Kafejeto Palarnia

0

Kostaryka El Mango

- Jaka kawa rośnie w Kostaryce

30 listopada, 2024
Nasze kawy
Kostaryka jest świadoma tego, jak cenne i wyjątkowe są produkowane na jej ziemiach ziarna. Nie byłoby to możliwe przy zaniedbaniach ekosystemów, które przekładają się na zakłócenia wzrostu nasion. W tym celu rząd państwa opracował dokładne wytyczne środowiskowe, mające chronić to co najcenniejsze – przyszłość kawy w Kostaryce.
kawa kostaryka el mango

Nie jest to jedyna odgórna decyzja w zakresie uprawy kawowców. Główny gatunek ziaren uprawiany w tym kraju to arabika. Główny i jedyny, należałoby dodać, ponieważ rząd zabronił sadzenia odmian z rodzaju robusty, w celu ochronny lokalnych varietali, takich jak:

  • Typica,
  • Caturra,
  • Villa Sarchi,
  • Bourbon,
  • Gesha,
  • oraz Villalobos.
kostaryka krajobraz z lotu ptaka

Kostarykańskie obszary kawowe

Kostarykańskie kawy są niezwykle zbalansowane. Aksamitne body o delikatnej teksturze, podbite czystą kwasowością i kompleksową słodyczą, z dodatkiem kwiatowych nut – w jednej filiżance. Wszystko to sprawia, że po spróbowaniu, chce się je pić bez końca. Czemu gwarantują swoją wyjątkowość? Spójrzmy tam, gdzie kawa stawia swoje przysłowiowe pierwsze kroki – poznajmy kostarykańską ziemię.

Główne regiony upraw kawy w Kostaryce to:

  • Brunca – najbardziej wysunięty na południe obszar uprawowy i najpóźniej odkryty jako potentat na hodowle; dzieli się na rejony:
    • Coto Brus – chłodniejszy, bardziej wilgotny teren,
    • Perez Zeledon – położony na nieco wyższej wysokości (do 1700 m n.p.m.);
  • Central Valley – jako pierwszy w Ameryce Środkowej został przeznaczony pod uprawy kawy; większość ziaren rośnie na wysokości pomiędzy 1 000 a 1 400 m n.p.m.;
  • Tarrazu – być może najsłynniejszy region upraw w całej Kostaryce; rosną tam głównie odmiany Caturra oraz Catuai, na wysokościach od 1 200 do 1 900 m n.p.m.; zróżnicowany mikroklimat między poszczególnymi rejonami Tarrazu, zapewnia różnorodność i kompleksowość smaku ziaren;
  • Tres Rios – niewielki obszar pomiędzy Tarrazu a Central Valley; na poziomie od 1 200 do 1 650 m n.p.m., rosną tam klasyczne ziarna, o bardzo zbalansowanym smaku;
  • West Valley – kawa wzrasta tam na zboczach pasma wulkanicznej Kordyliery Środkowej; wysokość upraw osiąga nawet 2 000 m n.p.m.; region bogatszy niż pozostałe, gdzie 75 procent farm jest objęte ochroną obszarów leśnych.

Chociaż teren Brunca do znaczących regionów upraw dołączył w latach 1950-tych i ma najkrótszą historię kawową – warto go zapamiętać na nieco dłużej.

Kawa tworzona w rodzinie

Większość upraw kawy w Kostaryce to rodzinny biznes. Plantatorzy to grupa ponad 50 tysięcy osób, rozproszonych na stosunkowo niewielkich – około 5 hektarowych – polach. Nie zrzeszają się jednak w duże kooperatywy. Panuje tu bowiem inny model dystrybucji zielonego ziarna. W pobliżu terenów uprawnych zbudowano wiele małych zakładów przetwórstwa nasion (micro-mills), aby farmerzy sami mogli decydować oraz eksperymentować z obróbką wyhodowanych kaw i nie ograniczać się tylko tradycyjne stosowanych metod, tj. dry, washed, czy honey. Model ten zakłada również możliwość bezpośredniej sprzedaży do zainteresowanych kupców z całego świata. Pozwala to nie tylko na podniesienie jakości surowca, budowanie relacji z klientami, a ponadto – ułatwia młodszym pokoleniom plantatorów utrzymanie i rozwój skromnych, rodzinnych działalności.

Cordillera de Talamanca

W południowo-wschodniej Kostaryce, znajduje się pasmo górskie Cordillera de Talamanca. Łączy ono stolicę kraju – San Jose – z Panamą, poprzez wybudowaną na ponad 3 tysiącach m n.p.m. drogę, o jakże wdzięcznej nazwie – Panamerykańska. Na jego zboczach utworzono Park Narodowy Cerro Chirripó, w celu ochrony przyrody wokół masywu Cerro Chirripó Grande (3 820 m n.p.m.).

