KAFEJETO PALARNIA

Jak zaparzyć kawę: Hario V60 

Poradnik parzenia profesjonalnej kawy

 

Dripper Hario V60 – Jak powinna zostać przygotowana dobra kawa?

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w dripie V60 potrzebujesz, wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, naczynia do którego zaparzysz kawę, papierowego filtra, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr. Jest bardzo wiele metod do zaparzenia dobrego dripa. My wybraliśmy technikę prostą i skuteczną, która sprawdzi się przy większości kaw. Jednocześnie jest łatwa do zapamiętania oraz wykonania.

Zmiel 18 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnie zmielenie [5º EK43 +/- 0,5º | 24-26 klik Comandante].

Włóż papierowy filtr do V60 i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Są różne rodzaje filtrów, zwróć uwagę, aby rozmiar był zgodny z rozmiarem urządzenia.

Postaw V60 z włożonym filtrem wraz z naczyniem, do którego zaparzasz kawę, na wagę. Wytaruj ją.

Wsyp 18 gramów świeżo zmielonej kawy do dripa – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/ 100 ml wody. Delikatnie stuknij dłonią w urządzenie, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.

Włącz stoper i wlej 40-60 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.

Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Nazywany jest on preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę oraz przygotować ją na dalszą ekstrakcję.

Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 140 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki dripa. Odczekaj około 20-30 sekund.

Zanim cała woda przepłynie, znów dolej kolejną porcję, tak aby uzyskać 220 g. Odczekaj około 20-30 sekund.

Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 300 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym dripem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.

Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około trzech minut.

Chciałbyś nauczyć się więcej? Zapisz się na warsztat!
Najpierw przygotuj:
  • Drip V60 02
  • Dedykowany filtr Hario V60 w rozmiarze 02
  • Waga
    [najlepiej ze stoperem]
  • Stoper
    [gdy nie masz wagi ze stoperem]
  • Czajnik
    [dobrze, gdy wskazuje temperaturę]
  • Termometr
    [gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku]
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • Naczynie do którego zaparzysz kawę
  • 18 g świeżo zmielonej kawy
    [użyj średnio grubego zmielenia]

Porada:

Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko [poniżej 2 minut], następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania [powyżej 4 minut], spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.

Być może spodoba Ci się także…

Jak zaparzyć kawę w cezve [tygielku]?

Jak zaparzyć kawę w Aeropressie metodą klasyczną?

Jak zaparzyć kawę w American pressie?