Zawody pełne luzu
Zasady
- Jakieś dwa tygodnie przed lokalnymi eliminacjami dostajesz kawę “niespodziankę”.
- Parzysz ją w domu i próbujesz ustalić przepis, który daje dobre rezultaty. Kawa ma być po prostu smaczna.
- Na zawodach dostajesz 18 g tej samej kawy. Musisz zaparzyć przynajmniej 150 ml kawy i wydać ją sędziom w nie dłużej, niż 5 minut.
- Sędziowie mają przed sobą 3 identyczne naczynia z kawami 3 zawodników. Po spróbowaniu jednocześnie wskazują kawę która najbardziej im smakowała.
- To tyle. Przechodzisz dalej i powtarzasz proces parzenia, aż wygrasz eliminacje albo odpadasz.

Harmonogram
- 18.03 OLSZTYN | HOUSE CAFE | LANI COFFEE
- 6.05 PIŁA | COFFEE MACHINE SALE
- 13.05 KRAKÓW | DOBRA PALARNIA KAWY
- 20.05 ŁÓDŹ | QUBA CAFFE
- 27.05 SZCZECIN | QUALIA CAFFE
- 28.05 KATOWICE | PARZYMY PRZELEWAMY | PALARNIA #BEZCUKRU
- 17.06 GDYNIA | BERO POLSKA | NIECZAPLA COFFEE ROASTERY
- 24.06 BIAŁYSTOK | WHITE BEAR COFFEE
- 1.07 GŁUCHOŁAZY | RUNTY ROASTER
- 7.07 WROCŁAW | GNIAZDO | PALOMA COFFEE ROASTERY
- 8.07 BIŁGORAJ | COFFEE AND SONS
- 22.07 DOŁŻYCA | HIPISÓWKA | MOMENTO ROASTERY
- 5.08 POZNAŃ | GUEST COFFEE CULTURE
- 26.08 WARSZAWA | COPHI SOLUTIONS
- 27.08 FINAŁ W WARSZAWIE
World Aeropress Championship
No dobra… wygrałeś eliminacje, zająłeś pierwsze miejsce w warszawskich finałach, co dalej? Co roku, mistrzostwa WAC odbywają się w innym państwie. W tym roku zwycięzcy regionalnych finałów spotkają się na mistrzostwach świata, reprezentując swój kraj podczas zawodów w Melbourne, w Australii. Tutaj zasady są bardzo podobne, zawody nadal mają dość luźną formę, chociaż poprzeczka jest dużo wyżej. Nie wspominając już o nagrodach, które potrafią sięgać wartości dziesiątek tysięcy dolarów.
Nie jest łatwo dostać się do tego etapu, ale jeśli Ci się uda, z pewnością będzie to niesamowite przeżycie. Na miejscu oprócz samej rywalizacji spotkasz całą masę wystawców, spróbujesz niezliczonej ilości kaw i nie tylko. Wśród atrakcji znajdzie się też sporo cuppingów, warsztatów, prelekcji i paneli dyskusyjnych.

Od czego się zaczęło
Mistrzostwa Świata Aeropress to globalne zjawisko napędzane przez fanów, w którym zawodnicy z ponad 50 krajów rywalizują o przygotowanie najlepszej filiżanki kawy. Wszystko przy użyciu swojego ulubionego przepisu na Aeropress. Każde mistrzostwo łączy w sobie intensywną rywalizację z przyjemną zabawą, a przepisy z tego wydarzenia są udostępniane na całym świecie.
Jednak zanim wspomniane mistrzostwa urosły do tak ogromnych rozmiarów, istniały jedynie jako pomysł w głowach 3 baristów z Oslo. W 2008 roku spotkali się w małym pokoju, aby sprawdzić która kawa najbardziej posmakuje lokalnemu roasterowi Timowi Wendelboe.
Od pamiętnych zawodów minęło już 15 lat, a skromna inicjatywa baristów z Oslo organicznie urosła do rangi światowego przedsięwzięcia skupiającego 120 regionalnych i krajowych wydarzeń odbywających się w 60 różnych państwach. Zawody które niegdyś gościły 3 uczestników, dziś zrzesza ponad 3000 zawodników, którzy co roku walczą o tytuł mistrza.
Od 2008 roku mistrzostwa World Aeropress Championships zawitały do miast takich jak Vancouver, Melbourne, Londyn, Sydney, Seul, Dublin, Seattle, Rimini, Portland, Mediolan i Oslo. Co roku zwycięzcy prezentowali swój własny, unikalny sposób na zaparzenie kawy w aeropressie tak, aby skradła serca wszystkim jurorom. Poniżej znajdziesz listę wybranych przez nas, mistrzowskich przepisów. Wypróbuj je, a może posłużą jako podstawa Twojego własnego przepisu. Nie zabraknie także przepisów naszych rodaków. Niejednokrotnie pokazali, że w naszym kraju robimy nie tylko dobrą wódkę, ale też kawę. 🙂

