KAFEJETO PALARNIA

Jak zaparzyć kawę: American Press

Poradnik parzenia wyśmienitej kawy

 

American Press – Jak powinna zostać przygotowana dobra kawa?

Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w American Pressie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.

Zmiel 22 gramy ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnie zmielenie [6º EK43 +/- 0,5º | 26-28 klik Comandante].

Wyciągnij tłok American Pressa, rozkręć go i w dolną część z filtrem wsyp 22 gramy świeżo zmielonej kawy. Delikatnie stuknij dłonią, aby kawa ułożyła się równo w filtrze.

Wlej 355 ml wody w temperaturze 92℃ – 94℃ do karafki American Pressa. Możesz wykorzystać wagę lub podziałkę umieszczoną na urządzeniu. Pamiętaj, aby zdjąć urządzenie z wagi przed przeciskaniem.

Umieść tłok z kawą w karafce. Wciskaj tłok, dopóki nie zobaczysz wylewającej się kawy z jego górnej części. Włącz stoper.

Odczekaj w tej pozycji 1:00 – 1:30. Ten etap nazywany jest preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę oraz przygotować ją na dalszą ekstrakcję.

Następnie powoli zacznij wciskać tłok do karafki. Nie powinieneś wkładać w to dużo siły. Przeciskaj jednostajnie i spokojnie.

Gdy przeciśniesz tłok do końca, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około 3 minuty.

Chciałbyś nauczyć się więcej? Zapisz się na warsztat!
Najpierw przygotuj:
  • American Press
  • Waga
    [najlepiej ze stoperem]
  • Stoper
    [gdy nie masz wagi ze stoperem]
  • Czajnik
    [dobrze, gdy wskazuje temperaturę]
  • Termometr
    [gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku]
  • 22 g świeżo zmielonej kawy
    [użyj grubego zmielenia]

Porada:

Warto eksperymentować z różnymi grubościami zmielenia, różnymi czasami preinfuzji oraz różną szybkością przeciskania. Dzięki temu nauczysz się przygotowywać napar, który najbardziej Ci posmakuje.

Być może spodoba Ci się także…

Jak zaparzyć kawę we french pressie?

Jak zaparzyć kawę w Moccamasterze?

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?