Kafejeto Palarnia

kafejeto palarnia

Przepis na Burundi Kibingo

12 czerwca, 2023
Aktualności
Przepisy
Nadszedł czas, żeby podzielić się z wami przepisem na nasze najnowsze ziarna – Burundi Kibingo. Z uwagi na naturę tej kawy, uważamy, że najlepiej sprawdzi się w chemexie.
burundi kibingo

Jeśli nie posiadasz tego zaparzacza, nie przejmuj się, w dripie możesz osiągnąć bardzo podobne rezultaty. Używając jednej z tych dwóch metod przelewowych podkreślisz jej delikatną herbacianość.

Dzięki zastosowaniu wody o wyższej temperaturze wyciągniesz z tych ziaren jeszcze więcej miodowej słodyczy. Spróbuj zaparzyć Burundi naszym sposobem i przygotuj się na prawdziwie owocową bombę!

plantacja kibingo

Skarb regionu Kayanza

Ziarna naszej Burundi Kibingo przyjechały do nas prosto z położonej 1,893 m n.p.m. stacji produkcyjnej Kibingo. To właśnie tam, w samym sercu regionu Kayanza owoce z 18 okolicznych plantacji zostają poddane obróbce mytej.

Aby zapewnić największą jakość kawy, do kooperatywy trafiają tylko ziarna szlachetnej odmiany Red Bourbon.

Nad procesami sortowania, obróbki, suszenia i kontroli jakości pieczę sprawują specjaliści z grupy Greenco. Dbają o to, żeby kawa była traktowana z należytą starannością. Dzięki temu mamy pewność, że trafiają do nas tylko najlepsze ziarna.

Od razu po wstępnych wypałach zakochaliśmy się w tej wyjątkowej kawie. Dzięki dokładnemu paleniu Adama i Artura, ziarna Burundi Kibingo zaskakują swoją zniuansowaną owocowością. Pomimo swojej soczystości, napar jest dość delikatny. Na pierwszy plan wysuwają się nuty jagody i kakao. To piękne kawowe doświadczenie zwieńcza słodki, miodowy posmak.

Parząc tę kawę stawiamy na klarowność i czystość smaku, dlatego wybraliśmy właśnie chemex.

chemex

Przepis na Burundi w Chemexie

Temperatura wody: 95°C

Proporcje: 30 g kawy / 500 g wody

Zmielenie: Grubiej niż pod dripa (28 klików na Comandante)

Czas parzenia: 3:40 – 4:00 min

  1. Włóż filtr do chemexa i przepłucz go wodą, następnie wylej wodę z naczynia.
  2. Wsyp kawę, odpal timer i niezwłocznie zalej 90 g wody na całą powierzchnię kawy.
  3. Zamieszaj, kręcąc energicznie zaparzaczem i czekaj do 30 sekundy.
  4. Gdy timer wskaże 0:30 wlej kolejne 90 g wody.
  5. 0:55 – 1:25 powoli zalewaj kawę wodą, aż do 500 g. Pamiętaj, aby lać wodę spokojnie, jednostajnie, spiralnymi ruchami.
  6. Gdy timer wskaże 1:25, zaraz po zalaniu, zamieszaj energicznie.
  7. Poczekaj, aż kawa skapnie do naczynia. Parzenie powinno się zakończyć w okolicach 3:40 – 4:00 minut.
  8. Delektuj się pyszną kawą. 🙂

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.