Kafejeto Palarnia

Przepis na Wiosenny Meksyk

25 kwietnia, 2023
Aktualności
Przepisy
Choć ustawienie powtarzalnej receptury na ciemno wypaloną kawę nie jest łatwe, w końcu opracowaliśmy przepis na Wiosenny Meksyk w kawiarce.
meksyk finca aurora

Przez wzgląd na różne rozmiary kawiarek, nie sposób sporządzić jednego przepisu, który sprawdzi się w każdej kawiarce. Właśnie dlatego przedstawimy wam szereg dobrych praktyk i zasad, które sprawią, że zaparzenie wyśmienitej filiżanki waszej ulubionej kawy będzie dla Was bułką z masłem. Po zastosowaniu się do sugestii, do ustalenia pozostaną jedynie dwie kwestie. Pierwszą z nich jest ilość wody, jaką możecie zmieścić do dolnej części kawiarki, aby ta nie wlewała się do komory z kawą. Drugą kwestią jest grubość zmielenia – co do zasady staramy się mielić jak najdrobniej, ale tak, aby woda nadal mogła przepływać przez kawę.

Wszystkie te zasady opracowaliśmy, parząc nasze sezonowe ziarna – Meksyk Finca Aurora. Mamy pewność, że stosując nasz przepis na Meksyk wyciśniesz z tej kawy wszystko, co najlepsze!

owoc finca aurora

Finca Aurora ze słonecznego Meksyku

Wyjątkowe ziarna Finca Aurora przybyły do nas prosto z wybrzeża Pacyfiku. Mówiąc konkretnie, pochodzą one z jednej z najbardziej prestiżowych farm w Meksyku – Pluma Hidalgo w Huatulco. Co ciekawe, w lokalnym, zapoteckim dialekcie nazwa regionu „Huatulco” znaczy dosłownie „Miejsce czci drewna”. To właśnie tam między malowniczymi plażami a Oaxackimi górami rozciągają się uprawy meksykańskiej kawy najwyższej jakości. Niezwykły aromat naszych ziaren zawdzięczamy nie tylko niezastąpionym pracownikom plantacji Pluma Hidalgo, ale też specjalnemu systemowi upraw Finca Aurora opierający się na wykorzystywaniu różnych odmian arabiki średniej wielkości. W skład Finca Aurora wchodzą między innymi takie odmiany jak BourbonTypica, czy Caturra. Dodatkowo, żeby zapewnić najwyższą jakość, pilnuje się, aby średni wiek drzewek nie przekraczał 12 lat. To właśnie wtedy kawowiec w kwiecie wieku daje najlepsze owoce.
kawiarka widok z góry

Przepis na Meksyk w kawiarce

Woda: Wlewając wodę do kawiarki (tak aby wnętrze komory z kawą pozostało suche) ustal, jaka jest maksymalna pojemność Twojej kawiarki. Do parzenia naszego Meksyku użyjemy  maksymalnej ilości wody. Przykład: W naszej kawiarce mieści się 180 g wody, więc do zaparzenia kawy użyjemy 120 g wody.

Kawa: Większość kawiarek w komorze na zmieloną kawę mieści około 1/10 maksymalnej pojemności wody. Jako że nasza kawiarka ma pojemność 180 g wody, możemy użyć maksymalnie 18 g kawy. W zależności od preferencji – jeśli kawa będzie dla nas zbyt gęsta / intensywna – możemy zmniejszyć dozę nawet do 12 g (1/10 wody użytej do parzenia). W przypadku naszego Meksyku zalecamy dozę 16 g.

Zmielenie: Mielimy podobnie jak do klasycznego aeropressu. Stosunkowo drobniej, niż do dripa. Na młynku Com andante sugerujemy 14 klików. Co do zasady warto mielić najdrobniej, jak się da, tak aby woda mogła swobodnie przepływać przez kawę.

Jeśli w trakcie parzenia kawa nie płynie spokojnie, tylko „wybucha” wraz z dużą ilością pary – prawdopodobnie mielenie jest zbyt drobne.

Krok po kroku.

  1. Zagotuj wodę i wlej do kawiarki  maksymalnej pojemności komory.
  2. Wsyp zmieloną kawę do komory z sitkiem i wyrównaj jej powierzchnię.
  3. Do górnej części kawiarki, od strony uszczelki włóż papierowy filtr od aeropressu. (Opcjonalnie)
  4. Zakręć kawiarkę i ustaw na najmniejszym palniku.
  5. Gdy kawa zacznie przeciekać do górnej komory, zmniejsz ogień, tak aby utrzymać tą samą prędkość strumienia.
  6. Jeśli po jakimś czasie z wylewki nagle zacznie wydobywać się duża ilość pary, a strumień kawy będzie wzburzony, zdejmij kawiarkę z ognia i ostudź ją pod strumieniem zimnej wody.
  7. Kawę przelej do kubka lub innego naczynia.

Dodatkowe porady:

  • Jeśli kawa od razu zacznie szybko przeciekać do górnej komory i z ujścia zacznie uwalniać się para – kawiarka zbyt szybko się nagrzewa. Należy natychmiast ją ostudzić pod zimną wodą i zmniejszyć ogień, tak aby strumień kawy był spokojny i jednostajny.
  • Jeśli kawa długo nie chce przeciekać do górnej komory, po czym kawa, zamiast płynąć strumieniem, „strzela” wraz z parą, prawdopodobnie, mielisz zbyt drobno i woda nie może swobodnie przepływać przez komorę z kawą.
  • Jeśli parzysz kawę, która jest palona jaśniej, użyj całej pojemności kawiarki (a nie ). Kawa jasno palona trudniej się ekstrahuje, więc do poprawnego zaparzenia potrzeba jak najwięcej wody.

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.