Kafejeto Palarnia

kafejeto palarnia

Peru

Republika Peru to zdecentralizowana jednolita republika położona w międzytropikalnej i zachodniej części Ameryki Południowej. Graniczy od zachodu z Oceanem Spokojnym i krajami Ekwadoru i Kolumbii na północy, Brazylii na wschodzie, Boliwii na południowym wschodzie i Chile na południu.

Jego terytorium składa się z różnorodnych krajobrazów: dolin, płaskowyżów i wysokich szczytów Andów rozciągających się na zachód po pustynne wybrzeże i na wschód w kierunku Amazonki. Jest to jeden z najbardziej zróżnicowanych biologicznie krajów na świecie: Peru jest domem dla różnorodnych geografii i kultur. Imponująca różnorodność ponad 28 mikroklimatów sprawia, że ​​jest to idealne miejsce do uprawy wysokiej jakości kakao i kawy przez cały rok.

peru

Tylko Arabika

Peru jest trzecim co do wielkości producentem kawy w Ameryce Południowej, po Brazylii i Kolumbii. 100% jej produkcji to myte arabiki. Kawy certyfikowane i ekologiczne stanowią znaczną część jej produkcji.

 To uprawa kawy rozwija się po wschodniej stronie Andów. W regionach takich jak Sandia w Puno, Cuzco-Quillabamba, Chanchamayo-Junin, Villa Rica-Pasco, Huanuco-Tingo María, Jaén-Cajamarca i Moyobamba w San Martin, są to główne obszary produkcji kawy.

Dobrze wiedzieć

Peru od ponad 150 lat jest głównym producentem kawy. Należy do jednego z 10 krajów o największej produkcji kawy na świecie i jednego z największych na świecie eksporterów kawy organicznej.

Szacuje się, że z 400 000 hektarów kawy uprawianej w kraju około 90 000 posiada certyfikat ekologiczny.

Kawa stanowi 2,9% całkowitego eksportu Peru (chociaż stanowi 50% eksportu produktów rolnych). Jednak często zachęca się do uprawy kawy jako zamiennika koki.

Rząd nadal próbuje przekonać swoich chłopskich plantatorów koki do uprawiania dochodowych upraw zastępczych, takich jak kawa. Ale jak dotąd te programy wymiany nie odniosły sukcesu, na jaki liczyli.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

sierpień - październik

Okres zbiorów

Główny: kwiecień - sierpień Drugi: wrzesień - luty

Okres wysyłki

czerwiec - grudzień

Kraje docelowe

Co istotne, Kolumbia zajmuje 4 miejsce jako kierunek eksportu, co wynika przede wszystkim z zainteresowania kawą undergrade.

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Callao70%2812
Paita30%2510

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Catimor39%
Caturra36%
Typica14%
Inne11%

Wg Regionu

Na północyJaen i Moyobamba
W centrumTingo Maria, La Merced i Villa Rica
Na południuQuillabamba i Cusco

Wg defektów

Dla exportu do EuropyHB Peru MCM 22 defektów w 300 gramowej próbce
Dla eksportu do USAHB Peru MC 28 defektów w 300 gramowej próbce


Klasa 1max 15 defektów*,min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, superior cup, świeży zbiór, wilgotność 10-12% (* w 300 gamowej próbce)
Klasa 2max 23 defektów, min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, clean cup, nowy zbiór, wilgotność 10-12.5%
Klasa 3max 30 defektów, min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, nowy lub poprzedni zbiór, cup can be slightly off, wilgotność 10-12.5%
Klasa 4max 35 defektów, min 50% > screen 15, max 5% < screen 14, 100% naturales lub 100% washed poprzedni zbór, wilgotność 13%
Klasa 5max 40 defektów, ziarno nie sortowane wg wielości, niskiej klasy (pasilla), max wilgotność 13%

Obróbka

OwocobranieRęczne zbieranie
ObróbkaMyta
FermentowaniePrawie 90% kawy podlega fermentacji. Proces fermentacji trwa ok. 10 godzin.
SuszenieSuszenie na patio (małe gospodarstwa)
Suszenie maszynowe (firmy eksportowe, pośrednicy, niektórzy plantatorzy)
Suszenie na słońcu (małe gospodarstwa)
SortownieElektroniczne

Kawowe środowisko

Z drugiej strony branża również zyskała na znaczeniu i organizacji. Jako wzmocnienie agencji rządowych i quasi-rządowych, jako Camara de Exportadoras de Cafe del Peru – prywatne stowarzyszenie eksporterów i grup producentów. Celem tego stowarzyszenia od lat jest kreowanie korzystnego wizerunku kawy peruwiańskiej przy jednoczesnym zapewnieniu, że jego członkowie wywiązują się z umów. W pierwszym pełnym roku od powstania Camara zrobiła więcej, aby poprawić wizerunek peruwiańskiej kawy niż cokolwiek wcześniej. Zaczęło się od testów kontroli jakości, które ostatecznie przekształciły się w standaryzację i definicje dopuszczalnych defektów. Założona w październiku 1992 r. Camara co roku prowadzi kilka programów szkoleniowych, w tym zajęcia ze standardu Now York „C” i standardów kontraktów europejskich, arbitraż eksporterów, a także specjalistyczne seminaria dla rolników w regionach kawowych.

O organach rządowych

Peru ma dwa wiodące organy rządowe: Peruwiańską Izbę Kawy i Kakao (Cámara Peruana de Café y Cacao), która reprezentuje sektor prywatny, oraz Narodową Radę Kawy Peru (Junta Nacional de Café), reprezentującą sektor spółdzielczy. Jest też główny wydział, który monitoruje Agrarian Health Service (SENASA).

O farmerach i eksporcie

Powinniśmy zauważyć, że w Peru ponad 95% producentów kawy to drobni właściciele, a średnio na jednego producenta przypada mniej niż 3 hektary. Większość producentów jest partnerami w ramach spółdzielni (40%), 20% w stowarzyszeniach i grupach. a 40% to całkowicie niezależni producenci.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.