Kafejeto Palarnia

Indie

Indie są siódmym co do wielkości krajem pod względem powierzchni, drugim krajem pod względem liczby ludności z ponad 1,2 miliarda ludzi i najbardziej zaludnioną demokracją na świecie. Północne prowincje są gęsto zaludnione, ale w całym kraju są duże miasta.

indie

Cztery światowe religie – hinduizm, buddyzm, dżinizm i sikhizm – powstały tutaj, podczas gdy judaizm, zaratusztrianizm, chrześcijaństwo i islam pojawiły się w pierwszym tysiącleciu i pomogły ukształtować zróżnicowaną kulturę regionu. Państwo posiadające broń nuklearną i potęga regionalna, ma trzecią co do wielkości stałą armię na świecie. Większość południowoazjatyckiego stanu Indii obejmuje półwysep, który wcina się w Ocean Indyjski między Morzem Arabskim a Zatoką Bengalską. Sercem półwyspu jest płaskowyż Dekanu, otoczony z obu stron pasmami wzgórz, Ghatami Zachodnimi i dolnymi Ghatami Wschodnimi, które opadają na wąskie przybrzeżne równiny. Na północy rozciąga się rozległa równina, osuszana przez rzeki Indus, Ganges i Brahmaputra oraz ich dopływy. Równina jest intensywnie uprawiana i jest najbardziej zaludnionym regionem. Na zachodzie jest pustynia Thar. Klimat wykazuje wyraźną zmienność sezonową: gorący sezon od marca do czerwca; pora monsunowa od czerwca do października i pora zimna od listopada do lutego.

Indie to federacja składająca się z 28 stanów i 7 terytoriów i siódma co do wielkości gospodarka na świecie. Rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo odpowiadają za jedną trzecią krajowej produkcji i dwie trzecie miejsc pracy. Główne produkty eksportowe obejmują produkty ropopochodne, wyroby tekstylne, biżuterię, oprogramowanie, towary inżynieryjne, chemikalia i wyroby skórzane. Główne towary importowane to ropa naftowa, maszyny, kamienie szlachetne, nawozy i chemikalia.

Ludność Indii ma coraz większe zapotrzebowanie na kawę. Na przyzwyczajenia związane z kawą ma wpływ tysiącletnia kultura herbaciana: najbardziej ceniona jest kawa rozpuszczalna.

Narodziny kawy w Indiach

W 1670 roku święty Baba Budan udał się na pielgrzymkę z Indii do Mekki. W drodze powrotnej musiał jechać przez Jemen, kiedy napił się kawy w porcie Mocha. Był pod takim wrażeniem, że przemycił 7 ziaren kawy, przypinając je do piersi. Następnie zasadził je w Chikmagalur, Karnataka, gdzie wzgórze nazwano jego imieniem Baba Budan Giris. W XVIII wieku brytyjscy przedsiębiorcy rozwinęli plantacje komercyjne, które przez lata rozrosły się, aby stać się przemysłem kawowym, jakim jest dzisiaj.

 

Zarówno Arabika jak i Robusta

Indyjska kawa jest uprawiana głównie w południowych stanach Karnataka, Kerala i Tamil Nadu, trzech stanach, które często określane są jako „indyjski pas kawowy”. Co najmniej 60% produkcji to Robusta. Indyjskie Robusty mają bardzo dobrą reputację. Produkcja mytych Robust przekracza 20 000 ton / rok. Myte Arabiki nazywane są kawą „plantacyjną”. Niemyte (naturalne) nazywane są „Cherry Arabica”. Drobni rolnicy reprezentują 60% produkcji. Duzi producenci (10 ha lub więcej) produkują większość kawy.

Monsoon Malabar
W latach sześćdziesiątych, kiedy indyjscy kupcy wysyłali wysokiej jakości arabikę do Skandynawii, niewielu zdawało sobie sprawę, że stworzą nową modę, która poruszy wyobraźnię światowych rynków. Na pełnym morzu przez okres do 10 tygodni ziarna kawy wchłaniały słoną wilgoć i ulegały zmianom fizycznym i chemicznym, nadając jej specyficzny łagodny smak. Ziarno to było hitem wśród konsumentów w Norwegii, Szwecji i Danii. Kilka lat później szybsze usługi przewozowe skróciły podróż do czterech tygodni, zapobiegając odgrywaniu roli wilgoci morskiej. Klienci, którzy przyzwyczaili się do tego szczególnego smaku, zmusili Indie do stymulowania słoności na zachodnim wybrzeżu i wyprodukowania słynnej „Monsoon Malabar”, popularnej kawy, która jest obecnie uznawana na całym świecie przez smakoszy.

W latach dziewięćdziesiątych państwowa komisja kawowa zaczęła oddzielnie liczyć eksport kawy speciality. Indie ledwie wyeksportowały 2500 ton rocznie, w porównaniu z kilkuset tonami eksportowanymi w latach siedemdziesiątych. Z biegiem lat w kraju pojawiły się nowe odmiany, takie jak „Mysore Nuggets” i „Robusta Kaapi Royale”, obie zaliczane do kategorii “gourmet”, ponieważ są wytwarzane ze specjalnie określonych rozmiarów ziaren kawy. Chociaż szacuje się, że obecnie około 200 hodowców produkuje najwyższej jakości kawy, które są później przetwarzane na odmiany dla smakoszy, słaby marketing i niespójna jakość spowodowały powolne poznawanie tych kaw i utrudniły ten ruch. Niskie ceny i brak dodatkowych korzyści również zniechęcają producentów kaw “gourmet’.

