- 2022: 11,7 milionów worków, wg International Coffee Organization „Coffee Report and Outlook”, z kwietnia 2023;
- 2023: 12,2 milionów worków, wg USDA Foreign Agricultural Service, „Production Coffee 2023”.
Kawowe regiony Kolumbii
Kolumbijskie kawy słyną z bogactwa smaków, w towarzystwie pełnego body. Kombinacje profili od kwiatowo-owocowych, z niemalże muśnięciem tropików, aż po podszyte słodyczą nuty czekolady i orzechów. Każdy region to unikatowy profil – każda farma to wyjątkowa opowieść:
- Cauca – departament produkujący 8% z całości kolumbijskich ziaren; najbardziej znanymi miastami w regionie są Inza oraz Popayan; kawy pochodzące z tego obszaru charakteryzują się delikatną słodyczą i lekkimi nutami kwiatów, przeplatanych owocami jagodowymi;
- Huila – aż do 12% kawy w Kolumbii, uprawianych jest na górzystych zboczach regionu Huila; słynie on jako miejsce narodzin wyjątkowo owocowych ziaren – o wyczuwalnej kwasowości, dominującej w złożonym profilu smakowym, podkreślonym także poprzez soczyście gęste body;
- Narino – graniczący z Ekwadorem, najbardziej wysunięty na południe obszar upraw kawy w Kolumbii; wytwarza w przybliżeniu 3% całości ziaren, które charakteryzują się jedwabiście kremowym body, z wyczuwalnymi nutami owoców pestkowych;
- Santander – sąsiadujący z kolei z Wenezuelą, północny kawowy region Kolumbii odpowiada za około 9% produkcję ziaren w odniesieniu do całego kraju (wraz z Norte de Santander); większość upraw znajduje się w zacienionych, niższych partiach terenu, skąd pochodzą łagodniejsze pod względem kwasowości nuty smakowe w nasionach kaw;
- Tolima – delikatnie kwiatowe, subtelnie owocowe, perfekcyjnie zbalansowane profile ziaren kawy z departamentu Tolima, wnoszą do 12% nasion w całą produkcję kolumbijskiego kawowca; szukając równowagi nie tylko smaków, w tym regionie właśnie zatrzymamy się na dłużej;
Kolumbia Tolima
Spróbuj naszych kaw
-
Zimowa Kolumbia Tolima – Espresso
40,00 zł – 120,00 zł Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Tanzania Acacia Hills Geisha
95,00 zł -
Etiopia Aricha
65,00 zł -
Kostaryka El Mango
69,00 zł Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
Zimowe ziarna w Kafejeto
Sezonowa propozycja od Palarni Kafejeto to wypalona w stopniu średnim Kolumbia z regionu Tolima – kto by się spodziewał, prawda?
Jest to arabika single origin, z odmian Castillo i Caturra, uprawianych na wysokościach powyżej 1 500 m n.p.m. Ziarna poddane zostały obróbce mytej (washed), co wpływa na wyczuwalność obecnych tam nut owocowych oraz tworzenie nieco delikatniejszego body naparu. Wszystko to podkreślone profilem palenia, który sprawia, iż ta kawa zdecydowanie nadaje się do parzenia w metodach ciśnieniowych – czyli między innymi ekspresach i kawiarkach.
W profilu smakowym zimowego singla możemy spodziewać się miodowej słodyczy, przełamanej soczystością czerwonych jabłek – wszystko zwieńczone przyjemnym posmakiem mlecznej czekolady.
Przepis na sezonowe espresso
- zmielonej kawy – w gramaturze dopasowanej do rozmiaru Twojej makinetki;
- czajnika, najlepiej z gorącą wodą,
- źródła ciepła – w postaci palnika lub kuchenki,
- oraz samej kawiarki.
- Zmiel sezonowe ziarna w odpowiedniej ilości w stopniu drobnym (od 13 do 17 clicków Comandante).
- Zagotuj wodę i wlej ją do zbiorniczka kawiarki – woda o wyższej temperaturze (60-70oC) przyspieszy proces przygotowywania kawy, a także zapobiegnie jej przeparzeniu. Poziom wody powinien być poniżej zaworu bezpieczeństwa.
- Wsyp zmielone ziarna do koszyczka tak, aby wypełnić je całe – bez uciskania, czy tampowania powierzchni. Kawa powinna pozostać delikatnie uklepana, lecz wciąż luźna.
- Włóż wypełnione sitko do zbiornika z wodą.
- Nakręć górną część kawiarki, uważając przy tym, żeby się nie poparzyć – zbiornik z wodą jest już podgrzany i prawdopodobnie zbyt gorący dla nieuzbrojonych dłoni.
- Postaw kawiarkę na wybranym źródle ciepła, które nie będzie ustawione na maksymalną moc.
- Poczekaj aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki i słuchaj – koniec parzenia nastąpi, kiedy usłyszysz charakterystyczny odgłos „bulgotania” kawy.
- Gotowe.
またね、
問題
Literatura
Anette Moldvaer, Coffee obsession, DK 2014, s. 94-95