Kafejeto Palarnia

Mistrzostwa Polski Aeropress 2023

10 maja, 2023
Aktualności
Przepisy
Mistrzostwa Polski Aeropress 2023 już za rogiem! Ale zaraz… właściwie co to takiego? Otóż są to zawody, a w zasadzie nasza krajowa “runda” eliminacyjna do mistrzostw świata World Aeropress Championship. W organizowanych przez Cophi Solutions zawodach, uczestnicy spotkają się na lokalnych eliminacjach w 14 różnych miastach, po to aby… wyciskać z konkursowych ziaren wszystko co najlepsze.
aeropress pełny kawy

Zawody pełne luzu

Termin “mistrzostwa polski” brzmi dosyć poważnie, jednak w rzeczywistości wspomniane zawody odbywają się w bardzo luźnej atmosferze. Priorytetem tego przedsięwzięcia jest dobra zabawa, budowanie społeczności kawowych zajawkowiczów i wspólne parzenie kaw. Wziąć w nich udział może tak naprawdę każdy, od zawodowego baristy, po nowicjusza, który kawę parzy tylko w domu. Nie jest też konieczne, aby być jakimś weteranem parzenia w aeropressie. Wielu zawodników nie kryje, że aeropressu używają w zasadzie od święta. Jeśli chodzi o same reguły rywalizacji, są one bardzo proste. Daleko im do surowości innych, bardziej oficjalnych zawodów baristycznych. Nie musisz opracowywać perfekcyjnej rutyny, czy przygotowywać zachwycającej prezentacji. Motyw jest wręcz banalny…

Zasady

  1. Jakieś dwa tygodnie przed lokalnymi eliminacjami dostajesz kawę “niespodziankę”.
  2. Parzysz ją w domu i próbujesz ustalić przepis, który daje dobre rezultaty. Kawa ma być po prostu smaczna.
  3. Na zawodach dostajesz 18 g tej samej kawy. Musisz zaparzyć przynajmniej 150 ml kawy i wydać ją sędziom w nie dłużej, niż 5 minut.
  4. Sędziowie mają przed sobą 3 identyczne naczynia z kawami 3 zawodników. Po spróbowaniu jednocześnie wskazują kawę która najbardziej im smakowała.
  5. To tyle. Przechodzisz dalej i powtarzasz proces parzenia, aż wygrasz eliminacje albo odpadasz.
Brzmi zachęcająco? Jeśli lubisz kawę speciality i chcesz spróbować swoich sił odsyłamy na stronę producenta, gdzie znajdziesz więcej informacji i formularz zapisu. Gdybyś jeszcze nie potrafił parzyć kawy w aeropressie, sugeruję zapoznać się z naszym wcześniejszym artykułem na temat tego urządzenia. Dowiesz się więcej o funkcjonowaniu tego zaparzacza i poznasz parę podstawowych przepisów. Śpiesz się z zapisami, bo eliminacje w Białymstoku odbędą się już 24 czerwca. Formularz rejestracyjny można wypełnić najpóźniej 30 dni przed danymi eliminacjami.
aeropress na stole

Harmonogram

  • 18.03 OLSZTYN | HOUSE CAFE | LANI COFFEE
  • 6.05 PIŁA | COFFEE MACHINE SALE
  • 13.05 KRAKÓW | DOBRA PALARNIA KAWY
  • 20.05 ŁÓDŹ | QUBA CAFFE
  • 27.05 SZCZECIN | QUALIA CAFFE
  • 28.05 KATOWICE | PARZYMY PRZELEWAMY | PALARNIA #BEZCUKRU
  • 17.06 GDYNIA | BERO POLSKA | NIECZAPLA COFFEE ROASTERY
  • 24.06 BIAŁYSTOK | WHITE BEAR COFFEE
  • 1.07 GŁUCHOŁAZY | RUNTY ROASTER
  • 7.07 WROCŁAW | GNIAZDO | PALOMA COFFEE ROASTERY
  • 8.07 BIŁGORAJ | COFFEE AND SONS
  • 22.07 DOŁŻYCA | HIPISÓWKA MOMENTO ROASTERY
  • 5.08 POZNAŃ | GUEST COFFEE CULTURE
  • 26.08 WARSZAWA | COPHI SOLUTIONS
  • 27.08 FINAŁ W WARSZAWIE

