Wiedza o kawie

"Wiedza o kawie" to miejsce dla prawdziwych pasjonatów i wszystkich, którzy chcą zgłębić tajniki świata kawy. Dowiesz się tutaj jak jakość ziaren, metody obróbki i sposób wypalania wpływają na smak Twojej ulubionej filiżanki. Poznasz sekrety profesjonalnego palenia oraz ciekawostki o różnych regionach upraw. Zostań i odkrywaj tajniki kawy razem z nami!

Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
2024-03-07 10:42:00

To nic, że po wypiciu filiżanki kawy, nie można już sobie powróżyć z fusów. Można za to rozkoszując się naparem o kwiatowych nutach, zjeść wyjątkowe spaghetti i obejrzeć wywołane zdjęcia – a to wszystko to dzięki kawie rozpuszczalnej. ...

Więcej
Kawa Geisha, czyli odmiana luksusowa w segmencie specialty
Kawa Geisha, czyli odmiana luksusowa w segmencie specialty
2024-02-21 10:34:00

Historia światowego sukcesu pewnej odmiany arabiki jest opowieścią o tym, dokąd może nas doprowadzić ciekawość odkrywania. Zaczynając od Etiopii, która może z dumą patrzeć na swoje kawowe dziedzictwo, kończąc zaś na Panamie, gdzie “udomowi...

Więcej
Czym jest kawa bezkofeinowa i jak powstaje?
Czym jest kawa bezkofeinowa i jak powstaje?
2024-02-07 11:36:00

Kofeina to organiczny związek chemiczny – o wzorze C8H10N4O2 – należący do grupy alkaloidów purynowych. W czystej formie jest bezzapachowa i silnie toksyczna, a jej wodny roztwór pozostaje bezbarwny. Występuje pod posta...

Więcej
Przewodnik po etykiecie, czyli jak ocenić kawę po okładce
Przewodnik po etykiecie, czyli jak ocenić kawę po okładce
2024-01-24 11:15:00

Żadna kawa – nawet ta najlepsza – nie będzie trwać wiecznie. Już świeżo po wypaleniu zaczyna tracić na jakości, więc żeby temu zapobiec, powinna być odpowiednio przechowywana. A więc jak to zrobić, by zachować świeżość kawy jak najdłużej i jak...

Więcej
Sucha czy mokra? Podstawowe metody obróbki kawy
Sucha czy mokra? Podstawowe metody obróbki kawy
2023-11-25 10:59:00

“Patience, my friend.”(“Cierpliwości, mój przyjacielu.” [przyp.aut.])– Imperator, Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi Istnieje przekonanie, że na szczególne doświadczenia warto poczekać, ponieważ...

Więcej
Mazagran, czyli napój, który pobudza podwójnie
Mazagran, czyli napój, który pobudza podwójnie
2023-10-21 10:19:00

Mazagran to mocno pobudzający napój, którego dwoma głównymi składnikami są kawa i alkohol. Do przygotowania tego koktajlu używa się zaparzonej, a następnie schłodzonej kawy oraz koniaku, rumu, rzadziej spirytusu. Szczególnie...

Więcej
Cold Brew, czyli kawa na zimno
Cold Brew, czyli kawa na zimno
2023-10-13 08:58:00

Proces parzenia kawy dla niektórych jest porannym rytuałem, dla innych oznacza jedynie wsypanie zmielonych ziaren i zalanie ich wrzątkiem. Jedni uwielbiają mocne espresso, inni delikatne latte. Smakosze lubią sprawdzać nowe sposoby oraz metody parz...

Więcej
Czym jest cascara i jak ją przygotować?
Czym jest cascara i jak ją przygotować?
2023-07-12 15:42:00

Cascara to bezpośrednie tłumaczenie hiszpańskiego słowa oznaczającego „łupinę” lub „skorupkę”. Ziarna kawy, którą pijemy codziennie, są technicznie nasionami owocu kawowca. Rosnąca na drzewie kawa, w rzeczywistości przypomin...

Więcej
Kawiarniany słowniczek, czyli wiem co zamawiam!
Kawiarniany słowniczek, czyli wiem co zamawiam!
2023-01-10 13:22:00

Wyobraź sobie… przyjeżdżasz z mniejszej miejscowości do Warszawy / Poznania / Wrocławia – ogólnie, jakiegokolwiek dużego miasta. Postanawiasz wybrać się do okolicznej kawiarni. Wchodzisz, rozglądasz się, miejscówka wygląda nowoc...

Więcej
Czy to koniec Arabiki? Przyjrzyjmy się zagrożonym gatunkom kawy
Czy to koniec Arabiki? Przyjrzyjmy się zagrożonym gatunkom kawy
2022-11-03 12:44:00

Już wkrótce aż 60% znanych nam gatunków kawy może przestać istnieć, jednym z nich jest Arabika. Z wyliczeń naukowców wynika, że do roku 2050 średnio połowa terenów na których położone są plantacje kaw ...

Więcej