Kafejeto Palarnia

Kenia

Kenia leży w Afryce Wschodniej, nad Oceanem Indyjskim. Poza przybrzeżnymi równinami ląd wznosi się do płaskowyżów przerywanych przez wulkaniczne góry. Rift Valley biegnie na północny zachód od Nairobi do jeziora Turkana. Większość ludzi mieszka w środkowej Kenii.

kenia

Na wybrzeżu panują warunki tropikalne, na północy półpustynne, a na południu sawanna. Produkty rolne, głównie herbata i kawa, stanowią połowę przychodów z eksportu. Przemysł lekki jest ważny. Turystyka jest głównym źródłem wymiany walut; rafinacja ropy naftowej i reeksport dla sąsiadów bez dostępu do morza to inne ważne źródła dochodu kraju.

Tylko Arabika

Większa część produkcji to myta Arabika, a około 10% niemyta i przetwarzana na sucho.

Historycy kenijscy są zgodni co do tego, że kawę w sensie handlowym po raz pierwszy uprawiano pod koniec ubiegłego wieku (1893) dzięki wysiłkom europejskich misjonarzy. Jest to wyjątkowo łagodna kawa Arabika, która została zgrupowana przez ICO wraz z Kolumbią i Tanzanią jako jedna z „kolumbijskich łagodnych arabik”.

Od czasu wprowadzenia produkcji kawy na małą skalę 50 lat temu obszar upraw kawy stale się powiększał. W sezonie kawowym 1994-95 istniało około 1300 plantacji kawy, łącznie ok. 38 000 hektarów, w porównaniu z 600 000 drobnych hodowców z 120 000 hektarów. Średni plon kawy w gospodarstwach na małą skalę wynosi 534 kg z hektara przetworzonej kawy, w porównaniu do średniego plonu 1064 kg / ha na plantacjach.

Do 1950 roku kenijska kawa była uprawiana głównie na dużych posiadłościach (plantacjach) przez europejskich osadników na gruntach nadających się do mechanizacji i nawadniania. Po 1952 r. Afrykańczykom z Kenii pozwolono selektywnie uprawiać kawę w małych gospodarstwach rolnych na terenach pagórkowatych i pofałdowanych, które były ograniczone do pracy ludzkiej i podczas naturalnych opadów. Ze względu na konieczność mokrego przetwarzania kawy, niezbędne do tego inwestycje i sprzęt oraz stosunkowo niewielki rozmiar tych gospodarstw, ostatecznie zorganizowały się one pod auspicjami spółdzielni, aby dzielić się inwestycjami, utrzymaniem i użytkowaniem młyna.

Obecnie sektor spółdzielczy odpowiada za większość (65%) eksportu kawy z Kenii.

Dzięki zaangażowaniu kenijskiego przemysłu kawowego w przetwarzanie i wprowadzanie na rynek produktów wysokiej jakości, na przestrzeni lat uzyskał on ceny „Premium” na światowym rynku kawy.

Ruiri 11

Kenijska fundacja badawcza próbowała wprowadzić na rynek tę nową odmianę tańszej, bardziej odpornej arabiki, ale jak dotąd wyniki nie były zachęcające. „Ruiri 11”, który stanowi około 5% całkowitej produkcji, jest gatunkiem o niskim koszcie, obniżającym koszty produkcji o 30%, głównie ze względu na odporność na choroby owoców kawy i rdzę liści. Ta klasa umożliwia również rolnikom sadzenie większej liczby drzew kawowych na hektar. Jednak kenijscy nabywcy kawy, tacy jak USA i Japonia, twierdzą, że jej jakość jest niższa od tradycyjnych klas Arabiki  i zawiera niepożądane cechy smakowe i smakowe. Głównym problemem związanym z tą kawą pozostaje to, czy dla afrykańskich producentów, takich jak Kenia, miałoby większy sens ekonomiczny, aby mniej martwić się reputacją związaną z jakością premium i zamiast tego zdecydować się na tańszą, hurtową produkcję gatunków, takich jak Ruiri 11. Jak dotąd handlowcy niechętnie ją kupują.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

Główny: marzec - kwiecień Drugi: październik - listopad

Okres zbiorów

Główny: listopad - luty Drugi: maj - sierpień

Okres wysyłki

Główny: grudzień - maj Drugi: sierpień - listopad

Kraje docelowe

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Mombasa100%3621

Dobrze wiedzieć

Produkcja znacznie spadła po osiągnięciu szczytu 2 mln worków w połowie lat osiemdziesiątych. Produkcja kraju ucierpiała z powodu niestabilności klimatu.

Klasyfikacje

Wg rozmiaru ziarna

Washed

PBPeaberries
AAScreens : 17 – 18 = 7.2 mm
ABScreens : 15 – 16 = 6.6 mm
CScreens : 14 – 15
EKiedy ziarna oddzielają się podczas przetwarzania, są rozdrabniane i nazywane „Ears”. Ta kategoria zawiera również duże „Peaberries”.
TTJasne ziarna oddzielone od AA i AB prądem powietrza
TMniejszy niż TT, wiele połamanych ziaren. Lekkie ziarna oddzielone od C prądem powietrza
UGUngraded: (Bez oceny) wszystko, co nie spełnia określonych kryteriów dla powyższych oficjalnych kategorii.