World Aeropress Championship

No dobra… wygrałeś eliminacje, zająłeś pierwsze miejsce w warszawskich finałach, co dalej? Co roku, mistrzostwa WAC odbywają się w innym państwie. W tym roku zwycięzcy regionalnych finałów spotkają się na mistrzostwach świata, reprezentując swój kraj podczas zawodów w Melbourne, w Australii. Tutaj zasady są bardzo podobne, zawody nadal mają dość luźną formę, chociaż poprzeczka jest dużo wyżej. Nie wspominając już o nagrodach, które potrafią sięgać wartości dziesiątek tysięcy dolarów.

Nie jest łatwo dostać się do tego etapu, ale jeśli Ci się uda, z pewnością będzie to niesamowite przeżycie. Na miejscu oprócz samej rywalizacji spotkasz całą masę wystawców, spróbujesz niezliczonej ilości kaw i nie tylko. Wśród atrakcji znajdzie się też sporo cuppingów, warsztatów, prelekcji i paneli dyskusyjnych.

aeropress wykorzystanie

Od czego się zaczęło

Mistrzostwa Świata Aeropress to globalne zjawisko napędzane przez fanów, w którym zawodnicy z ponad 50 krajów rywalizują o przygotowanie najlepszej filiżanki kawy. Wszystko przy użyciu swojego ulubionego przepisu na Aeropress. Każde mistrzostwo łączy w sobie intensywną rywalizację z przyjemną zabawą, a przepisy z tego wydarzenia są udostępniane na całym świecie.

Jednak zanim wspomniane mistrzostwa urosły do tak ogromnych rozmiarów, istniały jedynie jako pomysł w głowach 3 baristów z Oslo. W 2008 roku spotkali się w małym pokoju, aby sprawdzić która kawa najbardziej posmakuje lokalnemu roasterowi Timowi Wendelboe.

Od pamiętnych zawodów minęło już 15 lat, a skromna inicjatywa baristów z Oslo organicznie urosła do rangi światowego przedsięwzięcia skupiającego 120 regionalnych i krajowych wydarzeń odbywających się w 60 różnych państwach. Zawody które niegdyś gościły 3 uczestników, dziś zrzesza ponad 3000 zawodników, którzy co roku walczą o tytuł mistrza.

Od 2008 roku mistrzostwa World Aeropress Championships zawitały do miast takich jak Vancouver, Melbourne, Londyn, Sydney, Seul, Dublin, Seattle, Rimini, Portland, Mediolan i Oslo. Co roku zwycięzcy prezentowali swój własny, unikalny sposób na zaparzenie kawy w aeropressie tak, aby skradła serca wszystkim jurorom. Poniżej znajdziesz listę wybranych przez nas, mistrzowskich przepisów. Wypróbuj je, a może posłużą jako podstawa Twojego własnego przepisu. Nie zabraknie także przepisów naszych rodaków. Niejednokrotnie pokazali, że w naszym kraju robimy nie tylko dobrą wódkę, ale też kawę. 🙂

aeropress w akcji

Mistrzowskie przepisy

Jibbi Little, Australia (Zwyciężczyni WAC 2022)

Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 18 g Woda: 150 g @ 90°C Mielenie: Nieco drobniej niż pod dripa Czas: 2:10 min

Metoda:

  1. Wsyp kawę do komory
  2. Włącz timer, wlej 94 g wody i delikatnie zamieszaj 35 razy
  3. Gdy timer wskaże 1:20 nałóż sitko z filtrem i wyciśnij zbędne powietrze z komory
  4. Po 1:30 obróć aeropress i przeciskaj przez 30 sekund w czasie 1:40 – 2:10
  5. W kubku powinieneś mieć około 58-64 g koncentratu
  6. Dodaj do kawy wodę o temperaturze 90°C tak, aby w filiżance było 150 g kawy
  7. Celuj w TDS 1.3 – 1.35
  8. Gotowe!

