Kafejeto Palarnia

0

Kolumbia Tolima

- Jej wysokość arabika

3 stycznia, 2025
Nasze kawy
Górzyste tereny Kolumbii stanowią idealne warunki do uprawy kaw wysokiej jakości gatunku arabika w przeważającym stopniu. Każdy z regionów hodowli ma właściwy sobie mikroklimat, we współpracy z którym doświadczone ręce plantatorów, potrafią podkreślić bogactwo lokalnych profili ziaren.
kawa kolumbia tolima grafika z opakowaniem
Według rocznych analiz światowej produkcji kawy, Kolumbia utrzymuje się na drugim miejscu pod względem wytwarzania ziaren arabiki. W skali globu w kolejnych latach – wedle różnych źródeł – zbiory nasion oscylują w okolicy 12 milionów worków ziaren kawy (gdzie pojedynczy worek to 60 kg ziaren):
  • 2022: 11,7 milionów worków, wg International Coffee Organization „Coffee Report and Outlook”, z kwietnia 2023;
  • 2023: 12,2 milionów worków, wg USDA Foreign Agricultural Service, „Production Coffee 2023”.
krajobraz kolumbii

Kawowe regiony Kolumbii

Kolumbijskie kawy słyną z bogactwa smaków, w towarzystwie pełnego body. Kombinacje profili od kwiatowo-owocowych, z niemalże muśnięciem tropików, aż po podszyte słodyczą nuty czekolady i orzechów. Każdy region to unikatowy profil – każda farma to wyjątkowa opowieść:

  • Cauca – departament produkujący 8% z całości kolumbijskich ziaren; najbardziej znanymi miastami w regionie są Inza oraz Popayan; kawy pochodzące z tego obszaru charakteryzują się delikatną słodyczą i lekkimi nutami kwiatów, przeplatanych owocami jagodowymi;
  • Huila – aż do 12% kawy w Kolumbii, uprawianych jest na górzystych zboczach regionu Huila; słynie on jako miejsce narodzin wyjątkowo owocowych ziaren – o wyczuwalnej kwasowości, dominującej w złożonym profilu smakowym, podkreślonym także poprzez soczyście gęste body;
  • Narino – graniczący z Ekwadorem, najbardziej wysunięty na południe obszar upraw kawy w Kolumbii; wytwarza w przybliżeniu 3% całości ziaren, które charakteryzują się jedwabiście kremowym body, z wyczuwalnymi nutami owoców pestkowych;
  • Santander – sąsiadujący z kolei z Wenezuelą, północny kawowy region Kolumbii odpowiada za około 9% produkcję ziaren w odniesieniu do całego kraju (wraz z Norte de Santander); większość upraw znajduje się w zacienionych, niższych partiach terenu, skąd pochodzą łagodniejsze pod względem kwasowości nuty smakowe w nasionach kaw;
  • Tolima – delikatnie kwiatowe, subtelnie owocowe, perfekcyjnie zbalansowane profile ziaren kawy z departamentu Tolima, wnoszą do 12% nasion w całą produkcję kolumbijskiego kawowca; szukając równowagi nie tylko smaków, w tym regionie właśnie zatrzymamy się na dłużej;

Kolumbia Tolima

Departament Tolima położony jest w sercu Andów, pasma górskiego w zachodniej części Kolumbii. Czas płynie tam pod znakiem kawy, ponieważ 32 z 47 miejscowości w regionie poświęconych jest uprawie ziaren. Jednak nie tylko kofeina pobudza mieszkańców do życia – stolica Ibague zasłynęła także jako “Muzyczna stolica Kolumbii”. Ze względu na geograficzne położenie (zróżnicowanie oraz wysokość terenu), ów departament kryje potencjał do wzrastania unikatowych ziaren, zbieranych przez cały rok. Farmy kawowe są niewielkie i rozrzucone na górskich zboczach, gdzie rozwój w jakości specialty trwa już dobre 10 lat. Organicznie prowadzone uprawy oraz certyfikaty typu: Fair Trade, Rainforest Alliance, Bird Friendly są częścią dbałości o kulturę pracy z kawą. Poza tym – ręczny, selektywny zbiór owoców oraz uważne sortowanie, przyczyniają się do rozpoznawalnej jakości kaw z regionu Tolima.