Natural

M’buniZiarna zdegradowane (gałęzie łamane przez wiatr lub ciężar wiśni), przetwarzane metodą suchą
MHM’buni Heavy = Duże ziarna
MLM’buni Light = Małe ziarna
Można eksportować.
Sposób sortowanie: czyszczone maszynowo, sortowane elektronicznie, przebierane ręcznie – raz lub dwa razy.

Profil filiżanki kawy

Tradycyjny sposób opisywaniaIstnieje 10 klas kawy kenijskiej w zależności od jakości jej profilu smakowego, z których 1 jest najlepszą, a 10 najgorszą.

Różne opisy obejmują: Fine, Good, Fair to Good, Fair to average Quality ( FAQ ), Fair, Poor to Fair, and finally Poor.

Te klasy i opisy stają się przestarzałe. FAQ jest jedynym, który nadal jest powszechnie używany.
Aktualny sposób opisywaniaKawa z upraw głównych jest uważana za posiadającą znacznie lepszą jakość niż kawa z drugich zbiorów. Obecnie sprzedawcy dodają to wyróżnienie do opisu.

Z powodu braku jakości niektórych przesyłek FAQ, spedytorzy zaczęli używać terminu FAQ PLUS dla swoich lepszych FAQ

Obróbka

OwocobranieZbiera się tylko dojrzałe wiśnie; jest do 7 zbierań z drzewka
ObróbkaMyta
FermentowanieSucha fermentacja 36 – 72 godzin
SuszenieNa slońcu (na afrykańskich łożach)
SortownieMechaniczne, ręczne i elektroniczne

Owocobranie: Zbiór odbywa się całkowicie ręcznie. Poszczególne czerwone dojrzałe wiśnie są zwykle zbierane przez 5 dni w tygodniu podczas akcji organizowanych przez członków spółdzielni. Na większych plantacjach można to zrobić 6 lub 7 razy w tygodniu. W okresie tzw. “Fly-pickingu” (żniwa wtórnego) zbiory zbierane są tylko raz w tygodniu.

 

Obróbka: Spółdzielnie mniejszych plantatorów prowadzą własne zakłady przetwórcze, co w równym stopniu dotyczy większości średnich i wszystkich większych plantacji. Łuszczenie i wszystkie inne procesy są wykonywane w trzech młynach.

Metoda mycia: Świeże wiśnie dostarczane do zakładu przetwórczego są najpierw oddzielane grawitacyjnie za pomocą wody. To usuwa i oddziela większość kamieni, patyków i innych ciał obcych, zanim kawa zostanie umieszczona na taśmach przenośnikowych do łuskarki. Większość zakładów przetwórczych używa łuskarek dyskowych. Łuskarka oddziela miazgę od ziaren, a następnie „Aagard-pregrader” eliminuje wszystkie materiały, które są zbyt lekkie.

 

Fermentowanie: Kawa po umyciu umieszczana jest w betonowych zbiornikach bez wody, w których zachodzi sucha fermentacja. Te betonowe zbiorniki są wyposażone w zadaszenie chroniące kawę przed słońcem i deszczem. Kawę miesza się trzy razy dziennie i codziennie rano myje, aż do zakończenia procesu fermentacji. Czas trwania tego procesu zależy od stopnia dojrzałości i temperatury powietrza (dojrzałe + ciepłe = najszybsza fermentacja) i waha się od 36 do 72 godzin. Czas fermentacji można skrócić o 50%, stosując wodę z recyklingu lub dodając enzymy pektynowe (16-20 godzin).

Po zakończeniu procesu fermentacji kawa jest wypłukiwana ze zbiorników i trafia do specjalnego kanału myjącego. Kanał ten składa się z trójsekcyjnej kaskady zaprojektowanej do sortowania kawy według gęstości za pomocą prądu wody. Cięższe i lepsze ziarna kawy są zatrzymywane w pierwszej i najwyższej sekcji, produkt do obróbki i drugiego mycia zatrzymuje się w drugiej sekcji, a ostateczne odpady w trzeciej i najniższej sekcji. Dobra kawa zatrzymana w pierwszej sekcji jest następnie kierowana do miejsca, w którym jest suszona.

Woda jest pobierana z naturalnych cieków wodnych (rzek lub potoków), studni lub zbiorników retencyjnych. Woda jest poddawana recyklingowi kilka razy, zanim zostanie ostatecznie przefiltrowana i utylizowana. Do końcowego mycia używana jest tylko świeża i czysta woda.

 

Suszenie: Bezpośrednio po umyciu kawę układa się cienką warstwą i przykrywa drobną siateczką do podsuszenia. Podczas tego procesu odbywa się ręczne sortowanie w celu wyeliminowania wadliwego lub uszkodzonego przez owady ziarna. Następnie kawę przenosi się na druciane ruszty pokryte mocnym hessianem i pozostawia do wyschnięcia na słońcu przez około 2 tygodnie.