Tuomas Merikanto, Finlandia (Zwycięzca WAC 2021)

Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 2 papierowe filtry Aeropress Doza: 18 g Woda: 200 g @ 80°C Mielenie: Jak pod dripa Czas: 2:00 min

Metoda:

  1. Wsyp kawę do komory
  2. Włącz timer i wlej 50 g wody o temperaturze 80°C w czasie 0.00 – 0.10
  3. W czasie 0.10 – 0.15 delikatnie zamieszaj 3 razy ruchami północ – południe.
  4. 0.15 – 0.30 dodaj 150 g wody o temperaturze 80°C (razem 200 g)
  5. 0.30 – 0.50 czekaj, a gdy timer wskaże 0.50 zamieszaj delikatnie 3 razy (tak jak wcześniej)
  6. Gdy na timerze zobaczysz 1.00 nałóż sitko z filtrem, wyciśnij zbędne powietrze z komory i czekaj do 1.35
  7. 1.35 obróć aeropress
  8. Przeciskaj przez 20 sekund w czasie 1.40-  2.00
  9. 2.00 – 2.30 zamieszaj kawę, po czym przelej z wysokości do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
  10. Gotowe!

Wendelien van Bunnik, Holandia (Zwyciężczyni WAC 2019)

Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: Aesir filtr Doza: 30 g Woda: 200 g @ 92°C Mielenie: Jak pod dripa Czas: 1:00 min

Metoda:

  1. Wsyp kawę do komory
  2. Włącz timer i przez 10 sekund wlej 100 g wody dokładnie mocząc kawę
  3. Przez następne 10 sekund zamieszaj intensywnie 20 razy
  4. Nałóż sitko z filtrem, wyciśnij zbędne powietrze z komory
  5. Gdy timer wskaże 0:40 obróć aeropress i przez 20 sekund delikatnie przeciśnij kawę
  6. W naczyniu powinno się znaleźć około 60 g koncentratu
  7. Do kawy dodaj około 100 g wody w temperaturze 92°C
  8. Zamieszaj i przelej do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
  9. Gotowe!

Paulina Miczka, Anglia (Zwyciężczyni WAC 2017)

Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 35 g Woda: 370 g @ 84°C Mielenie: Grubiej niż pod dripa, prawie jak pod chemex Czas: 1:35 min

Metoda:

  1. Wsyp kawę do komory
  2. Włącz timer i przez 15 sekund wlej 150 g wody dokładnie mocząc kawę
  3. Od 0:15 do 0:35 delikatnie mieszaj
  4. Gdy timer wskaże 0:35 nałóż sitko z filtrem i wyciśnij zbędne powietrze z komory
  5. 1:05 obróć aeropress i przez 30 sekund delikatnie przeciśnij kawę
  6. W naczyniu powinno się znaleźć około  90 g koncentratu (4.5%TDS)
  7. Dodaj 160 g – 200 g wody o temperaturze 84°C
  8. Zamieszaj i przelej do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
  9. Gotowe!

Filip Kucharczyk, Polska (Zwycięzca WAC 2016)

Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 35 g Woda: 250 g @ 81°C Mielenie: Jak pod chemex Czas: 1:30 min

Metoda:

  1. Wsyp kawę do komory
  2. Włącz timer i przez 15 sekund wlej 150 g wody dokładnie mocząc kawę
  3. Od 0:15 do 0:30 delikatnie mieszaj
  4. Gdy timer wskaże 0:30 nałóż sitko z filtrem i wyciśnij zbędne powietrze z komory
  5. 1:00 obróć aeropress i przez 30 sekund delikatnie przeciśnij kawę
  6. Do kawy dodaj 100 g – 120 g wody o temperaturze 81°C
  7. Zamieszaj i przelej do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
  8. Gotowe!

Łukasz Jura, Polska (Zwycięzca WAC 2009)

Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 20 g Woda: 200 g @ 75°C Mielenie: Trochę grubiej niż pod dripa Czas: 0:40 min

Metoda:

  1. Wsyp kawę do komory
  2. Włącz timer i szybko wlej 200 g wody o temperaturze 75°C
  3. Od 0:10 do 0:15 zamieszaj 4 razy
  4. 0:15 nałóż sitko z filtrem, wyciśnij zbędne powietrze z komory
  5. 0:20 obróć aeropress i przez 20 sekund przeciśnij kawę
  6. Gotowe!
Przepisy wszystkich finalistów ubiegłych edycji World Aeropress Championship znajdziecie na oficjalnej stronie mistrzostw.

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.