Kafejeto Palarnia

Kongo

Demokratyczna Republika Konga w Afryce Środkowej jest drugim co do wielkości krajem w Afryce i jest 8 razy większa od Francji – co czyni ją największym krajem frankofońskim z 78 milionami mieszkańców.

Demokratyczna Republika Konga znajduje się na równiku, gdzie panuje klimat tropikalny i lasy deszczowe. Rzeka Kongo przepływa przez D.R.K i jest drugą co do wielkości rzeką w Afryce po Nilu. Rift Valley kształtuje Kongo, z wysokimi górami na wschodzie – Virungą i całym zestawem wciąż aktywnych wulkanów. Kongo jest również niezwykle bogate we wszelkiego rodzaju minerały.

kongo

D.R.K jest niezwykle bogata w różnego rodzaju zasoby naturalne, niestety nękana jest wojną domową, niestabilnością polityczną i biedą.

Arabika 60%, Robusta 40%

Klimat tropikalny, żyzna gleba i obfitość opadów deszczu stwarzają idealne warunki do uprawy zarówno Arabiki, jak i Robusty. Arabika rośnie głównie na wyżynach wschodniej części Konga powyżej 1500 metrów na bogatej wulkanicznej glebie. Robusta występuje również endemicznie w tym kraju i jest produkowana głównie w północno-wschodnim Kongo. Ze względu na idealne warunki geograficzne Kongo może produkować bardzo wysokiej jakości Arabiki i Robusty. Kraj ten jest uważany za jeden z nowych klejnotów w świecie kawy speciality.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

maj - lipiec

Okres zbiorów

Północ: sierpień - listopad
Południe: maj - wrzesień

Okres wysyłki

Cały rok

Kraje docelowe

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Dar-Es-Salaam30%2140
Mombasa70%2140

W przypadku regionów produkcyjnych, w których Dar-Es-Salaam jest głównym portem eksportowym, kawa jest transportowana ciężarówkami (lub barkami przez jezioro Kivu) do Uviry, następnie przez jezioro do Kigomy i wreszcie koleją do Dar-Es-Salaam.

Kawy produkowane na północnym wschodzie i w regionach Kivu są transportowane ciężarówkami do Mombasy przez Ugandę lub Ruandę.

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Arabika – Blue Mountain, Local Bronze, Rumangabo, Kabare, Maragogype, Bourbon, Jackson, Catura, Typica, Amarela, Mibirizi

Robusta – Canephora, Petit Kwilu

Wg regionu

ArabikaPółnocne-Kivu
Południowe-Kivu
RobustaWschodnie prowincje
Równikowe prowincje
Prowincja Bandundo

Wg klasy

Arabica Washed

KIVU 3Fully Washed
KIVU 4Semi-washed
KIVU 5Fully washed triage
KIVU 6Semi-washed triage

Robusta Washed

HTM / W / MHors Type Marchand
Washed Moyen
HTM / W / IHors Type Marchand
Washed Inferior

Robusta Natural

HTM / N / MHors Type Marchand
Natural Moyen
HTM / N / IHors Type Marchand
Natural Inferior
HTC / MHors Type Courant Moyen
HTC / IHors Type Courant Inferior

Wg rozmiaru ziarna

Arabica Washed

KIVU 315+54 % milled over screen 17
20 % milled over screen 16
KIVU 415+54 % milled over screen 17
20 % milled over screen 16
KIVU 512-1654 % milled over screen 17
20 % milled over screen 16
KIVU 612-16

Robusta Washed

HTM / W / MHors Type Marchand
Washed Moyen
screen 1530 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTM / W / IHors Type Marchand
Washed Inferior
screen 1530 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15

Robusta Natural

HTM / N / MHors Type Marchand
Natural Moyen
screen 1530 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTM / N / IHors Type Marchand
Natural Inferior
screen 1530 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTC / MHors Type Courant Moyenscreen 1530 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15
HTC / IHors Type Courant Inferiorscreen 1530 / 45% over screen 17
40 / 50% over screen 15
Remainder passing screen 15