Choć pogoda bywa nieprzewidywalna, ze względu na wpływ zarówno Morza Karaibskiego, jak i prądów Oceanu Spokojnego na lokalne warunki klimatyczne – dziś nazwa „Cerro de la Muerte” (Góra Śmierci) nie wiąże się już z niebezpieczeństwem utraty życia. Z samego szczytu, przy dobrej widoczności, można podziwiać bezkresny błękit obu wodnych gigantów, po dwóch stronach wybrzeży Kostaryki. Tam też – pod naszymi stopami – roztacza się poznany już wcześniej region upraw kawy Brunca.

Spróbuj naszych kaw

plantacja kawy ujęcie na rośliny

Region Brunca

Ów obszar został nazwany ku upamiętnieniu rdzennych mieszkańców – the Bruncas – którzy zamieszkiwali te tereny jeszcze przed przybyciem hiszpanów. Uprawę kawy rozpoczęli tu osadnicy z Central Valley, którzy wypracowali rozpoznawalność ziaren z tego regionu po drugiej wojnie światowej.

Brunca leży na terenie pasma gór wulkanicznych, które przecinają trzy rzeki: el Chirripó, el General oraz Grande de Terraba. Panuje tam wilgotny klimat:

  • średnioroczne opady do 3 500 mm,
  • wilgotność względna 80-100%,
  • średnioroczna temperatura to +22o

Unikatowe warunki mikroklimatyczne oraz bogata w minerały gleba, to środowisko wręcz przeznaczone do upraw wyjątkowych arabik.

Cafe Rivense del Chirripó

Niewielka rodzinna farma w obszarze Brunca – Don Regulo Gerardo Urena odziedziczył ją z rąk swojego ojca. Już od 35 lat kultywuje tradycje i kawę, zgodnie z odziedziczoną wiedzą. Nie zatrzymuje się jednak tylko na tym. W 2005 roku, wraz żoną Isabel Rojas, otworzyli własną mikroprzetwórnię – Cafe Rivense del Chirripó.

Jako jedni z pierwszych lokalnych plantatorów dostosowali uprawę pod standard i rynek kaw specialty. Inwestują w innowacyjne rozwiązania oraz dywersyfikację odmian – ich uprawy podzielone zostały na mniejsze sekcje: z zapewnieniem różnych warunków nasłonecznienia, wysokości położenia, a także obsadzenia innymi varietalami. Ich oddanie pracy, nie przechodzi bez echa.

Rodzina Urenas zbiera ziarna, zaś one zgarniają prestiżowe nagrody. Ostatnio, w 2019 roku, w krajowym konkursie Cup of Excellence mikrolot z ich plantacji zajął 5. miejsce w rankingu wprowadzając kawy z regionu Brunca do świata competition. Była to Caturra z obróbki honey, z farmy Vista el Chirripó, położonej na wysokości 1750 m n.p.m.

Finca El Mango

Jest to 8 hektarowa farma rodziny Urenas. Położona na wysokości 1 700 m n.p.m., hoduje niespotykane w takich warunkach drzewa mango, zapewniające cień kawowcom. Na niej wciąż rosną drzewka, posadzone jako pierwsze przez zaledwie osiemnastoletniego wówczas Don Regulo. El Mango zarządzana jest z poszanowaniem dla środowiska naturalnego. Działania obejmują, m.in.:

  • obniżenie emisji dwutlenku węgla,
  • używanie nawozów na podstawie badań składu gleby,
  • zapobieganie zanieczyszczeniu źródeł wody
  • a także sadzenie drzew owocowych, by wspierać dziką przyrodę.

Sezonowa Kostaryka z Palarni Kafejeto

Nasza propozycja na ziarna ze Środkowej Ameryki to właśnie Kostaryka El Mango, z odmian Caturra i Catuai. Kawa palona jest w stopniu jasnym – do wszelkiego rodzaju alternatyw – od dripa, przez Chemex, aż po Aeropress. Poddana została obróbce anaerobic, czyli beztlenowej fermentacji. Dzięki temu można w niej wyczuć nuty wręcz szampańskie kompleksowość dojrzałych żółtych śliwek oraz delikatną woń kokosa. Brzmi kusząco? A jak wiadomo – kto nie próbuje, ten nie pije szampana, więc – bierzcie póki je jeszcze dla Was wypalamy!

またね、

問題       

Literatura

  • Anette Moldvaer, Coffee obsession, DK 2014, s. 106-107
  • Materiały Fest Coffee Mission, Costa Rica El Mango, 14-24-29

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.