Kafejeto Palarnia

Przepis na Etiopię Hamasho

21 kwietnia, 2023
Aktualności
Przepisy
Po wielu eksperymentach i zaparzonych różnymi urządzeniami kawach wreszcie nadszedł czas, aby zdradzić Wam nasz przepis na Etiopię Hamasho.
etiopia hamasho
Żeby wprowadzić trochę różnorodności i przedstawić wam trochę więcej metod i zaparzaczy, przepis przygotowaliśmy z myślą o urządzeniu Gabi Master. To jednocześnie takie małe wprowadzenie do ciągle rozwijającego się świata innowacyjnych urządzeń do parzenia alternatywnego. Z czasem będziemy przedstawiali Wam coraz to nowsze i ciekawsze wynalazki. Ale, ale… wystarczy już o zaparzaczach – porozmawiajmy o kawie.
sortowanie kawy

Kawowa perła z farmy Moplaco

Nasza nowa Etiopia Hamasho to prawdziwa gratka, nie tylko dla koneserów, ale i zwykłych kawopijców. Zaparzona Etiopia w kubku dostarczy wam mocy wrażeń – od soczystości dojrzałych wiśni i delikatnej, herbacianej cierpkości earl greya, aż po morelową słodycz.

Te niezwykłe ziarna przybyły do nas prosto z etiopijskich gór Harar. To właśnie tam 50 farmerów zrzeszonych przez kooperatywę Moplaco dostarcza swoje zbiory. Następnie trafiają one w ręce pracowników stacji Bensa Logita, gdzie poddawane są starannej obróbce mytej.

W pierwszej kolejności dojrzałe, czerwone wiśnie kawowca trafiają do tzw. depulpera. Wirując w bębnie tej maszyny, pod wpływem ostrzy pestki oddzielane są od czerwonej skórki i owocowego miąższu. Nadal pokryte cienką warstwą miąższu (pergaminem) ziarna trafiają do zbiornika fermentacyjnego, gdzie spędzą najbliższe ~ 24 godziny. Po całodziennej fermentacji ziarna są myte i suszone, a następnie trafiają do importerów na całym świecie, kończąc w naszej palarni.

Przepis na Etiopię w Gabi Masterze

Temperatura wody: 95°C
Proporcje: 16 g kawy / 220 g + ok. 40 g wody
Zmielenie: Trochę drobniej niż pod dripa (21/22 kliki na Comandante)
Czas parzenia: 3:30 – 3:50

  1. Włóż filtr do Gabi Master i przelej go wodą, następnie wylej wodę z naczynia.
  2. Wsyp kawę, odpal timer i niezwłocznie zalej 40 g wody całą powierzchnię kawy.
  3. Zamieszaj, kręcąc energicznie zaparzaczem, następnie ustaw klepsydrę na zaparzaczu i wytaruj wagę.
  4. Gdy timer wskaże 0:30 wlej 100 g wody do klepsydry.
  5. Spokojnie czekaj, aż cała woda z komory skapnie na kawę, następnie wlej do klepsydry 80 g wody (timer powinien wskazywać około 1:55).
  6. Poczekaj, aż cała woda skapnie do naczynia.
  7. Tak przygotowaną kawę możesz rozcieńczyć według preferencji. Zalecamy dolać 20 g – 60 g wody (my dodajemy 40 g).

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.