Kolumbia El Mirador

65.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Waga:
250g
Typ zmielenia:
szt.
Możliwość zakupu w ilościach hurtowych.
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier InPost 19

Kawa eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2025 ✌️

Przygotuj się na niezwykłe doznania z naszą nową kawą KOLUMBIA EL MIRADOR! Ta wyjątkowa propozycja zabierze Cię w sensoryczną podróż do słonecznej Kolumbii, oferując zaskakujący i bogaty profil smakowy. Odkryj w każdym łyku egzotyczne nuty soczystej papai, orzeźwiającego kumkwatuoraz subtelnej słodyczy kokosa.

 

To, co czyni tę kawkę naprawdę specjalną, to jej unikalna metoda obróbki: washed carbonic maceration. Ten zaawansowany proces pozwala wydobyć z ziaren niezwykłą pełnię aromatów i smaków, nadając im wyjątkową czystość i intensywność.

 

Ale to nie wszystko! KOLUMBIA EL MIRADOR ma za sobą historię, która dodaje jej prestiżu. Te same ziarenka zostały użyte podczas regionalnych, podlaskich mistrzostw parzenia kawy w aeropresie, co świadczy o jej wyjątkowości.

 

Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowy czy  french press.

 

Ciekawostka: Na czym dokładnie polega obróbka washed carbonic maceration?

 

Po selekcji, wiśnie kawowca są umieszczane w plastikowych pojemnikach, gdzie fermentują przez okres 70 godzin, z iniekcją CO2. Pomaga to poprawić słodycz kawy i jej "body" w ostatecznym napoju, a także intensyfikuje owocowe nuty w filiżance.

 

Następnie kawa jest pozbawiona miąższu i ponownie umieszczana w pojemnikach z jej własnym sokiem bogatym w cukry i mikroorganizmy. Te pojemniki są hermetycznie zamykane, aby rozpocząć fermentację, która dzięki mikroorganizmom zaczyna metabolizować łańcuchy cukrowe, rozwijając l ciekawe nuty zapachowe i kwasowości. Wtryskiwany jest CO2, który wypiera tlen (O2) znajdujący się w pojemniku, tworząc specyficzne środowisko maceracji.

Następnie kawa jest myta i suszona przez okres od 18 do 22 dni.

 

Państwo

Kolumbia

Region

Huila

Plantacja

El Mirador

Gatunek kawy

Arabika

Odmiana botaniczna

Catiope, Bourbon

Kontynent

Ameryka Południowa

Wysokość upraw

1,550 - 1,7500 m n.p.m.

Obróbka

washed carbonic maceration

Profil smakowy

papaja, kumkwat, kokos

Cup Score

87,25

Parametry:
Profil smakowy:
papaja, kumkwat, kokos 🥥
Przeznaczenie:
metody alternatywne i przelewowe
Data palenia:
20.05.2025
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: