Libertad 15 de Septiembre de 1821
Czerwono-zielony ptak spoczywa na zwoju upamiętniającym datę uzyskania niepodległości 15 września 1821 roku – pod nimi zaś skrzyżowane strzelby i szable, otoczone wieńcem laurowym. Taki bogaty w symbole herb Gwatemali, widnieje na samym środku jej flagi. Wolność, a zarazem gotowość do jej obrony, honor oraz zwycięstwo, jednoczą mieszkańców w dbaniu o pokój, jak ich państwo łączy Pacyfik z Karaibami, poprzez otwartą Zatokę Honduraską. W tle – dwa pasy błękitnych wód z białym przesmykiem gwatemalskiej ziemi. Bogata w równiny, wysokogórskie pasma oraz tereny wulkaniczne, ma wiele różnorodnych mikroklimatów, które wpływają na jej owoce – między innymi nasiona sprowadzanej przez nas kawy.
8 cudów Gwatemali
Gwatemala administracyjnie dzieli się na departamenty i praktycznie w każdym z nich uprawiana jest kawa. Ze względu na znaczne różnice w warunkach uprawy, a także hodowane varietale, Krajowe Stowarzyszenie Kawy w Gwatemali (Guatemalan National Coffee Association) wyróżniło osiem regionów o rozpoznawalnych profilach smakowych ziaren. Należą do nich:
- Tropikalny Coban – wysoko położone lasy deszczowe, gdzie kawa uprawia się na spowitych mgłą falistych wzgórzach; dość niska temperatura oraz wysoka wilgotność (sięgająca nawet 95%) są wynikiem dwóch spotykanych tam pór – mokrej oraz mokrzejszej; pochodzące stamtąd ziarna charakteryzują się gęstym i dobrze zbalansowanym body – niekiedy z nutą ostrości, rześką owocowością i bardzo przyjemnym aromatem;
- Górskie Huehue – należy do najwyżej położonych i najbardziej suchych terenów poza obszarami wulkanicznymi – kawę uprawia się tam na wysokościach dochodzących nawet do 2000 m n.p.m.; gorące wiatry znad przesmyku Tehuantepec zapewniają ochronę przed mrozem; ziemia owocuje więc w ziarna o intensywnej kwasowości, okrągłym body, a także delikatnym kwiatowo-winnym aromacie;
- Wulkaniczne San Marcos – najgorętszy obszar wulkaniczny słynący z nieprzewidywalnych najwyższych opadów w ciągu sezonu (aż do 5000 mm); obfite deszcze odwiedzają San Marcos jako pierwsze, co pozwala na wcześniejsze dojrzewanie i zbiory; za to suszenie ziaren odbywa się dwuetapowo: wstępnie na słońcu, zaś ostatecznie ląduje w suszarkach bębnowych (typu Guardiola); kawa z tego regionu ma przyjemne kwiatowe nuty – zarówno w smaku, jak i aromacie wyrazistą kwasowość i delikatne body;
- Tradycyjny Atitlán – znaczna większość upraw kawy przypada na bogate w składniki mineralne zbocza trzech wulkanów (San Pedro, Tolimán oraz Atitlán) wokół kraterowego Jeziora Atitlán; zbierane tam ziarna charakteryzuje jasna, cytrusowa kwasowość oraz pełne, czekoladowe body;
- Kawowa Antigua – pierwszy region produkujący kawę w Gwatemali; obszar wulkaniczny otoczony przez trzy masywy: Agua, Fuego i Acatenango, o nieco niższej wilgotności powietrza, za to o utrzymującej się wilgotności gleby, mimo wysokiego nasłonecznienia; wszystko to dzięki wulkanicznym minerałom, od czasu do czasu uzupełnianym przez wciąż aktywny Fuego; dojrzewające tam ziarna oddają intensywny aromat, idealnie zbalansowane body oraz dużo słodyczy w naparze, o delikatnym posmaku czekolady i orzechów;
- Równinne Fraijanes – wysoko położone, nasłonecznione w porze suchej i wilgotne w porze mokrej treny upraw, są niekiedy dodatkowo podgrzewane i nawożone przez najbardziej aktywny gwatemalski wulkan Pacaya; kawy z tego regionu mają wyczuwalne, zrównoważone body oraz intensywną kwasowość, z długim finiszem;
- Nuevo Oriente – co dawniej było odizolowanym i najbiedniejszym obszarem kraju, dziś jest prężnie rozwijającym się regionem upraw kawy; wilgotne i deszczowe, znajduje się na nieaktywnym już pasie wulkanicznym; ziarna pochodzące z tego regionu są dobrze zbalansowane, o pełnym body i czekoladowym nutach smakowych; oraz
- Dolina Acatenango, na której to właśnie dojrzewały nasze letnie ziarenka.
