Jak przygotować kawę w podróży? Przydatne wskazówki

2025-07-08 15:33:00
Jak przygotować kawę w podróży? Przydatne wskazówki

Czy dobra kawa jest możliwa do zaparzenia niezależnie od okoliczności przyrody? Jak zaplanować wycieczki, by nie rezygnować z kofeinowych rytuałów? Ile miejsca w plecaku zajmie kawowy sprzęt? Na te oraz inne pytania spróbujemy znaleźć odpowiedź w niniejszym artykule. Razem udamy się w podróż i sprawdzimy kilka jej scenariuszy. 


Kawa w transporcie 

Wsiadamy w polski Orient Ekspress - InterCity Przemyślanin. Przed nami najdłuższa trasa kolejowa w kraju, ponad tysiąc kilometrów drogi i mnóstwo czasu do zagospodarowania. Jak tu w takich warunkach - między Przemyślem a Świnoujściem - zaparzyć sobie kawę? 

Niezależnie czy podróżujemy pociągiem, samochodem, czy innym środkiem transportu, podręczne rozwiązania są na wagę złota. Warto więc zapoznać się z kawą w postaci drip baga. Jest to niewielka saszetka z porcją kawy przygotowaną w sam raz pod filiżankę. Odważone i zmielone już ziarna, schowane są w zgrzanej saszetce - często także w opakowaniu wypełnionym obojętnym gazem (tj. azotem), aby utrzymać świeżość kawy aż do samego aktu parzenia. Tuż po otwarciu, torebka przejmuje funkcję filtra, który po bokach wyposażony został w specjalne uchwyty do podwieszenia na ulubionym kubku. Filozofia zaparzania jest prosta - wystarczy gorąca woda z termosu, kilka zalań i gotowe - bez udziału młynka czy dodatków. Do tego - dosłownie - mieści się w kieszeni. 

Dodatkowo - jeśli unikamy kupowania nowych ziaren, dopóki obecne stoją na półkach - nic bardziej sprytnego od zrobienia własnych torebeczek z kawą. Przed podróżą wystarczy wyposażyć się w gotowe saszetki drip bagowe (takie jak na przykład tutaj), zmielić własną kawkę i odpowiednio zgrzać, żeby dotrwała do czasu parzenia. 

Jak już uda nam się dobrą kawkę przygotować, to dobrze by było jej nie stracić na najbliższym zakręcie czy w efekcie nagłego hamowania. Takich niespodzianek pomoże uniknąć kubek termiczny - wierny kompan podróżniczych przygód. 




Kawa na górskich szlakach


Niezależnie od tego czy wspinamy się od dzieciństwa czy stawiamy pierwsze kroki na górskich ścieżkach, wszyscy możemy potrzebować przerwy na kawę. Co jest lekkie, nie zajmie dużo miejsca w plecaku, a także da się zaparzyć prędko i to bez utraty walorów smakowych? Szybki przelew, moi drodzy, jeśli mamy ze sobą Aeropress, Clever lub dowolny drip (V60, Orea, April, itp.). A do tego - znany już trik - z butelką gorącej wody. 

Bezwietrzne warunki są świetną okazją do zaparzenia dripa. To zupełnie jakby wynieść swój codzienny, domowy rytuał na „wyżyny” - tym razem górskie. Wystarczy założyć filtr - którego nie musimy przepłukiwać, w warunkach ograniczonych zasobów wody - zmielić kawę i gotowe. Realizujemy ulubiony przepis albo zalewamy Clevera na raz, ciesząc się chwilą na kontemplację natury, podczas trwającej immersji ziaren. 

Kiedy warunki pogodowe są nieco bardziej wymagające - szczególnie jeśli chodzi o wiatr - Aeropress nie pozwoli nam usnąć na szlaku. Poprzez konstrukcję wyższych ścianek, osłoni napar od podmuchów i ograniczy utratę ciepła wody. Dobrze dopasowany, szczelny tłok, ochroni naszą kawę również przed zbieraniem kropel deszczu. Mokrzy pozostaniemy jedynie my, jeśli nie znajdziemy odpowiedniego schronienia lub parasola. A no i jeszcze - kiedy niefortunnie odwrócimy naszego inwerta =). 

