Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-


Kolumbia El Mirador
- Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
- Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
- Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
- Paczkomaty InPost 15
- Kurier InPost 19
Kawa eliminacji Mistrzostw Polski Aeropress 2025 ✌️
Przygotuj się na niezwykłe doznania z naszą nową kawą KOLUMBIA EL MIRADOR! Ta wyjątkowa propozycja zabierze Cię w sensoryczną podróż do słonecznej Kolumbii, oferując zaskakujący i bogaty profil smakowy. Odkryj w każdym łyku egzotyczne nuty soczystej papai, orzeźwiającego kumkwatuoraz subtelnej słodyczy kokosa.
To, co czyni tę kawkę naprawdę specjalną, to jej unikalna metoda obróbki: washed carbonic maceration. Ten zaawansowany proces pozwala wydobyć z ziaren niezwykłą pełnię aromatów i smaków, nadając im wyjątkową czystość i intensywność.
Ale to nie wszystko! KOLUMBIA EL MIRADOR ma za sobą historię, która dodaje jej prestiżu. Te same ziarenka zostały użyte podczas regionalnych, podlaskich mistrzostw parzenia kawy w aeropresie, co świadczy o jej wyjątkowości.
Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowy czy french press.
Ciekawostka: Na czym dokładnie polega obróbka washed carbonic maceration?
Po selekcji, wiśnie kawowca są umieszczane w plastikowych pojemnikach, gdzie fermentują przez okres 70 godzin, z iniekcją CO2. Pomaga to poprawić słodycz kawy i jej "body" w ostatecznym napoju, a także intensyfikuje owocowe nuty w filiżance.
Następnie kawa jest pozbawiona miąższu i ponownie umieszczana w pojemnikach z jej własnym sokiem bogatym w cukry i mikroorganizmy. Te pojemniki są hermetycznie zamykane, aby rozpocząć fermentację, która dzięki mikroorganizmom zaczyna metabolizować łańcuchy cukrowe, rozwijając l ciekawe nuty zapachowe i kwasowości. Wtryskiwany jest CO2, który wypiera tlen (O2) znajdujący się w pojemniku, tworząc specyficzne środowisko maceracji.
Następnie kawa jest myta i suszona przez okres od 18 do 22 dni.
Państwo |
Kolumbia |
Region |
Huila |
Plantacja |
El Mirador |
Gatunek kawy |
Arabika |
Odmiana botaniczna |
Catiope, Bourbon |
Kontynent |
Ameryka Południowa |
Wysokość upraw |
1,550 - 1,7500 m n.p.m. |
Obróbka |
washed carbonic maceration |
Profil smakowy |
papaja, kumkwat, kokos |
Cup Score |
87,25 |
-
Polecane
-
Podobne produkty