KAFEJETO PALARNIA
Jak zaparzyć kawę: Hario V60
Poradnik parzenia profesjonalnej kawy
Dripper Hario V60 – Jak powinna zostać przygotowana dobra kawa?
Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w dripie V60 potrzebujesz, wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, naczynia do którego zaparzysz kawę, papierowego filtra, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr. Jest bardzo wiele metod do zaparzenia dobrego dripa. My wybraliśmy technikę prostą i skuteczną, która sprawdzi się przy większości kaw. Jednocześnie jest łatwa do zapamiętania oraz wykonania.












Zmiel 18 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnie zmielenie [5º EK43 +/- 0,5º | 24-26 klik Comandante].












Włóż papierowy filtr do V60 i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Są różne rodzaje filtrów, zwróć uwagę, aby rozmiar był zgodny z rozmiarem urządzenia.












Postaw V60 z włożonym filtrem wraz z naczyniem, do którego zaparzasz kawę, na wagę. Wytaruj ją.












Wsyp 18 gramów świeżo zmielonej kawy do dripa – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/ 100 ml wody. Delikatnie stuknij dłonią w urządzenie, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.












Włącz stoper i wlej 40-60 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.












Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Nazywany jest on preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę oraz przygotować ją na dalszą ekstrakcję.












Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 140 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki dripa. Odczekaj około 20-30 sekund.












Zanim cała woda przepłynie, znów dolej kolejną porcję, tak aby uzyskać 220 g. Odczekaj około 20-30 sekund.












Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 300 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym dripem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.












Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około trzech minut.


Porada:
Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko [poniżej 2 minut], następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania [powyżej 4 minut], spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.


Jak zaparzyć kawę w cezve [tygielku]?


Jak zaparzyć kawę w Aeropressie metodą klasyczną?


Jak zaparzyć kawę w American pressie?