Zabieramy wodę do parzenia w termosie - a co z utrzymaniem jej temperatury? Możemy, oczywiście, zabrać ze sobą kieszonkowy termometr, żeby patrząc na aktualną ilość stopni, dopasować ilość zalań i zmielenie. A możemy też zapamiętać, iż Aeropress, jak również dripa, zaparzymy nawet w temperaturze bliskiej 80oC. Wciąż nie tracąc przy tym na smaku naparu na łonie przyrody. Jeśli jednak planujemy wracać ze szlaku do bazy, na gorąca wodę jest też i inny sposób. 


Kawa w plenerze 

Wybraliśmy się pod namiot, na camping lub nawet - glamping. Mamy trochę więcej miejsca na bagaże i potrzebujemy kawy dla większej ekipy? Nic prostszego - zabierzmy palnik oraz kawiarkę. 

Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach świeżo parzonego, rozbudzającego espresso o poranku. Chociaż nie jest to dokładnie shot wedle definicji, kawiarka pozwoli nam przygotować znacznie intensywniejszy napar niż przelew. Wystarczy zmielić kawę, zalać odpowiednią ilość wody i poczekać, aż aromat obudzi naszych kompanów podróży. 

Jeśli przyjdzie nam ochota na kawkę z mlekiem? Podgrzejmy je nieco w rondelku, a następnie użyjmy elektrycznego spieniacza, żeby uzyskać odpowiednią ilość piany. Cappuccino pod chmurką, na zawołanie. 

Ciekawym trickiem na taką podróż jest zabranie French pressa. To urządzenie dogodzi każdemu członkowi wyprawy, ponieważ imituje wiele stylów parzenia ziaren. Zaparzymy w nim - immersyjnie - szybki przelew, przygotujemy intensywną czarna kawę, a także spienimy mleko. Jedno urządzenie, na każdy wymiar potrzeb.





Kawa w miejskiej dżungli
 

Natura podróżnika przywiodła nas do zupełnie nowego miasta. Niezależnie czy mamy w planach czas na zwiedzanie, czy jedynie przesiadkową przerwę - pytanie pozostaje to samo - gdzie szukać dobrej kawy? 

Jeśli nie udajemy się w podróż na bezludną wyspę, istnieje szansa, że ktoś już przed nami tu był i rozwiązywał ten sam problem. Stąd warto poszukać kawowych wskazówek na inspirujących blogach podróżniczych, tj. European Coffee Trip. Możemy tam znaleźć relacje z odwiedzin kawiarni specialty w całej Europie oraz gotowe listy miejsc z dobrą kawą dla poszczególnych państw. 

Jeśli zostajemy odkrywcami w ramach naszego własnego kraju, to mamy nawet jeszcze więcej opcji. Możemy zainspirować się pieszymi wycieczkami Tour de Cafes lub znaleźć też kubek herbaty do kawki, wędrując szlakiem matchy. Zawsze towarzyszyć nam będzie też aplikacja Coffee Race App, która zbiera nie tylko polecane kawiarnie, ale też piekarnie i inne miejsca, z radością witające zgłodniałych wędrowców. 

またね、 

問題 





Literatura: 

[] Ika Graboń, Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie, Otwarte, Kraków 2017, s. 49, 75-78

[] https://www.europodroze.pl/pociag-ic-38172-przemyslanin 

[] https://www.teacoffeepackingmaterial.com/what/ 

[] https://mtpak.coffee/2022/04/drip-coffee-bags-what-are-they-why-are-they-popular/

[] https://mojakambukka.pl/pl/menu/kubki-termiczne-172.html 

[] https://www.coffeedesk.pl/product/25006/Fellow-Carter-Move-Mug-Kubek-Termiczny-Liliowy 473-Ml 

[] https://swiezopalona.pl/blog/idealna-kawa-w-plenerze---poznaj-praktyczne-wskazowki-dla-poczatkujacych 

Autor:Monika Tarasiuk