Wiedza o kawie

"Wiedza o kawie" to miejsce dla prawdziwych pasjonatów i wszystkich, którzy chcą zgłębić tajniki świata kawy. Dowiesz się tutaj jak jakość ziaren, metody obróbki i sposób wypalania wpływają na smak Twojej ulubionej filiżanki. Poznasz sekrety profesjonalnego palenia oraz ciekawostki o różnych regionach upraw. Zostań i odkrywaj tajniki kawy razem z nami!

Kuloodporna kawa – Co to takiego i czy warto ją pić?
2024-06-18 10:50:00

Kawa kuloodporna (ang. bulletproof coffee) to kawa z masłem i olejem kokosowym, która zyskała swoją popularność wśród osób na diecie ketogenicznej ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Choć nie powinna być podstawą tej diety, może by...

Więcej
Jak mielić kawę, by wycisnąć z niej najwięcej smaku?
2024-06-11 12:16:00

Istnieje powszechne przekonanie, iż najlepsza kawa to taka świeżo zmielona, dopiero co zaparzona – najlepiej przez kogoś, z myślą wyłącznie o nas. Tylko czy możliwe jest skupienie się wyłącznie na odbiorcy, zamiast zastanawiania się jak spod tej ...

Więcej
Uprawa kawy na świecie. Gdzie i jak rośnie owoc kawowca?
2024-06-05 12:03:00

Przejeżdżając wiosną i latem blisko pól można łatwo rozróżnić – tu kwitnie rzepak, tu owocuje aronia, tu borówka, a tu widać zboże gotowe do zbioru. Chociaż w Polsce kawoszy nie brakuje to podczas takiej przejażdżki nie spos&oac...

Więcej
Czym jest flat white i skąd pochodzi?
2024-05-26 11:50:00

Słysząc w nazwie „white” może się od razu kojarzyć całkiem biała kawa. Może nawet bardziej mleko z kawą niż kawa z mlekiem. Nic bardziej mylnego, swoją nazwę ten napój wziął z angielskiego „biała płaska” i odnosi się do n...

Więcej
Co daje picie kawy? Sprawdź jej właściwości prozdrowotne!
2024-05-20 11:43:00

Napar z ziaren owoców kawowca – od przysłowiowej iskry w piecu roastera, do iskierki w oku kawosza. Towarzyszy nam na co dzień, ale tak właściwie – dlaczego ją pijemy? Co daje picie kawy? Najczęstsze skojarzenie, jeśli chodzi o składnik...

Więcej
Aeropress, dla kogo i do czego został stworzony?
2024-04-30 12:03:00

Daje najwięcej swobody i możliwości do eksperymentowania z ziarnami. Nie potrzebuje skomplikowanych szkoleń, prosty w obsłudze – gotowy do użycia już po wyjęciu z pudełka. Najlepszy przyjaciel w podróży, wierny kompan kofeinowych ceremonii. 5...

Więcej
Jak wykorzystać fusy po kawie?
2024-04-11 11:29:00

Poranna kawa wypita, kubek ląduje w zlewie. Dla pijących tzw. “fusiarę” zaczyna się prawdziwa walka między praktycznością i szybkimi rozwiązaniami, a życiem zgodnie z zasadą zero waste. Bo przecież można wylać fusy do zlewu i ryzykowa...

Więcej
Kawa na śniadanie, czarna czy biała?
2024-03-26 11:14:00

Espresso o poranku, mleczne cappuccino do słodkiej przekąski, latte z karmelem na spotkaniu z przyjaciółmi, duży przelew przy wieczornej nauce, wszystko to zakończone intensywnym lungo przed długą drogą do domu. Czy czasem nie jest tak, iż rytm nas...

Więcej
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
2024-03-07 10:42:00

To nic, że po wypiciu filiżanki kawy, nie można już sobie powróżyć z fusów. Można za to rozkoszując się naparem o kwiatowych nutach, zjeść wyjątkowe spaghetti i obejrzeć wywołane zdjęcia – a to wszystko to dzięki kawie rozpuszczalnej. ...

Więcej
Kawa Geisha, czyli odmiana luksusowa w segmencie specialty
2024-02-21 10:34:00

Historia światowego sukcesu pewnej odmiany arabiki jest opowieścią o tym, dokąd może nas doprowadzić ciekawość odkrywania. Zaczynając od Etiopii, która może z dumą patrzeć na swoje kawowe dziedzictwo, kończąc zaś na Panamie, gdzie “udomowi...

Więcej