KAFEJETO PALARNIA
Jak zaparzyć kawę: Chemex
Poradnik parzenia wspaniałej kawy
Chemex – Jak powinna zostać przygotowana dobra kawa?
Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami

Do przygotowania kawy w chemexie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, papierowego filtra, a także łyżki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.











Zmiel 30 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się grube zmielenie [7º EK43 +/- 0,5º| 27-29 klik Comandante].











Włóż papierowy filtr do chemexa i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Ułóż go tak, aby potrójna warstwa była od strony dzióbka chemexa. Pozwoli to na lepsze odprowadzenie powietrza w trakcie zaparzania. Wylej wodę z urządzenia.











Postaw puste urządzenie z filtrem na wadze.











Wsyp 30 gramów świeżo zmielonej kawy – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/100 ml wody. Potrząśnij chemexem, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.











Włącz stoper i wlej 60-90 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.











Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Ten etap nazywany jest preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę i przygotować ją na dalszą ekstrakcję.











Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 250 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki filtra. Odczekaj około 20-30 sekund.











Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 500 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym chemexem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.











Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około 4 minuty.


Porada:
Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko [mniej niż 3 minuty], następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania [powyżej 6 minut], spróbuj zmielić kawę trochę grubiej


Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?


Jak zaparzyć kawę w cezve [tygielku]?


Jak zaparzyć kawę w Aeropressie metodą klasyczną?