Spróbuj naszych kaw

Zimowe ziarna w Kafejeto

Sezonowa propozycja od Palarni Kafejeto to wypalona w stopniu średnim Kolumbia z regionu Tolima – kto by się spodziewał, prawda?

Jest to arabika single origin, z odmian Castillo i Caturra, uprawianych na wysokościach powyżej 1 500 m n.p.m. Ziarna poddane zostały obróbce mytej (washed), co wpływa na wyczuwalność obecnych tam nut owocowych oraz tworzenie nieco delikatniejszego body naparu. Wszystko to podkreślone profilem palenia, który sprawia, iż ta kawa zdecydowanie nadaje się do parzenia w metodach ciśnieniowych – czyli między innymi ekspresach i kawiarkach.

W profilu smakowym zimowego singla możemy spodziewać się miodowej słodyczy, przełamanej soczystością czerwonych jabłek – wszystko zwieńczone przyjemnym posmakiem mlecznej czekolady.

Przepis na sezonowe espresso

Skoro profil palenia odpowiada wymaganiom kawiarkowym, zaparzmy naszą kawę sezonu, z wykorzystaniem makinetki właśnie. Do przygotowania aromatycznego naparu w kawiarce potrzebujesz jedynie:
  • zmielonej kawy – w gramaturze dopasowanej do rozmiaru Twojej makinetki;
  • czajnika, najlepiej z gorącą wodą,
  • źródła ciepła – w postaci palnika lub kuchenki,
  • oraz samej kawiarki.
Każda z kafetierek ma oznaczenie maksymalnej ilości możliwych do przygotowania czarek kawy. Kryje się ono pod skrótem „tz”, pochodzącym od włoskiego słowa tazza, czyli dosłownie – filiżanka. Gramaturę ziaren mielonych do parzenia w danym urządzeniu, dobieramy kierując się tym wskazaniem. Przyjmuje się, iż każda pojedyncza tazza ma około 25 do 35 ml uzysku i powinna być przygotowana z wykorzystaniem 5 – 6 gramów ziaren. Warto też mieć na uwadze, że makinetkę zawsze parzymy w całej objętości koszyczka – jeśli chcemy mniej kawy, wybierzmy mniejszą kawiarkę lub zaopatrzmy się w reduktor do naszej familijnej wersji. Przepis – dostępny także w wersji wideo na naszym kanale youtube – prezentuje się następująco:
  1. Zmiel sezonowe ziarna w odpowiedniej ilości w stopniu drobnym (od 13 do 17 clicków Comandante).
  2. Zagotuj wodę i wlej ją do zbiorniczka kawiarki – woda o wyższej temperaturze (60-70oC) przyspieszy proces przygotowywania kawy, a także zapobiegnie jej przeparzeniu. Poziom wody powinien być poniżej zaworu bezpieczeństwa.
  3. Wsyp zmielone ziarna do koszyczka tak, aby wypełnić je całe – bez uciskania, czy tampowania powierzchni. Kawa powinna pozostać delikatnie uklepana, lecz wciąż luźna.
  4. Włóż wypełnione sitko do zbiornika z wodą.
  5. Nakręć górną część kawiarki, uważając przy tym, żeby się nie poparzyć – zbiornik z wodą jest już podgrzany i prawdopodobnie zbyt gorący dla nieuzbrojonych dłoni.
  6. Postaw kawiarkę na wybranym źródle ciepła, które nie będzie ustawione na maksymalną moc.
  7. Poczekaj aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki i słuchaj – koniec parzenia nastąpi, kiedy usłyszysz charakterystyczny odgłos „bulgotania” kawy.
  8. Gotowe.
Smacznej kawusi i samych otulających wspomnień z chłodnego sezonu!

またね、

問題       

Literatura

  • Anette Moldvaer, Coffee obsession, DK 2014, s. 94-95

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.