KAFEJETO PALARNIA
Jak zaparzyć kawę: Kawiarka
Poradnik parzenia mocnej kawy
Kawiarka – Jak powinna zostać przygotowana dobra kawa?
Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujesz jedynie zmielonej kawy oraz czajnika z gorącą wodą. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz źródło ciepła w postaci palnika lub płyty grzewczej, dopasowane do Twojej kawiarki.









Zmiel ulubioną kawę w ilości odpowiadającej wielkości Twojej kawiarki – świetnie sprawdzi się drobne zmielenie [2,5º EK43 +/- 0,5º | 13-15 klik Comandante].









Wlej gorącą wodę do zbiorniczka kawiarki. Pamiętaj, aby jej poziom był poniżej zaworu zabezpieczającego urządzenia. Rekomendujemy temperaturę około 60℃ – 70℃.









Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, aby wypełnić je całe. Nie uciskaj kawy, powinna pozostać luźna. Włóż sitko w zbiorniczek kawiarki.









Nakręć górną część kawiarki na zbiorniczek z wodą i kawą. Uważaj, może już być gorący!









Postaw kawiarkę na gazie lub płycie grzewczej. Odczekaj, aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki.









Zdejmij kawiarkę z gazu/płyty gdy usłyszysz charakterystyczny, bulgoczący odgłos rozpryskującej się kawy.









Twoja kawa jest gotowa – przelej ją do naczynia. Uważaj, może być bardzo gorąca!


Porada:




Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?


Jak zaparzyć kawę w cezve [tygielku]?