
Strona główna » Wiedza » Poradniki parzenia kawy » Jak zaparzyć kawę: Kawiarka

Jak zaparzyć kawę: Kawiarka
Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!
- Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujesz jedynie zmielonej kawy oraz czajnika z gorącą wodą. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz źródło ciepła w postaci palnika lub płyty grzewczej, dopasowane do Twojej kawiarki.
- Zmiel ulubioną kawę w ilości odpowiadającej wielkości Twojej kawiarki – świetnie sprawdzi się drobne zmielenie [2,5º EK43 +/- 0,5º | 13-15 klik Comandante].
- Wlej gorącą wodę do zbiorniczka kawiarki. Pamiętaj, aby jej poziom był poniżej zaworu zabezpieczającego urządzenia. Rekomendujemy temperaturę około 60℃ – 70℃.
- Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, aby wypełnić je całe. Nie uciskaj kawy, powinna pozostać luźna. Włóż sitko w zbiorniczek kawiarki.
- Nakręć górną część kawiarki na zbiorniczek z wodą i kawą. Uważaj, może już być gorący!
- Postaw kawiarkę na gazie lub płycie grzewczej. Odczekaj, aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki.
- Zdejmij kawiarkę z gazu/płyty gdy usłyszysz charakterystyczny, bulgoczący odgłos rozpryskującej się kawy.
- Twoja kawa jest gotowa – przelej ją do naczynia. Uważaj, może być bardzo gorąca!
Przygotuj
- Kawiarka
- Palnik lub płyta grzewcza
- Czajnik
- Świeżo zmielona kawa
[użyj drobnego zmielenia w ilości odpowiadającej rozmiarowi Twojej kawiarki]

Porada
Im mniej wody użyjesz do przygotowania kawy, tym bardziej będzie zbliżona do włoskiego espresso.

To również może cię zainteresować
Newsletter
Dołącz do naszego newslettera i odbierz
15%
zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.
Newsletter
Dołącz do naszego newslettera i odbierz 15% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.