Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Ulubione
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Ulubione
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-


Indonezja Permata Gayo - 250g
- Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
- Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
- Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
- InPost Paczkomat 24/7 15
- Kurier InPost 19
Uwaga! Nowa wyjątkowa kawa –Indonezja Permata Gayo. 💥 Ta niezwykła propozycja przeniesie Cię wprost na bujne plantacje Sumatry, oferując intensywny i złożony profil smakowy, który zadowoli każdego.
Już od pierwszego łyczka przytuli Cię przyjemna słodycz brązowego cukru, idealnie komponująca się z orzeźwiającą nutą soczystej pomarańczy. Całość dopełnia głęboki i aksamitny smak czekolady, tworząc harmonijną i niezapomnianą kompozycję.
Sekretem tego wyjątkowego charakteru jest tradycyjna indonezyjska metoda obróbki wet hull (giling basah). Ta metoda nadaje kawie wyrazisty, ziemisty smak z niską kwasowością i syropowatymodczuciem w ustach – cechy, które sprawiły, że kawy z Sumatry są znane na całym świecie.
W przypadku SPG Wethull, skrupulatna obróbka po zbiorach zapewnia spójność i jakość. Wiśnie są zbierane ręcznie, gdy są w pełni dojrzałe, pozbawione miąższu, krótko fermentowane i częściowo suszone przed łuskaniem.
Następnie ziarna są dalej suszone, aż osiągną poziom wilgotności odpowiedni do eksportu.
Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowy czy french press.
Państwo |
Indonezja |
Region |
Gayo Highlands |
Plantacja |
Sumatra Permata Gayo |
Gatunek kawy |
Arabika |
Odmiana botaniczna |
Ateng, P88 |
Kontynent |
Azja |
Wysokość upraw |
1,200 - 1,600 m n.p.m. |
Obróbka |
Wet Hull |
Profil smakowy |
brązowy cukier, pomarańcza, czekolada |
Cup Score |
85.5 |
Sumatrzańska kooperatywa kawowa (SPG - Sumatra Permata Gayo) to darzona zaufaniem
grupa producencka skupiona na kultywacji arabiki już od 2015 roku. Skupia się bowiem na
zrównoważonym prowadzeniu upraw, ze szczególnym poszanowaniem dla środowiska.
Kooperatywa tworzy także własne projekty wsparcia dla rolników w obszarach
nowoczesnych technik hodowli, kontroli jakości zbiorów oraz poprawy warunków pracy i
życia pracowników.
Przepis na szybki Cold Drip z Indonezji
Przygotowanie:
● 120g lodu
● 20g kawy zmielonej jak pod dripa (24 clicki na Comandante)
● wodę podgrzaną do 95oC
● naczynie, które pomieści cały lód i parzoną kawę =)
Parzenie:
0:00 - wsyp cały lód do serwera/kubka i wlej 70g wody
0:45 - wlej kolejne 60g wody
1:30 - dolej ostatnie 50g wody (do pełnych 180g)
2:15 - zamieszaj kawę i serwuj na lodzie z plastrami pomarańczy do dodatkowego orzeźwienia =)
-
Polecane
-
Podobne produkty