Co zatem jest w końcu prawdą? Czy spożywanie kawy ma jakikolwiek wpływ na ostateczne stężenie magnezu w organizmie? A może ma to jakieś znaczenie w przypadku nadmiernego picia kawy? Z faktami i mitami na temat kofeiny i jej wpływu na zawartość magnezu w organizmie rozprawimy się w tym artykule.
Kilka słów o magnezie
Skurcze mięśni, drganie powiek, ból głowy czy uczucie zmęczenia – to objawy niedoboru magnezu. Pierwiastek ten pełni bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Ma bowiem wpływ na budowanie kości, a przewlekły niedobór podwyższa ryzyko chorób serca czy cukrzycy typu 2. Objawy jego niedoboru są łatwe do pomylenia z innymi chorobami, a na dodatek trudne do zdiagnozowania, ponieważ tylko 1% magnezu w organizmie znajduje się w płynie pozakomórkowym, m.in. we krwi.
Najlepszym sposobem na utrzymywanie prawidłowego poziomu magnezu w organizmie jest zdrowa, zbilansowana dieta bogata w warzywa strączkowe, orzechy, nasiona i produkty pełnoziarniste. O czym warto wiedzieć, dopóki nie włącza się suplementacji, przedawkowanie magnezu z pożywienia jest praktycznie niemożliwe. W związku z tym nie trzeba się ograniczać z ilością zdrowych jego źródeł. Innymi zasadami, które warto zastosować dla utrzymywania odpowiedniego poziomu tego pierwiastka są: unikanie nadmiernego stresu oraz nadużywania alkoholu. Dlaczego wśród sposobów przeciwdziałania niedoborom magnezu nie wymieniono ograniczenia spożycia kawy?
Kawa a magnez
Istnieje wiele mitów dotyczących kawy i magnezu, jak więc stwierdzić, które są prawdziwe?
Z istniejących badań wynika, że jedna filiżanka czarnej kawy (250 ml) zawiera około 7 mg magnezu i około 100 mg kofeiny, natomiat podwójne espresso zawiera aż 24 mg magnezu i około 65 mg kofeiny. Wypicie 300 mg kofeiny, co odpowiada czterem espresso lub trzem filiżankom kawy, powoduje utratę około 4 mg magnezu.
Wykonajmy więc prostą kalkulację. Wypijając trzy filiżanki kawy czarnej dziennie dostarczymy organizmowi 21 mg magnezu, a czterech espresso – 96 mg magnezu. Zakładając nawet minimalne wchłanianie magnezu na poziomie 30%, kalkulacja magnezu przy spożyciu takiej ilości kawy wciąż pozostaje na plusie (+3 mg w przypadku kawy czarnej i +25mg w przypadku espresso). Dla przeciętnej osoby stanowi to od 1 do 5% dziennego zapotrzebowania.
Co zatem z działaniem moczopędnym kawy? Czy to powoduje większe straty magnezu w organizmie? Otóż nie. Ze względu na to, że magnez jest reabsorbowany w kanalikach nerkowych, jego wydalanie z moczem jest minimalne. Działanie moczopędne kawy nie wpływa więc w sposób istotny na zawartość magnezu w organizmie.
Spróbuj naszych kaw
-
Kostaryka El Mango
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Kenia Kegwa
55,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Wakacyjna Gwatemala Acatenango – Espresso
40,00 zł – 120,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Etiopia Gedeb
69,00 zł Wybierz opcje This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Skąd uczucie kołatania w sercu, drgające powieki?
Skoro to nie brak magnezu to skąd wspomniane uczucie drgania powieki czy kołatania w sercu? Najczęściej winna jest kofeina. To ona pobudza układ nerwowy, może zatem powodować kołatanie serca i mimowolne skurcze mięśni, np. powiek. Oprócz wpływu na układ nerwowy, kofeina pobudza nadnercza do produkcji adrenaliny, która zwiększa częstość akcji serca i może wywołać uczucie kołatania w sercu.
Dodatkowo, kofeina jest często spożywana z uwagi na brak snu czy przemęczenie, a te czynniki nawet bez spożycia kawy mogą powodować drganie powiek czy kołatanie.
Czy kawa może zaszkodzić?
Z przeanalizowanych danych jasno wynika, że kawa może być częścią zdrowej diety i nie stanowi zagrożenia dla poziomu magnezu w organizmie. A czy istnieje jakieś inne zagrożenie? Tak jak we wszystkim, ważny jest umiar. Rozsądne spożycie kawy przez zdrową osobę nie powinno przynosić żadnych negatywnych skutków. Nie dotyczy to z pewnością osób cierpiących na przewlekłe choroby czy kobiet w ciąży.
Dla nich każda ilość kawy może być zbyt duża i jej spożywanie zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem.
Co dobrego daje picie kawy?
A jakie są korzyści z picia kawy? Wiele osób pije ten napój dla samego rytuału porannego picia kawy. Ma ona jednak szereg pozytywnych skutków zdrowotnych poza oczywistymi jak poprawa samopoczucia i wzrost energii. Kawa wysokiej jakości, taka jak Brazylia Monte Carmelo, zawiera dużo antyoksydantów, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami, co może zmniejszać ryzyko chorób serca i neurologicznych. Kofeina zawarta w kawie pomaga się skupić, dlatego tak często jest spożywana rano, kiedy po wybudzeniu o koncentrację bywa ciężko.
Kawa czarna może być też świetnym środkiem do celu jakim jest utrata tkanki tłuszczowej,ze względu na brak kalorii i redukcję uczucia głodu. W wersji “kuloodpornej”, może być także świetnym dodatkiem w diecie ketogenicznej. Wspominając wcześniej o umiarkowanym spożyciu kawy warto określić jakie spożycie kofeiny jest bezpieczne. Według Instytutu Żywności i Żywienia, dla zdrowej osoby bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg, co odpowiada około czterem filiżankom kawy. Warto jednak pamiętać o innych źródłach kofeiny, które pojawiają się w codziennej diecie jak np. czarna herbata, czekolada czy napoje typu cola.
Wnioski - czy kawa wypłukuje magnez?
Jak wynika z powyższych rozważań, istnieją pewne mity na temat kawy, chociażby ten dotyczący wpływu jej picia na zawartość magnezu w organizmie. Jednak z istniejących danych jasno wynika, że kawa nie powoduje utraty magnezu z organizmu, a może nawet być uzupełnieniem zdrowej diety.