Kafejeto Palarnia

kafejeto palarnia

Jak zaparzyć kawę: Chemex

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Przygotuj

  • Chemex
  • Dedykowany filtr dopasowany rozmiarem do Twojego chemexa
  • Waga
    [najlepiej ze stoperem]
  • Stoper
    [gdy nie masz wagi ze stoperem]
  • Czajnik
    [dobrze, gdy wskazuje temperaturę]
  • Termometr
    [gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku]
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • 30 g świeżo zmielonej kawy
    [użyj grubego zmielenia]

Porada

Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko [mniej niż 3 minuty], następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania [powyżej 6 minut], spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.