Spróbuj naszych kaw
-
Kostaryka El Mango
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kenia Kegwa
55,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Wakacyjna Gwatemala Acatenango – Espresso
40,00 zł – 120,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Etiopia Gedeb
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Acatenango
Gwatemala odpowiada za 3% światowej produkcji kawy. Więcej eksportuje tylko cukru, wysyła zaś w świat praktycznie tyle samo ziaren arabiki co bananów. Większość uprawianych odmian to Bourbon, Caturra, Catuai czy Typica. Poddawane są one obróbce mytej z niewielkim odsetkiem ziaren przetwarzanych metodą naturalną (obróbka sucha). Cała produkcja opiera się na małych 2-3 hektarowych farmach, tworzących razem ok. 100 tysięcy prężnie działających, rodzinnych przedsiębiorstw.
W regionie Acatenango ziarna hodowane są w cieniu gęstych lasów na wysokościach od 1300 do 2000 m n.p.m. Te wyjątkowe – sprowadzone w tym roku do Palarni Kafejeto pochodzą z departamentu Chimaltenango, u podnóża zboczy wulkanu Acatenango, skąd nazwę wzięła lokalna kooperatywa kawowa, jak i cały rozległy obszar upraw. Brzmi dobrze? Sprawdźcie sami naszą Wakacyjną Gwatemale Acatenango.
Ziarna obrabiane są metodą washed – pozbawione miąższu, przez dobę schną a patiach, by następnie trafić do suszarek bębnowych, do kontrolowanego osiągnięcia pożądanej wilgotności. Wymaga to wielogodzinnego, stopniowego podsuszania w zmiennych temperaturach: 45oC, 30oC oraz 15oC. Ma to zapewnić równe schnięcie nasion, a także przedłużyć ich przydatność do spożycia.
Ziarna dojrzewające na tamtejszych uprawach charakteryzują się złożonym smakiem o wysokiej kwasowości, zbalansowanym body, intensywnym aromatem oraz długim, z wolna gasnącym aftertastem.
Letnie wspomnienie deszczowych lasów
Uprawiane na żyznej wulkanicznej glebie, sezonowe ziarna arabiki single origin z Gwatemali, ocenione zostały na 83.25 punktów w skali SCA. To prawie tak wysoko, jak sięgają ich uprawy, położone na zboczach od 1220 do 1830 m n.p.m. Kwiat zebranych varietali – Bourbon, Catimor, Catuai i Typica – z obróbki washed, został wypalony w stopniu średnim, idealnie do ekspresów ciśnieniowych, kawiarek czy też french pressów oraz wszelkiego rodzaju zalewajek parzonych w kubkach, szczególnie w czasie letnich podróży, małych i dużych. Niech jej ulotny aromat wanilii towarzyszy nam przy zdobywaniu nowych doświadczeń, osobistych szczytów, zaś delikatne nuty chałwy, kakao oraz owoców leśnych sprawią, że poczujemy się otuleni domowym ciepłem, gdziekolwiek byśmy się nie znaleźli.
またね、
問題
Literatura
- Anette Moldvaer, Coffee obsession, DK 2014, s.102-103
- Anacafé Guatemala, Gwatemalan Coffees 2022-23