Ponownie podczas tego procesu suszenia, ręczne sortowanie jest kontynuowane, podczas gdy kawa jest ciągle mieszana. W przypadku ekstremalnie wysokich temperatur lub deszczu łoża chowa się pod wiatą lub dachem lub przykrywa się arkuszami lub plastikiem w taki sposób, aby powietrze mogło wnikać od dołu. Kawę suszy się, aż wilgotność resztkowa osiągnie 10 – 11%.

Ze względów jakościowych preferowane jest suszenie naturalne (około 70% całkowitej produkcji). W przypadku sztucznego suszenia stosowane są zwykłe urządzenia bez szczególnych preferencji, z których niektóre są produkowane lokalnie.

 

Sortowanie: Producenci dostarczają swoją suchą kawę będącą nadal w pergaminie o wilgotności resztkowej nie większej niż 10,5% do młyna w celu dalszego przetworzenia. Tutaj kawa jest czyszczona, przesiewana i ważona przed przechowywaniem w silosach. Kawa jest następnie łuskana ze skorupy pergaminu i polerowana przed ostatecznym sortowaniem według wielkości i gęstości.

Sortowanie według gęstości odbywa się za pomocą katadorów lub separatorów powietrza, a według wielkości ziaren za pomocą przesiewaczy wibracyjnych. Na koniec kawa przepuszczana jest przez elektroniczny sortownik kolorometryczny, a następnie pneumatycznie transportowana do stanowiska ważenia i pakowania. Kawa każdego producenta jest przetwarzana i przechowywana oddzielnie do momentu sprzedaży.

Kawowe środowisko

O eksporcie

Przez dziesięciolecia wszystkie kawy z Kenii były sprzedawane na centralnych aukcjach, nadzorowanych przez Kenyan Coffee Board, na giełdzie kawy w Nairobi. Miało to miejsce praktycznie w każdy wtorek rano przez cały rok, a oferty składali wyłącznie licencjonowani prywatni eksporterzy. Małe próbki zostały przekazane eksporterom na 10 dni przed faktyczną aukcją, którzy z kolei współpracują z klientami za granicą. W dniu aukcji, osoba, która zaoferowała najwyższą cenę, kupiła kawę. Wybrani nabywcy mieli siedem dni na zapłacenie za kawę czekiem bankierskim. Kenijski rok kawowy rozpoczyna się 1 października i kończy 30 września. Ponieważ Coffee Board of Kenya w rzeczywistości nie kupowała kawy od rolników, wszystkie wpływy z aukcji zostały zwrócone rolnikom po pomniejszeniu o koszty marketingu i przetwarzania. Kenijscy rolnicy płacili nie tylko za ilość dostarczonej kawy, ale również za jakość surowego ziarna, jakość palonej kawy i jakość profilu smakowego filiżanki kawy.

Kenijscy plantatorzy kawy od połowy lat 90 mogli również zdecydować się na „out of pool” – program zwany również dopłatą bezpośrednią, dzięki któremu wpływy z aukcji ze sprzedanych na aukcjach plonów znacznie szybciej trafiały w ręce rolników. W przeszłości wszystkie dochody z tych cotygodniowych aukcji trafiały do ​​puli na rok kawowy. Rolnicy „w puli” otrzymywali szacunkowo od trzech do czterech rat przez cały rok kawowy. Ostateczna płatność za dostarczone plony była dokonywana pod koniec roku kawowego, często nawet później, i opierała się na wpływach z aukcji, pomniejszeniu o koszty marketingu i płatności okresowe. Z drugiej strony rolnicy „Out of Pool” otrzymywali zapłatę niemal natychmiast po sprzedaży kawy.

Od 1 sierpnia 2002 r. Kenyan Coffee Board nie bierze już udziału w aukcjach, aby skoncentrować się na regulacji podsektora. Aukcja na giełdzie kawy w Nairobi (NCE) jest obecnie prowadzona przez trzech licencjonowanych agentów marketingowych: Millers Socfinaf, Kenya Planters ‘Co-operative Union (KPCU) i Thika Coffee Mills (TCM). Kolejną istotną zmianą było polecenie dla dealerów i eksporterów, aby płacili bezpośrednio i niezwłocznie agentom marketingowym. Z kolei agenci są zobowiązani do zapłacenia rolnikom w ciągu siedmiu dni i niezwłocznego przekazania ustawowych potrąceń odpowiednim instytucjom.

Kenyan Coffee Board nadal aktywnie angażuje się w promocję i marketing kawy kenijskiej, a także w przetwarzanie, licencjonowanie oraz badania i rozwój. Działa również i służy jako pełnomocnik rządu kenijskiego we wszystkich sprawach związanych z umowami międzynarodowymi, które zostały lub mają być zawarte w odniesieniu do kawy.

Kenia jest aktywnym członkiem ruchu World Specialty Coffee.

Dobrze wiedzieć

Kiedyś większość produkcji w Kenii była najwyższej jakości. Obecnie produkuje się coraz więcej kawy „średniej jakości”.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.