Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Ulubione
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Ulubione
-
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-


Rwanda Karengera - 250g
- Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
- Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
- Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
- InPost Paczkomat 24/7 15
- Kurier InPost 19
Poznajcie Rwadna Kerengera – kawa, która rozgrzeje Wasze zmysły! 🔥
Mamy dla Was coś specjalnego – Rwadna Kerengera, prosto ze słonecznej Rwandy! Ta wyjątkowa kawka, poddana naturalnej obróbce, to prawdziwy sztosik. Przygotujcie się na zaskakującą symfonię smaków!
Już sam aromat tej kawy zapowiada coś niezwykłego. A pierwszy łyk? To eksplozja słodyczy dojrzałych wiśni, otulona aksamitnymi nutami miodu. Całość dopełnia subtelna, orzeźwiająca nuta soczystych jeżyn, tworząc kompozycję, której trudno się oprzeć. 😋
Naturalna metoda obróbki to sekret tego bogatego profilu. Suszenie całych owoców kawowca na słońcu pozwala ziarnom w pełni nasiąknąć ich naturalną słodyczą i aromatami. Dzięki temu Rwadna Kerengera zachwyca nie tylko owocową intensywnością, ale także przyjemnym, pełnym body i długim, satysfakcjonującymfiniszem.
Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowychi immersyjnychtakich jak drip, chemex, ekspres przelewowyczy french press.
Ciekawostka o Rwanda Karengera:
Aby wspierać zrównoważoną produkcję kawy i zachęcać rolników do sadzenia nowych drzew kawowych, stacja obróbki kawy Kerengera wdrożyła kilka inicjatyw. Stacja sponsoruje polowe szkoły dla rolników, aby edukować plantatorów w zakresie Dobrych Praktyk Rolniczych. Dodatkowo, szkółka kawy przygotowuje około 40 000 sadzonek do bezpłatnej dystrybucji wśród rolników.
Państwo |
Rwanda |
Region |
Karengera |
Plantacja |
Nyamasheke |
Gatunek kawy |
Arabika |
Odmiana botaniczna |
Bourbon |
Kontynent |
Afryka |
Wysokość upraw |
1,600 - 1,850 m n.p.m. |
Obróbka |
Naturalna |
Profil smakowy |
wiśnie, miód, jeżyny |
Cup Score |
86 |
Stacja Karengera - położona w prowincji Nyamasheke, na zachodzie Rwandy - została
założona w 2019 roku. Przetwarza zbiory od ponad 1 200 producentów, co daje ponad 700
ton kawy rocznie. A wszystko to zaczyna się od dbałości o najwyższy standard produktu, już
na samych plantacjach. Owoce przechodzą dwukrotną kontrolę jakości - pierwszą podczas
ręcznych zbiorów, a drugą - po przybyciu do Karengera. Na samej stacji wiśnie przechodzą
proces sortowania wodnego. Niedojrzałe czy też uszkodzone owoce unoszą się na
powierzchni, zaś te dojrzałe, gęste - opadają na samo dno. Te zbiory o najwyższej jakości
jeszcze tego samego dnia trafiają na ławy do wysuszenia, aby zachować ich świeżość jak
najdłużej.
Przepis na Clever Dripper z Rwandy
Przygotowanie:
● przygotuj 20g kawy zmielonej w średnim stopniu (28 clicków na Comandante),
● podgrzej wodę do 94oC
Parzenie:
0:00 - wlej 100g wody i pozwól jej się powoli zaparzyć
1:45 - zakręć delikatnie Cleverem i odstaw go na ulubiony kubek
2:30 - Twoja kawa jest gotowa do wypicia =)
-
Polecane
-
Podobne produkty