Kafejeto Palarnia

Przepis na Papuę Nową Gwineę

21 lipca, 2023
Przepisy
Kawowa wiedza
Nasza nowa Papua Nowa Gwinea przeszła wszelkie możliwe testy parzenia – nadszedł zatem czas na nowy przepis! Parzyłem tę kawę na wszelkie sposoby, różnymi urządzeniami i ostatecznie doszedłem do wniosku, że mimo wszystko najlepiej smakuje z dripa V60.
papua nowa gwinea

Jeśli nie posiadasz tego zaparzacza, możesz spróbować odtworzyć przepis przy użyciu innego zaparzacza przelewowego. Nie jesteś fanem metod przelewowych lub po prostu nie masz sprzętu? Spróbuj zaparzyć tę kawę we french pressie, używając przepisu z naszego wcześniejszego artykułu.

Tym razem do przepisu na nasze nowe ziarna podeszliśmy dość nietypowo. Z uwagi na to, że smak naszej nowej kawy jest mocno rozwinięty, to od Ciebie zależy, co chcesz z niej wyciągnąć!

Jeśli jesteś fanem klasycznych smaków i słodyczy w kawie, użyj drobniejszego zmielenia i niższej temperatury. Jeśli natomiast wolisz wydobyć z tego ziarna więcej owocowych nut, zmiel nieco grubiej, ale użyj wyższej temperatury.

plantacja kawy

Historia plantacji kawy Baroida Estate

Te najwyższej jakości ziarna Papui Nowej Gwinei Baroida Estate przyjechały do nas prosto z dystryktu Kainantu w prowincji Eastern Highlands. Plantacja Baroida Estate swoją historią sięga do 1963 roku. To właśnie wtedy kawowy specjalista, Nowozelandczyk Ben Colbran przyjechał z rodziną do PNG i kupił własny kawałek ziemi (242 hektary) pod uprawę kawy jakości speciality.

Nazwa Baroida Estate nawiązuje do ducha o imieniu Baroida, który według lokalnych wierzeń czuwa nad tamtejszymi terenami. Zgodnie z legendą, Baroida zamieszkuje wielki głaz, położony od zawsze na samym środku tamtejszej rzeki – Lamari.

Kawa speciality z Baroida Estate

Dzisiaj plantacją Baroida Estate zajmuje się Nicol – syn Bena Colbrana. Dzięki skrupulatnej separacji i kontroli jakości, ziarna z Baroida Estate są jednymi z najlepszych w PNG.

Najpierw dojrzała kawa zebrana z krzaczków rosnących 1700–1850 m n.p.m. jest dokładnie sortowana. Następnie miąższ ze skórką jest mechanicznie oddzielany od ziaren kawy. Ziarno wraz z parchmentem i cienką warstwą miąższu rozkłada się na specjalnych łożach, gdzie kawa suszy się w słońcu. To tak zwany proces obróbki honey.

Wypalone przez naszych roasterów – Adama i Artura – ziarna Papui Nowej Gwinei Baroida Estate zaskakują swoim złożonym profilem smakowym. Nasza kawa zaskoczy was swoją intensywną słodyczą i delikatnymi nutami owoców. W kubku na pierwszy plan wysuwają się nuty gruszki i karmelu. W posmaku zaś, nasze nowe ziarna uraczą Cię słodkimi nutami czekolady.

Dripper w karafce

Przepis na Papuę w dripie V60

Tak jak wspomniałem wcześniej, przepis prezentuje się na dwa sposoby. Jeśli zależy Ci na wydobyciu z kawy dużej ilości słodyczy i klasycznych nut, użyj niższej temperatury i drobniejszego zmielenia. Jednak jeśli chcesz uwydatnić owocowe aromaty tych ziaren, użyj wyższej temperatury i grubszego zmielenia.

Temperatura wody: 91°C lub 95°C

Proporcje: 16 g kawy / 220 g wody

Zmielenie: Nieco drobniej niż pod dripa (21 klików na Comandante) lub trochę grubiej (26 klików na Comandante)

Czas parzenia: 2:30 – 3:00 min

  1. Włóż papierowy filtr do dripa i przepłucz go wodą, następnie wylej wodę z naczynia.
  2. Wsyp kawę, odpal timer i zalej 40 g wody na całą powierzchnię kawy.
  3. Zamieszaj, kręcąc energicznie zaparzaczem i czekaj do 30 sekundy.
  4. Gdy timer wskaże 0:30 wlej kolejne 60 g wody (40 g100 g).
  5. 1:00 – 1:10 powoli dolej 60 g wody (100 g 160 g). Pamiętaj, aby lać wodę spokojnie, jednostajnie, spiralnymi ruchami.
  6. Gdy timer wskaże 1:20, dolej kolejne 60 g wody (160 g220 g), a następnie zamieszaj energicznie.
  7. Poczekaj, aż kawa skapnie do naczynia. Parzenie powinno się zakończyć w okolicach 2:30 – 3:00 minut, w zależności od wybranego stopnia zmielenia.
  8. Delektuj się pyszną kawą. 🙂

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.