Wg defektów

KIVU 3less than 6%
KIVU 4max 10%
KIVU 5depending on preparation
KIVU 6depending on preparation

Profil filiżanki kawy

Arabika

KIVU 3Bardzo kwaśny
Ciężkie okrągłe body
Słodka, czarna herbata, gorzka czekolada, delikatne zioła, miód
KIVU 4Średnia kwasowość
Ciężki
Herbata kwiatowa, o czerwonych owocach

Robusta

Congo NMNatural MoyenGorzka czekolada
Karmel
Orzechy laskowe
Bardzo ciężkie body

Obróbka

OwocobranieRęczne zbieranie
ObróbkaArabika, może być: fully washed, semi-washed lub natural (*)
FermentowanieZależy czy jest obrabiana na mokro czy sucho (*)
SuszenieWiększość kawy w Kongo jest suszona naturalnie, na slońcu (*)
SortownieRęcznie, by wyeliminować najpoważniejsze defekty

(*) odnośnie obróbki

Arabiki mogą być w pełni myte, częściowo myte lub przetwarzane w sposób naturalny.
  • Proces Fully Washed: Dojrzałe czerwone wiśnie trafiają do myjni, gdzie kawowe wiśnie są mechanicznie rozcierane. Ziarno w pergaminie następnie przechodzi przez system kanałów wodnych, podczas kilku etapów procesu fermentacji i mycia jest gotowe do wyschnięcia.
  • Proces Semi Washed: Dojrzałe czerwone wiśnie są rozcierane i myte na farmach przy użyciu ręcznych “depulper’ów”. Ziarno w pergaminie wysycha na tarasach (na foliach plastikowych kładzionych na ziemi)

(*) odnośnie fermentacji

W zależności od tego, czy jest to proces obróbki na mokro czy też naturalny, kontrolowany proces fermentacji może przybierać różne formy.
  • Fully Washed: pergamin fermentuje przez kilka godzin podczas moczenia w zbiornikach (lub zbiornikach fermentacyjnych), zanim ziarno podda się suszeniu.
  • Semi-wash: pergaminy fermentują naturalnie po wyłuskaniu ziarna i podczas suszenia.
  • Natural: w tym przypadku nie dochodzi do fermentacji, ziarna kawy pozostają w wiśni podczas suszenia.

(*) odnośnie suszenia

Większość kawy w Kongo wysycha naturalnie na słońcu, schnąć przez kilkanaście dni z rzędu (zazwyczaj 10 do 20 dni) na patio lub na afrykańskich łóżkach. Sporadycznie stosowane są również suszarki mechaniczne.

Kawowe środowisko

O eksporcie

Sektor kawowy w Kongu udowodnił swoją prężność w całej swej historii – kawa była eksportowana przez cały burzliwy okres i wojny domowe. Przy wielkości produkcji około 11280 ton (188000 worków 60 kg, 54% arabiki, 46% robusty), produkcja kawy w Kongu stanowi zaledwie ułamek potencjału tego kraju (95 000 MT wyeksportowano w 1992 r.).

Kongo pozostaje krajem objętym konfliktem, a różne grupy rebelianckie w regionach Kivu utrudniają sobodny ruch kawy. Infrastruktura jest słaba, a większość dróg jest nieutwardzona. Mimo wszystko na kongijskiej scenie kawowej obserwuje się gwałtowny wzrost, kładzie się większy nacisk na jakość, arabiki są lepiej przetwarzane dzięki mnożeniu się młynów i mikro-młynów – często finansowanych przez organizacje międzynarodowe. Regiony Północnego i Południowego Kivu są w stanie produkować świeżą kawę przez cały rok i stawiają się jako pretendent do jakości za rozsądną cenę w porównaniu z krajami sąsiednimi, a nawet producentami z Ameryki Środkowej. Zaczynamy widzieć, jak mikroloty Kongo Arabiki wygrywają specjalistyczne konkursy, od Fully Washed po Natural i Honey. Skupienie się na kawach speciality może być przełomem, którego potrzebuje kawa z Konga, aby udowodnić, że jest solidnym producentem wysokiej jakości kaw.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.