KAFEJETO PALARNIA
Blog
Flash brew – mrożona kawa bez czekania
Dzisiaj, gdy większość ludzi mówi o zimnej kawie, na myśl przychodzi przede wszystkim cold brew lub kawa mrożona. Jednak już w latach 60. XX wieku w Japonii ludzie delektowali się zupełnie innym rodzajem zimnego napoju kawowego: japońską kawą mrożoną, znaną również...
Qahwa – czym jest i jak przyrządzić kawę po arabsku
Qahwa (znana również jako kahwa lub kawa arabska) to tradycyjna metoda przygotowywania kawy na Bliskim Wschodzie. Jak to w kawowej kulturze bywa, prawie każdy kraj ma swoje własne unikalne sposoby na wydobycie smaku z ziaren kawy. W przypadku Arabii nie jest inaczej!...
Poradnik: Jak lepiej parzyć kawę przelewową
Jesteś początkującym home baristą? A może parzysz kawę przelewową od jakiegoś czasu, ale chcesz usprawnić swój proces, aby Twoja kawa była smaczniejsza? Przeczytaj artykuł i dowiedz się jak lepiej parzyć kawę przelewową. Podstawą każdego domowego baristy powinna być...
Wygoda przede wszystkim, czyli historia kawy w puszce.
Jako że słońce już grzeje, pogoda jest coraz bardziej wiosenna, a średnia temperatur rośnie, uznaliśmy, że dobrym tematem na artykuł będzie kawa mrożona. Ostatnio pisaliśmy o kawie „parzonej na zimno”, czyli cold brew. Teraz pora przybliżyć Wam historię kawy w puszce....
Mistrzostwa Polski Aeropress 2023
Mistrzostwa Polski Aeropress 2023 już za rogiem! Ale zaraz… właściwie co to takiego? Otóż są to zawody, a w zasadzie nasza krajowa “runda” eliminacyjna do mistrzostw świata World Aeropress Championship. W organizowanych przez Cophi Solutions zawodach, uczestnicy...
Czym jest i skąd pochodzi flat white?
Napoje kawowe na bazie mleka cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. W 2018 roku badania przeprowadzone przez BBC wykazały, że latte i cappuccino były dwoma najpopularniejszymi kawami mlecznymi w Wielkiej Brytanii. Był to również rok, w którym flat white...
Poradnik: Metody parzenia w AeroPressie
Każdy czasem wstaje lewą nogą. Zdarza się, że ściągamy się z łóżka, na wpół przytomni i jedyne, co może nam pomóc, to potężny strzał w twarz od naszej porannej kawy. Z drugiej strony, gdy wstajemy wypoczęci i wszystko wskazuje na to, że czeka nas wspaniały dzień,...
Przepis na Wiosenny Meksyk
Choć ustawienie powtarzalnej receptury na ciemno wypaloną kawę nie jest łatwe, w końcu opracowaliśmy przepis na Wiosenny Meksyk w kawiarce. Przez wzgląd na różne rozmiary kawiarek, nie sposób sporządzić jednego przepisu, który sprawdzi się w każdej kawiarce. Właśnie...
Przepis na Etiopię Hamasho
Po wielu eksperymentach i zaparzonych różnymi urządzeniami kawach wreszcie nadszedł czas, aby zdradzić Wam nasz przepis na Etiopię Hamasho. Żeby wprowadzić trochę różnorodności i przedstawić wam trochę więcej metod i zaparzaczy, przepis przygotowaliśmy z myślą o...
Czemu mleko sojowe nie jest już popularne?
W kawiarniach na całym świecie mleka roślinne nigdy nie były tak popularne jak teraz. Według badań Meticulous Market Research, wartość światowego rynku mleka roślinnego ma przekroczyć 42,8 miliarda dolarów do 2029 roku. W ramach tego rynku istnieje wiele rodzajów...
Domowe sposoby na latte art.
Już od jakiegoś czasu coraz więcej osób szuka sposobów na parzenie dobrej kawy w domu. Jeśli nie jesteś fanem metod przelewowych albo po prostu masz czasem ochotę na latte, czy inną kawę mleczną – mamy dobrą wiadomość. Przedstawimy Ci sposób na samodzielnie...
