Kafejeto Palarnia

Kawiarniany słowniczek, czyli wiem co zamawiam.

10 stycznia, 2023
Kawiarnia
Kawowa wiedza
Wyobraź sobie… przyjeżdżasz z mniejszej miejscowości do Warszawy / Poznania / Wrocławia – ogólnie, jakiegokolwiek dużego miasta. Postanawiasz wybrać się do okolicznej kawiarni. Wchodzisz, rozglądasz się, miejscówka wygląda nowocześnie, prawie że hipstersko.
różne typy kawy

W środku masa ludzi, jedni siedzą z laptopami, inni rozmawiają. Podchodzisz do baru… w kolejce stoi przed Tobą jeszcze parę osób, więc masz chwilę żeby zapoznać się z menu wiszącym nad baristami. Czytasz i czujesz że Twoja sytuacja staje się coraz bardziej skomplikowana, bo nie do końca wiesz co jest czym. Stajesz przed pewnym problemem, bo jak masz wybrać, skoro nie rozumiesz menu?

 

Brzmi znajomo? Każdy z nas to przerabiał… albo przynajmniej większość z nas, w większym lub mniejszym stopniu.

tworzenie wzoru na kawie

Wybierając się do kawiarni, często możemy być zaskoczeni jak rozległa może być oferta kaw i innych napojów. Aby uniknąć niepotrzebnych nieporozumień i zakłopotania związanego z zamawianiem w kawiarni, warto wiedzieć co kryje się pod nazwami poszczególnych napojów. W końcu czasy się zmieniają, inne napoje zyskują popularność, nawet nazewnictwo może się zmienić. Właśnie dlatego postanowiłem spisać wszelkie popularne i często spotykane kawowe opcje i streścić w zrozumiały sposób co jest czym. Tak po prostu… abyś częściej mógł cieszyć się swoim ulubionym napojem, bez poczucia pieniędzy straconych na coś, czego nie chcesz pić .

Kawy mleczne

Zacznijmy od najczęściej zamawianych, czyli kaw mlecznych. Kawa z mlekiem, czy też jak niektórzy wolą – mleko z kawą. Ogólnie rzecz biorąc najczęściej jest to po prostu czarna kawa z ekspresu (espresso) z dodatkiem mleka spienionego bardziej lub mniej, w różnych proporcjach.

Caffe Latte

  • Składa się z jednego, bądź dwóch espresso i dużej ilości spienionego mleka
  • Delikatna w smaku
  • Mniej intensywne niż inne kawy mleczne
  • Najczęściej występuje w rozmiarach 300ml i 500ml

Cappuccino

  • Składa się z espresso, spienionego mleka i warstwy mlecznej pianki
  • Bardziej intensywne w smaku niż latte
  • Standardowo około 200ml

Flat white

  • Pochodzi z Nowej Zelandii i Australii
  • Składa się z podwójnego espresso i lekko spienionego mleka
  • Mniej mleka niż latte i cappuccino, co sprawia, że jest bardziej intensywne w smaku

Mocha

  • Składa się z espresso, spienionego mleka i czekolady
  • Ma słodki smak
  • Najczęściej występuje w takich samych rozmiarach, co latte

Cortado

  • Składa się z espresso i niewielkiej ilości podgrzanego mleka
  • Mleko nie jest spienione jak w przypadku np. cappuccino
  • Proporcje to mniej więcej pół na pół espresso :  mleko, więc kawa będzie bardziej intensywna niż flat white
  • Pochodzi z Hiszpanii

Espresso Macchiato

  • Składa się z espresso i odrobiną spienionego mleka
  • Tutaj warto sprecyzować czy potrzebujesz aby mleko było pianką czy aby było mniej spienione; istnieją dwie szkoły
  • Charakteryzuje się intensywnym smakiem
  • Najbardziej intensywna kawa z mlekiem
  • Podawana jest w małej filiżance
parzenie kawy

Kawy czarne

Espresso

  • Mała, skoncentrowana porcja kawy przygotowywana pod ciśnieniem
  • Intensywny smak i aromat
  • Podstawa wielu kaw mlecznych

Podwójne Espresso

  • Podwójna porcja espresso

Ristretto

  • Krótszy czas parzenia
  • Kawy jest mniej, ale jest ona bardziej gęsta i intensywna

Lungo

  • Dłuższy czas parzenia
  • Kawy jest więcej, jest bardziej rozwodniona i delikatniejsza
  • Często bogatsza w słodycz i gorycz

Americano

  • Składa się z espresso z wodą
  • Ma dużo mniej intensywny smak niż espresso
  • Dobry wybór dla osób, które lubią mniej kofeiny
  • Najbardziej przypomina domową “zalewajkę”
  • Domyślnie jest to kawa czarna, więc jeśli potrzebujesz mleka, warto o tym wspomnieć przy zamówieniu
zalewanie kawy

Kawy alternatywne

Jeśli chodzi o kawy alternatywne to jest to temat rzeka, na który poświęcę osobny artykuł. Metod jest wiele i potrafią być naprawdę złożone. Spośród nich można wyróżnić między innymi metody takie jak Drip V60Chemex, czy Aeropress, które od lat figurują w kartach wielu kawiarni speciality. W zależności od wybranej metody, barista wydobędzie z kawy inne cechy, smaki i aromaty. Nie można wyróżnić najlepszej metody, bo jest to po prostu kwestia preferencji. Aby lepiej zapoznać się z tematem, w następnym artykule opowiem trochę o powszechnie znanych metodach parzenia kawy i wyjaśnię jak dany sposób wpłynie na finalny smak naparu.

Słowem podsumowania…

Kawiarnie oferują szeroki wybór różnych kaw i napojów, które można zamówić. Dzięki znajomości podstawowych pojęć z kawiarnianego słowniczka, będziesz wiedział, co zamawiać aby cieszyć się swoim ulubionym napojem bez obaw, że coś pomylisz. Jeśli mimo wszystko nie jesteśmy pewni co do poszczególnych pozycji, ważne aby zawsze zapytać obsługę o szczegóły. Oszczędzi to zbędnych nieporozumień i późniejszej frustracji, w przypadku zamówienia innej kawy, niż chcieliśmy. Jak wspomniałem – w kawiarniach można niekiedy spotkać kawę parzoną metodami alternatywnymi. Ważne jest, aby poznać każdą z nich i wybierać świadomie. W przypadku takich kaw nawet sam proces zamawiania, jest nieco bardziej skomplikowany, gdyż często, prócz metody, mamy do wyboru również ziarna różnego pochodzenia. To, jaką decyzję podejmiemy przy barze, bardzo mocno wpłynie na to jak smakować będzie nasza kawa.

Od gęstej, po lekką i bardziej wodnistą. Od słodkiej i orzechowej, po intensywnie kwasową. Niezależnie od tego, jaki rodzaj kawy wybierzesz, ważne, aby cieszyć się nią z umiarem i nie przesadzać z ilością kofeiny, która może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.