Wiedza o kawie

"Wiedza o kawie" to miejsce dla prawdziwych pasjonatów i wszystkich, którzy chcą zgłębić tajniki świata kawy. Dowiesz się tutaj jak jakość ziaren, metody obróbki i sposób wypalania wpływają na smak Twojej ulubionej filiżanki. Poznasz sekrety profesjonalnego palenia oraz ciekawostki o różnych regionach upraw. Zostań i odkrywaj tajniki kawy razem z nami!

Czym jest flat white i skąd pochodzi?
2024-05-26 11:50:00

Słysząc w nazwie „white” może się od razu kojarzyć całkiem biała kawa. Może nawet bardziej mleko z kawą niż kawa z mlekiem. Nic bardziej mylnego, swoją nazwę ten napój wziął z angielskiego „biała płaska” i odnosi się do n...

Więcej
Co daje picie kawy? Sprawdź jej właściwości prozdrowotne!
2024-05-20 11:43:00

Napar z ziaren owoców kawowca – od przysłowiowej iskry w piecu roastera, do iskierki w oku kawosza. Towarzyszy nam na co dzień, ale tak właściwie – dlaczego ją pijemy? Co daje picie kawy? Najczęstsze skojarzenie, jeśli chodzi o składnik...

Więcej
Aeropress, dla kogo i do czego został stworzony?
2024-04-30 12:03:00

Daje najwięcej swobody i możliwości do eksperymentowania z ziarnami. Nie potrzebuje skomplikowanych szkoleń, prosty w obsłudze – gotowy do użycia już po wyjęciu z pudełka. Najlepszy przyjaciel w podróży, wierny kompan kofeinowych ceremonii. 5...

Więcej
Jak wykorzystać fusy po kawie?
2024-04-11 11:29:00

Poranna kawa wypita, kubek ląduje w zlewie. Dla pijących tzw. “fusiarę” zaczyna się prawdziwa walka między praktycznością i szybkimi rozwiązaniami, a życiem zgodnie z zasadą zero waste. Bo przecież można wylać fusy do zlewu i ryzykowa...

Więcej
Kawa na śniadanie, czarna czy biała?
2024-03-26 11:14:00

Espresso o poranku, mleczne cappuccino do słodkiej przekąski, latte z karmelem na spotkaniu z przyjaciółmi, duży przelew przy wieczornej nauce, wszystko to zakończone intensywnym lungo przed długą drogą do domu. Czy czasem nie jest tak, iż rytm nas...

Więcej
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
2024-03-07 10:42:00

To nic, że po wypiciu filiżanki kawy, nie można już sobie powróżyć z fusów. Można za to rozkoszując się naparem o kwiatowych nutach, zjeść wyjątkowe spaghetti i obejrzeć wywołane zdjęcia – a to wszystko to dzięki kawie rozpuszczalnej. ...

Więcej
Kawa Geisha, czyli odmiana luksusowa w segmencie specialty
2024-02-21 10:34:00

Historia światowego sukcesu pewnej odmiany arabiki jest opowieścią o tym, dokąd może nas doprowadzić ciekawość odkrywania. Zaczynając od Etiopii, która może z dumą patrzeć na swoje kawowe dziedzictwo, kończąc zaś na Panamie, gdzie “udomowi...

Więcej
Czym jest kawa bezkofeinowa i jak powstaje?
2024-02-07 11:36:00

Kofeina to organiczny związek chemiczny – o wzorze C8H10N4O2 – należący do grupy alkaloidów purynowych. W czystej formie jest bezzapachowa i silnie toksyczna, a jej wodny roztwór pozostaje bezbarwny. Występuje pod posta...

Więcej
Przewodnik po etykiecie, czyli jak ocenić kawę po okładce
2024-01-24 11:15:00

Żadna kawa – nawet ta najlepsza – nie będzie trwać wiecznie. Już świeżo po wypaleniu zaczyna tracić na jakości, więc żeby temu zapobiec, powinna być odpowiednio przechowywana. A więc jak to zrobić, by zachować świeżość kawy jak najdłużej i jak...

Więcej
Sucha czy mokra? Podstawowe metody obróbki kawy
2023-11-25 10:59:00

“Patience, my friend.”(“Cierpliwości, mój przyjacielu.” [przyp.aut.])– Imperator, Gwiezdne wojny: część VI – Powrót Jedi Istnieje przekonanie, że na szczególne doświadczenia warto poczekać, ponieważ...

Więcej