KAFEJETO PALARNIA
Jak zaparzyć kawę: Moccamaster
Poradnik parzenia cudnej kawy
Moccamaster – Jak powinna zostać przygotowana dobra kawa?
Przygotowaliśmy krótkie poradniki, abyście mogli przygotować kawę jak profesjonalni bariści! Dzięki nim, poznacie prawidłowe techniki, a korzystając z wytycznych zawartych poniżej, nie pominiecie żadnego kroku. Cieszcie się najlepszym smakiem kawy razem z nami!

Do przygotowania kawy w Moccamasterze potrzebujesz papierowego filtra, wagi oraz łyżeczki lub drewnianego mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz zimna woda.










Zmiel 55 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się grube zmielenie [9º EK43 +/- 0,5º | 32-34 klik Comandante].




















Wlej 1000 ml zimnej wody do zbiornika urządzenia. Możesz ją odmierzyć wcześniej na wadze lub wykorzystać podziałkę na plastikowym zbiorniku Moccamastera.










Jeśli urządzenie jest włączone to automatycznie zacznie podgrzewać wodę. Zaczekaj, aż woda zacznie zraszać kawę w filtrze.










Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą.










Gdy woda zacznie lecieć pełnym strumieniem, a łóżko kawy w filtrze będzie równe, załóż plastikową pokrywkę, aby utrzymywać wysoką temperaturę zaparzania.










Odczekaj, aż cała woda przepłynie przez filtr.










Twoja kawa jest gotowa – możesz przelać ją do naczynia.


Porada:






Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?