Mistrzowskie przepisy
Jibbi Little, Australia (Zwyciężczyni WAC 2022)
Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 18 g Woda: 150 g @ 90°C Mielenie: Nieco drobniej niż pod dripa Czas: 2:10 minMetoda:
- Wsyp kawę do komory
- Włącz timer, wlej 94 g wody i delikatnie zamieszaj 35 razy
- Gdy timer wskaże 1:20 nałóż sitko z filtrem i wyciśnij zbędne powietrze z komory
- Po 1:30 obróć aeropress i przeciskaj przez 30 sekund w czasie 1:40 – 2:10
- W kubku powinieneś mieć około 58-64 g koncentratu
- Dodaj do kawy wodę o temperaturze 90°C tak, aby w filiżance było 150 g kawy
- Celuj w TDS 1.3 – 1.35
- Gotowe!
Tuomas Merikanto, Finlandia (Zwycięzca WAC 2021)
Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 2 papierowe filtry Aeropress Doza: 18 g Woda: 200 g @ 80°C Mielenie: Jak pod dripa Czas: 2:00 minMetoda:
- Wsyp kawę do komory
- Włącz timer i wlej 50 g wody o temperaturze 80°C w czasie 0.00 – 0.10
- W czasie 0.10 – 0.15 delikatnie zamieszaj 3 razy ruchami północ – południe.
- 0.15 – 0.30 dodaj 150 g wody o temperaturze 80°C (razem 200 g)
- 0.30 – 0.50 czekaj, a gdy timer wskaże 0.50 zamieszaj delikatnie 3 razy (tak jak wcześniej)
- Gdy na timerze zobaczysz 1.00 nałóż sitko z filtrem, wyciśnij zbędne powietrze z komory i czekaj do 1.35
- 1.35 obróć aeropress
- Przeciskaj przez 20 sekund w czasie 1.40- 2.00
- 2.00 – 2.30 zamieszaj kawę, po czym przelej z wysokości do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
- Gotowe!
Wendelien van Bunnik, Holandia (Zwyciężczyni WAC 2019)
Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: Aesir filtr Doza: 30 g Woda: 200 g @ 92°C Mielenie: Jak pod dripa Czas: 1:00 minMetoda:
- Wsyp kawę do komory
- Włącz timer i przez 10 sekund wlej 100 g wody dokładnie mocząc kawę
- Przez następne 10 sekund zamieszaj intensywnie 20 razy
- Nałóż sitko z filtrem, wyciśnij zbędne powietrze z komory
- Gdy timer wskaże 0:40 obróć aeropress i przez 20 sekund delikatnie przeciśnij kawę
- W naczyniu powinno się znaleźć około 60 g koncentratu
- Do kawy dodaj około 100 g wody w temperaturze 92°C
- Zamieszaj i przelej do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
- Gotowe!
Paulina Miczka, Anglia (Zwyciężczyni WAC 2017)
Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 35 g Woda: 370 g @ 84°C Mielenie: Grubiej niż pod dripa, prawie jak pod chemex Czas: 1:35 minMetoda:
- Wsyp kawę do komory
- Włącz timer i przez 15 sekund wlej 150 g wody dokładnie mocząc kawę
- Od 0:15 do 0:35 delikatnie mieszaj
- Gdy timer wskaże 0:35 nałóż sitko z filtrem i wyciśnij zbędne powietrze z komory
- 1:05 obróć aeropress i przez 30 sekund delikatnie przeciśnij kawę
- W naczyniu powinno się znaleźć około 90 g koncentratu (4.5%TDS)
- Dodaj 160 g – 200 g wody o temperaturze 84°C
- Zamieszaj i przelej do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
- Gotowe!
Filip Kucharczyk, Polska (Zwycięzca WAC 2016)
Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 35 g Woda: 250 g @ 81°C Mielenie: Jak pod chemex Czas: 1:30 minMetoda:
- Wsyp kawę do komory
- Włącz timer i przez 15 sekund wlej 150 g wody dokładnie mocząc kawę
- Od 0:15 do 0:30 delikatnie mieszaj
- Gdy timer wskaże 0:30 nałóż sitko z filtrem i wyciśnij zbędne powietrze z komory
- 1:00 obróć aeropress i przez 30 sekund delikatnie przeciśnij kawę
- Do kawy dodaj 100 g – 120 g wody o temperaturze 81°C
- Zamieszaj i przelej do innego naczynia w celu ochłodzenia i napowietrzenia kawy
- Gotowe!
Łukasz Jura, Polska (Zwycięzca WAC 2009)
Rodzaj parzenia: Odwrócone Filtr: 1 papierowy filtr Aeropress Doza: 20 g Woda: 200 g @ 75°C Mielenie: Trochę grubiej niż pod dripa Czas: 0:40 minMetoda:
- Wsyp kawę do komory
- Włącz timer i szybko wlej 200 g wody o temperaturze 75°C
- Od 0:10 do 0:15 zamieszaj 4 razy
- 0:15 nałóż sitko z filtrem, wyciśnij zbędne powietrze z komory
- 0:20 obróć aeropress i przez 20 sekund przeciśnij kawę
- Gotowe!