Kafejeto Palarnia

0

Cold Brew, czyli kawa na zimno

13 października, 2023
Kawowa wiedza
Proces parzenia kawy dla niektórych jest porannym rytuałem, dla innych oznacza jedynie wsypanie zmielonych ziaren i zalanie ich wrzątkiem. Jedni uwielbiają mocne espresso, inni delikatne latte. Smakosze lubią sprawdzać nowe sposoby oraz metody parzenia kawy i w tych poszukiwaniach mogą się natknąć na ciekawy proces nazywany Cold brew.
kawa na zimno z lodem w szklance

Nikt nie będzie mocno zaskoczony, że można pić kawę na zimno, ale parzenie kawy na zimno to już co innego! Chcąc przygotować intensywny, a zarazem lekki dla żołądka i orzeźwiający w ciepłe dni napar, warto poznać sposób przygotowania kawy Cold Brew.

 

Skąd się wzięła kawa Cold Brew?

Może się wydawać, że Cold brew to jakaś nowość stworzona przez nowatorskich baristów. Okazuje się jednak, że ten rodzaj przygotowywania napoju nazywany też Kyoto-Style Japanese Coffee był już znany ok. 1600 roku wśród mieszkańców Japonii.

ochir

Komu posmakuje Cold Brew?

Cold Brew posmakuje z pewnością miłośnikom kawy mrożonej, ponieważ oprócz orzeźwienia, za które ceni się iced coffee, Cold brew ma intensywniejszy aromat i większą klarowność.

Sprawdzi się też dla tych, którzy lubią kawę mrożoną, ale nie posiadają ekspresu do kawy, a nie lubią napoju mrożonego z kawy rozpuszczalnej. Przygotowanie iced coffee w inny sposób jest czasochłonne i mało kto się na to decyduje. Dla takich osób świetnym rozwiązaniem będzie kawa macerowana na zimno, która przygotowywana jest z ziaren
kawy i zalewana od początku zimną wodą, więc nie wymaga użycia ekspresu.

Cold brew jest też świetną alternatywą dla osób, które próbowały espresso, ale nie posmakowało im ono ze względu na charakterystyczną goryczkę. Kawa przygotowana metodą Cold brew jest pozbawiona tej goryczy, na dodatek daje nawet więcej energii niż espresso. Szklanka Cold brew zawiera nawet 2 razy więcej kofeiny niż filiżanka espresso.

Kolejnym elementem wyróżniającym Cold brew jest niska kwasowość, która często przeszkadza w kawie osobom z wrażliwym żołądkiem. Dla kogoś, kto narzeka na dolegliwości, ale lubi smak kawy ta parzona na zimno może być ratunkiem pozwalającym na nierezygnowanie z tego pobudzającego napoju.

kawowy koktajl

Cold Brew, czy to tylko kawa?

Chociaż od początku artykułu wspomniano tylko o kawie, Cold brew to w zasadzie metoda przygotowywania napoju. Nazwa ta z angielskiego oznacza “zimny napar“. W ten sposób można przygotować również inne napoje, np. Herbatę. Do jej przygotowania nie używa się wrzątku, a jedynie filtrowanej wody.

Jak przygotować Cold Brew – przepis na kawę

Do przygotowania idealnej kawy Cold brew wystarczy postępowanie zgodne z kilkoma prostymi krokami.

  1. Zmielenie kawy
  2. Zalanie ziaren kawy wodą
  3. Przykrycie naczynia i wstawienie go do lodówki
  4. Wyjęcie naczynia i przelanie naparu
  5. Delektowanie się smakiem

Zmielenie kawy to pierwszy krok do sukcesu. Warto to zrobić bezpośrednio przed namaczaniem, ponieważ wtedy uda się zachować najwięcej walorów smakowych. Ziaren nie należy mielić zbyt drobno, wystarczy jedno mielenie na grubo, podobnie jak do ekspresu przelewowego. Zmieloną kawę warto zważyć, a następnie przesypać do naczynia, w przypadku nieposiadania specjalnego sprzętu wystarczy czysty, wyparzony słoik z zakrętką.

