Honduraskie kawy
Dojrzewa tu głównie arabica, przetwarzana na sposób mokry (washed). Najczęściej spotykanymi odmianami są Caturra, Catuai, Pacas i Typica. W profilu zarówno delikatne, pełne nut orzechowo-karmelowych, a także – rześkie, o świeżej kwasowości – zupełnie podobne do Kenii czy Etiopii. Tak różne, przez co tak bardzo cenione i wyjątkowe.
Większość ziaren kawy pochodzi z upraw znajdujących się w trzech regionach:
- Agalta – ziarna pochodzące z obejmowanych departamentów łączą wysoką kwasowość i czekoladową słodycz; czasem potrafią zaskoczyć także nieco bardziej tropikalnymi nutami;
- Copan – wydaje na świat kawy o wyrazistym, pełnym body; w smaku intensywnie oblepiająca wręcz słodycz czekolady;
- Montecillos – szczyci się dobrze zbalansowanymi, cytrusowymi ziarnami, które dojrzewają na najwyżej położonych plantacjach w kraju.
W tym ostatnim wzrastał jesienny, wypalany na podlasiu, specjał pod espresso – Honduras Las Delicias.

Rezerwat Montecillos
Plantacje kawowców w południowo-zachodnich departamentach Hondurasu – La Paz, Comayagua oraz Intibuca – sąsiadują z Rezerwatem Biologicznym Montecillo. Obejmuje on swym zasięgiem najniższe pasmo górskie w kraju, a rozciąga się na ponad 20 tysięcy hektarów. Na tej stronie można posłuchać śpiewu napotkanych w rezerwacie ptasich rezydentów, m.in.: szafirek białouchy czy złotogłówka.
Status obszaru chronionego nadano mu w lipcu 1987 roku. Szczególną troską otaczane są tam lasy sosnowe oraz mgliste. Poza samą ochroną ekosystemów i potencjałem badawczo-naukowym, rezerwat funkcjonuje także jako źródło wody dla ponad 60 lokalnych społeczności. Pogodzenie jego funkcji strażnika bioróżnorodności idzie więc w parze z dbałością o zapewnienie wysokiej jakości usług ekosystemowych obecnym tam mieszkańcom.
Ów region pod względem upraw kawy, zapewnia niezwykle bogate i różnorodne terroir. Ze względu na obecność umiarkowanego klimatu, położeniu na górskich zboczach, a także chłodniejszych nocy, dojrzewające tam owoce potrafią rozwinąć wyjątkową, delikatną słodycz. Ziarna z regionu Montecillos jako jedne z pierwszych w Hondurasie, mogły się poszczycić nadaniem oficjalnego tytułu, w nawiązaniu do pochodzenia: Café de Marcala.
Las Delicias wprost z La Paz
Obszar upraw Montecillos obejmuje swym zasięgiem kilka departamentów – Comayagua, Intibuca, Santa Barbara oraz właśnie La Paz. Ze względu na górzysty krajobraz, przykryty warstwą lasów tropikalnych, rdzenni mieszkańcy – Lenka – nazywają te tereny „kamiennym miejscem”. W La Paz króluje także umiarkowany klimat oraz gliniaste gleby. Farma Las Delicias założona została w tym miejscu 45 lat temu, na wysokości 1550 m n.p.m.
Honduraskie kawowce przeważnie wzrastają w zacienieniu, chronione przed bezpośrednimi promieniami słońca. Nie inaczej dzieje się na La Paz, gdzie źródłem cienia są palmy bananowe. Przez zmniejszone nasłonecznienie, ziarna dorastają dłużej i w owocują w mniejszych ilościach, za to mają więcej czasu, aby rozwinąć swój potencjał smaku. Zdecydowanie zyskują tym na jakości.
Farma Las Delicias prowadzi działalność z poszanowaniem środowiska naturalnego poprzez ręce Mario Padre i jego współpracowników. Nie używają nawozów sztucznych, zaś pozostałości z obróbki ziaren, wykorzystują jako dodatkowy składnik odżywczy upraw. Inwestują także w innowacyjne rozwiązania. W celu zapobiegania degradacji gleby przez ulewne deszcze, a także zapewnienia lepszej retencji wody – szczególnie w porze letniej wprowadzili eksperymentalne instalacje z wykorzystaniem drewnianych belek. Ponadto, plantatorzy nie zamykają się jedynie na kawę – uprawiają także własne avocado.
Spróbuj naszych kaw
-
Wiosenna Bolivia Primera Anproca – Espresso
40,00 zł – 130,00 zł Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Zimowa Kolumbia Tolima – Espresso
40,00 zł – 130,00 zł Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu -
Etiopia Aricha
65,00 zł -
Kostaryka El Mango
69,00 zł Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu

IHCAFE
W celu promowania lokalnych ziaren oraz samej filozofii ruchu kaw specialty, Narodowy Instytut Kawy w Hondurasie (Instituto Hondureño del Café) organizuje szkolenia, inwestując tym samym w edukację. Współpracują z CQI (Coffee Quality Institute) nad poprawą jakości kawy, a także codzienności tych, którzy ją wytwarzają.
IHCAFE to organizacja non-profit, która pomaga wypracować standardy produkcji oraz komercjalizacji ziaren dla utrzymania stabilnego, konkurencyjnego rynku, umożliwiającego rozwój i inwestycje w obrębie każdej z honduraskich farm. Wspiera także lokalnych farmerów w dywersyfikacji źródeł dochodu – aby móc utrzymać się nie tylko z samej kawy, niezależnie od wahań cen rynkowych. IHCAFE posiada certyfikowanych Q Graderów, prowadzących kursy Q Arabica oraz Q Processing.
Filozofia towarzysząca pracy instytutu, opiera się na kilku kluczowych wartościach:
- szacunku i empatii,
- różnorodności oraz równości,
- współpracy w zorientowaniu na rynek usług,
- ciągłe doskonalenie oparte na nauce,
- stawanie ramię w ramię z producentami.
Przez opracowanie wspólnego języka kawy, holistycznej edukacji – zarówno podnoszącej kompetencje producentów, jak i zwiększające świadomość konsumentów – każdy będzie mógł się kawą cieszyć.
Jesienne espresso
Honduras Las Delicias to nasza nowa, sezonowa propozycja ziaren na jesień. Arabica single origin z Ameryki Środkowej – o odmianach Pacas oraz Incatu z obróbki washed – wypalona została w stopniu średnim. Idealnie więc nadaje się do przygotowywania porannego espresso, małej czarnej z makinetki czy innej kofeinowej wkładki do – na przykład – dyniowej latte. Smak suszonych owoców, ze szczególnie wyraźną słodyczą rodzynek – których nie trzeba wyjmować, jak w wypadku sernika – nada filiżance przyjemne, kremowe body. Do tego aromat migdałów i nuty kakao. Z dobrego ziarna, zawsze powstanie dobra kawa.
またね、
問題
Literatura
- Anette Moldvaer, Coffee obsession, DK 2014, s. 110
- Materiały Fest Coffee Mission, Honduras Las Delicias, 02-2024-36