Jeśli nie posiadasz tego zaparzacza, nie przejmuj się, w dripie możesz osiągnąć bardzo podobne rezultaty. Używając jednej z tych dwóch metod przelewowych podkreślisz jej delikatną herbacianość.
Dzięki zastosowaniu wody o wyższej temperaturze wyciągniesz z tych ziaren jeszcze więcej miodowej słodyczy. Spróbuj zaparzyć Burundi naszym sposobem i przygotuj się na prawdziwie owocową bombę!
Skarb regionu Kayanza
Ziarna naszej Burundi Kibingo przyjechały do nas prosto z położonej 1,893 m n.p.m. stacji produkcyjnej Kibingo. To właśnie tam, w samym sercu regionu Kayanza owoce z 18 okolicznych plantacji zostają poddane obróbce mytej.
Aby zapewnić największą jakość kawy, do kooperatywy trafiają tylko ziarna szlachetnej odmiany Red Bourbon.
Nad procesami sortowania, obróbki, suszenia i kontroli jakości pieczę sprawują specjaliści z grupy Greenco. Dbają o to, żeby kawa była traktowana z należytą starannością. Dzięki temu mamy pewność, że trafiają do nas tylko najlepsze ziarna.
Od razu po wstępnych wypałach zakochaliśmy się w tej wyjątkowej kawie. Dzięki dokładnemu paleniu Adama i Artura, ziarna Burundi Kibingo zaskakują swoją zniuansowaną owocowością. Pomimo swojej soczystości, napar jest dość delikatny. Na pierwszy plan wysuwają się nuty jagody i kakao. To piękne kawowe doświadczenie zwieńcza słodki, miodowy posmak.
Parząc tę kawę stawiamy na klarowność i czystość smaku, dlatego wybraliśmy właśnie chemex.
Przepis na Burundi w Chemexie
Temperatura wody: 95°C
Proporcje: 30 g kawy / 500 g wody
Zmielenie: Grubiej niż pod dripa (28 klików na Comandante)
Czas parzenia: 3:40 – 4:00 min
- Włóż filtr do chemexa i przepłucz go wodą, następnie wylej wodę z naczynia.
- Wsyp kawę, odpal timer i niezwłocznie zalej 90 g wody na całą powierzchnię kawy.
- Zamieszaj, kręcąc energicznie zaparzaczem i czekaj do 30 sekundy.
- Gdy timer wskaże 0:30 wlej kolejne 90 g wody.
- 0:55 – 1:25 powoli zalewaj kawę wodą, aż do 500 g. Pamiętaj, aby lać wodę spokojnie, jednostajnie, spiralnymi ruchami.
- Gdy timer wskaże 1:25, zaraz po zalaniu, zamieszaj energicznie.
- Poczekaj, aż kawa skapnie do naczynia. Parzenie powinno się zakończyć w okolicach 3:40 – 4:00 minut.
- Delektuj się pyszną kawą. 🙂