Poradnik: Cold brew w domowych warunkach.
Już niedługo czekają nas ciepłe, a nawet optymistycznie mówiąc gorące dni. W takim okresie nic nie zaspokaja pragnienia lepiej, niż kawa „parzona” na zimno. Nic więc dziwnego, że w okresie wiosennym i letnim „cold brew” jest jedną z najbardziej rozchwytywanych pozycji...
Mazagran – czym jest i jak przyrządzić kawowy koktajl z Algierii
Mazagran to słodki napój kawowy na zimno, który jest popularny w krajach takich jak Algieria (tam też został wynaleziony), Portugalia, Hiszpania i Austria. Uważa się, że początki kawy mazagran sięgają 1840 roku. Kiedy to Francja najechała i skolonizowała Algierię -...
Przewodnik po alternatywnych metodach parzenia.
Ręczne parzenie kawy metodami alternatywnymi ma wiele zalet. Jest stosunkowo niedrogie i łatwe, co czyni je popularnym wśród osób, które dopiero stawiają pierwsze kroki w świecie kawy. Jest to również metoda parzenia, z którą można eksperymentować, co czyni ją równie...
Espresso czy puszka coli, co ma więcej kofeiny?
Kofeina… nasza dobra przyjaciółka. Większość z nas regularnie sięga po jej pomoc, stawiając czoła trudom życia codziennego. Jak wiadomo gusta są różne, a jako że kofeina występuje w różnych formach – jedni piją kawę, inni napoje energetyczne, Coca-Colę, czy herbatę....
Czy Fine Robusta może być uważana za kawę wysokiej jakości?
Czy tylko Arabica zasługuje na miano kawy wysokiej jakości? Około 40% światowej produkcji kawy stanowi Robusta. Ta odmiana kawy rośnie szybciej niż Arabica i jest bardziej odporna na ekstremalne warunki atmosferyczne, ale często nie jest traktowana z taką samą uwagą...
Wpływ picia kawy, na nasze zdrowie.
Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Szacuje się, że co najmniej 2,25 miliarda filiżanek kawy spożywanych jest codziennie na całym świecie. W ostatnich latach popularność kawy ziarnistej (w tym kawy speciality) znacznie wzrosła,...
Przepis na Kenię PB Baragwi
Nadszedł czas na najnowszą z naszych kaw jasno palonych - Kenię PB Baragwi! Te szlachetne ziarna same w sobie są wyznacznikiem jakości, więc dobranie do nich odpowiedniej receptury było w zasadzie bułką z masłem. Metoda jaką tym razem wybraliśmy to Chemex. Uznaliśmy...
Przepis na Honduras Santo Tomas
Jakiś czas temu w naszym sklepie pojawiły się nowe ziarna pod metody przelewowe - Honduras Santo Tomas oraz Kenia PB Baragwi. Ten artykuł jest poświęcony pierwszej opcji.Parzyliśmy, eksperymentowaliśmy, próbowaliśmy i finalnie udało nam się opracować bardzo prosty...
Kawiarniany słowniczek, czyli wiem co zamawiam.
Wyobraź sobie… przyjeżdżasz z mniejszej miejscowości do Warszawy / Poznania / Wrocławia - ogólnie, jakiegokolwiek dużego miasta. Postanawiasz wybrać się do okolicznej kawiarni. Wchodzisz, rozglądasz się, miejscówka wygląda nowocześnie, prawie że hipstersko. W środku...
Nieunikniony koniec Arabiki… ale jest nadzieja!
Już wkrótce aż 60% znanych nam gatunków kawy może przestać istnieć, jednym z nich jest Arabika. Z wyliczeń naukowców wynika, że do roku 2050 średnio połowa terenów na których położone są plantacje kaw wysokiej jakości nie będzie dawało zadowalających plonów. Powodem...
Czym jest kawa speciality?
Kawa speciality - czyli wpływ zielonego ziarna na efekt końcowy w filiżance. Jeśli to czytasz, to prawdopodobnie usłyszałeś ten chwytliwy i modny wśród osób zainteresowanych kawą termin - "kawa speciality" i zastanawiasz się o co chodzi. Żyjemy w czasach, w których...