Zalanie ziaren kawy wodą to krok, w którym warto pamiętać o jakości wody. Nie należy używać na tym etapie wody z kranu, najlepiej użyć wody filtrowanej lub destylowanej. Pozwoli to uzyskać klarowny napar. Ilość wody, którą należy wlać, zależy od wagi zmielonej kawy oraz pożądanej ilości gotowego napoju. Na każde 35 g zmielonej kawy należy wlać 500 ml wody.

Przykrycie naczynia i wstawienie go do lodówki nie powinno sprawić żadnych trudności. Warto tu jednak wspomnieć o czasie przechowywania naparu w lodówce. Dokładny czas pozostawia się osobistej decyzji, może wynosić on między 12 a 16 godzin, maksymalnie 24. Nie powinien być krótszy niż 8 godzin. Ta rozbieżność wynika z pożądanej mocy i intensywności kawy. Optymalne na spróbowanie pierwszego naparu będzie 8-9 godzin.

Wyjęcie naczynia i przelanie naparu po wcześniej ustalonym czasie to kolejny krok, w którym część działań zależy od własnej decyzji. Używając papierowego filtra do kawy, należy przelać napar do szklanki lub kubka. Tę czynność można powtórzyć celem uzyskania jeszcze bardziej klarownego napoju.

Delektowanie się smakiem to na pewno najprzyjemniejszy krok. Przy pierwszej próbie z pewnością warto skosztować gotowego naparu w wersji sauté, czyli bez dodatku mleka czy cukru. Oczywiście można gotowy napar zmodyfikować dodając wspomniane dodatki lub lód. Z pewnością nie zaszkodzi sprawdzić najpierw “co autor miał na myśli” tworząc ten sposób zaparzania i upewnić się, że dodatki będą potrzebne.

Przepis na herbatę

Przepis na herbatę jest praktycznie identyczny, jak na kawę z różnicą surowca, z którego napój jest wykonany.

Do wykonania herbaty Cold brew użyje się liści herbaty, odpowiednią ilością będzie ok. 25 g na litr wody.

Czas namaczania liści warto wydłużyć w stosunku do przygotowywania pierwszej kawy nawet do 24 godzin.

Podobnie jak w przypadku kawy, herbata przygotowana w tej formie jest bardzo aromatyczna, ale nie ma charakterystycznej goryczy, którą często się czuje po parzeniu zbyt długo kawy czarnej lub zielonej.

Do gotowego napoju można dodać kostek lodu, cytryny lub pomarańczy. Taki napar idealnie sprawdzi się na upalny dzień.

Czy do przygotowania Cold Brew potrzebuję jakiegoś sprzętu?

Do przygotowania domowego Cold brew nie potrzeba specjalnego sprzętu. Szczególnie do podjęcia pierwszej próby wystarczy dzbanek z filtrem lub kupienie filtrowanej wody. Do samego przygotowania naparu wystarczy nawet zwykły słoik, w którym “zaparzy” się zimną kawę, a następnie przeleje przez papierowy filtr, by pozbyć się fusów.

Dla kogoś, komu posmakuje ten rodzaj kawy, albo po prostu dla miłośników gadżetów świetnie sprawdzi się zaparzacz do kawy, w którym przygotowanie tego napoju jest jeszcze prostsze. Oprócz posiadania filtrowanej wody i samej kawy nie potrzeba nic więcej do przygotowania pysznego naparu. Przez cały proces przeprowadza dołączona do produktu instrukcja obsługi.

Podsumowując, z pewnością warto skusić się na przyrządzeniu kawy lub herbaty w ten ciekawy sposób. Cold brew zjedna sobie wielu zwolenników, choć z pewnością nie każdy dołączy do fanów tego napoju. Warto spróbować, żeby wyrobić sobie własne zdanie i przekonać się, jaki rzeczywiście jest to smak, bo niestety, ani wyrazistego smaku, ani obłędnego zapachu tego intensywnego napoju nie da się przesłać online.

To również może cię zainteresować

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.