Podobnie jak większość sektorów gospodarki w Indiach, przemysł kawowy boryka się z problemami logistycznymi i brakiem inwestycji. Indie mają siłę roboczą i żyzne ziemie, aby znacznie zwiększyć swoją produkcję.

Najlepsze na świecie łagodne kaw uprawiane w cieniu większych drzew

Indyjska kawa to najbardziej niezwykły z napojów, intrygująca subtelność i pobudzająca intensywność. Indie to jedyny kraj, w którym cała kawa rośnie w cieniu. Te kawy, zazwyczaj łagodne i niezbyt kwaśne, mają egzotyczny, pełny smak i delikatny aromat.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

Główny: luty - kwiecień Drugi: marzec - maj

Okres zbiorów

Główny: grudzień - styczeń Drugi: luty - marzec

Okres wysyłki

Główny: styczeń - marzec Drugi: lipiec - wrzesień

Kraje docelowe

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Cochin60%4535
Mangalore30%4535
Tuticorin5%4535
Chennai5%4535

Okres eksportu jest inny dla kawy Arabica i Robusta

Arabikaod stycznia do grudnia, lecz zwyczaj 80% zbiorów jest eksportowana do września
Robustaod lutego do grudnia
Monsoonedod października

Pora deszczowa zwana „monsunem” zaczyna się w czerwcu i kończy w październiku. Kawa z plantacji powinna zostać wysłana przed rozpoczęciem sezonu monsunowego, ponieważ duża wilgotność powoduje wybielanie kawy. Kawa plantacyjna odpowiednio trzymana w pergaminie może lepiej przeciwstawić się zmianie pogody. Jakość Arabiki, która jest bardzo wrażliwa na wilgoć, najlepiej eksportować przed niesłabnącym monsunem indyjskim trwającym od czerwca do października.

Kraje docelowe

Historycznie Rosja zawsze była jednym z największych nabywców z Indii ze względu na dwustronne porozumienia międzyrządowe, w tym handel wymienny. Rosja importuje głównie kawę rozpuszczalną z Indii. Rosja przez wiele lat pozostawała głównym odbiorcą indyjskiej kawy. Dopiero do momentu wprowadzenia liberalizacji inne kraje rozpoczęły import z Indii. Ta liberalizacja rozpoczęła się w 1992 roku i zakończyła się w 1996 roku.

Włochy mają również długą tradycję kupowania kawy indyjskiej. Import spadł w latach osiemdziesiątych, ponieważ Rosja przejmowała wówczas ponad 80% całkowitej produkcji Indii. Włochy zawsze potrzebowały indyjskiej kawy robusta, ponieważ jest ona kluczowym składnikiem włoskiego espresso.

Sezony w Indiach

MiesiąceSezonZakres temperatur
marzec – czerwiecLatoBardzo wysokie temperatury do 45 stopni Celsjusza.
lipiec – wrzesieńMonsoonWilgotne i obfite deszcze monsunowe.
październikJesieńŁagodne temperatury 19 – 22 stopni Celsjusza
listopad – lutyZimaUmiarkowanie zimno, ale przyjemnie w słońcu

Okresy zbiorów – podsumowanie

ArabikaRobusta
Kwitnieniemarzec – kwiecieńluty – marzec
Powstawanie owocówmajkwiecień
Rozwój wiśni kawowcaczerwiec – sierpieńmaj – sierpień
Dojrzewanie owocówwrzesieńwrzesień
Okres zbiorówlistopad – styczeństyczeń – marzec
Najlepszy czas eksportowaniamarzec – czerwieckwiecień – listopad

Dobrze wiedzieć

Rynek krajowy szybko się rozwija. Za dekadę Indie mogą być importerem netto kawy, tak jak ma to już miejsce w przypadku herbaty.

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Arabika

Sln.795: Selection 795 to zdecydowanie najpopularniejsza Arabica Selection wydana w latach czterdziestych XX wieku, oferująca wysokie plony, wyraziste ziarna, doskonałą jakość i względną tolerancję na zarazę “rdzę liści”. Ta selekcja została opracowana przy użyciu Kents Arabica, znanej ze swojej jakości.
Sln.9: Ta odmiana jest skrzyżowaniem kolekcji Ethiopian Arabica, „Tafarikela” (najwyższa jakość smaku) i „Hybrido-de-Timor” (odporność).
Kents: Kents to najwcześniejsza odmiana arabiki, wyselekcjonowana przez angielskiego plantatora o tej samej nazwie w latach dwudziestych XX wieku ze względu na wyjątkową jakość smaku.
Cauvery: Ta odmiana jest skrzyżowaniem odmiany „Caturra” (odmiana Mutant of Bourbon znana z wysokiej wydajności i jakości) i „Hybrido-de-Timor” (Resistance)

Robusta

Sln.3 R (CxR): Jest to odmiana hybrydowa powstała w wyniku hybrydyzacji międzygatunkowej obejmującej C. congensis (zwarty krzew, opadające gałęzie i lepsza jakość ziarna) i C. canephora.
Sln.1 R (S.270, S.274): Należy do pierwszej serii selekcji Robusty opracowanej przez Central Coffee Research Institute w Indiach. Kawa z gatunków botanicznych Canephora Pierre ex Froehner wyselekcjonowana ze względu na wysoką wydajność i okazałe ziarna.

Wg regionu

Anamalais (Tamil Nadu)

Rezerwaty dzikiej przyrody w tym regionie są siedliskiem lampartów cętkowanych, a plantacje są domem dla szlachetnych, wysoko uprawianych Arabik, w tym egzotycznych Kents.

Wysokość1000-1400 m n.p.m.
Opady2500-3000 mm
Uprawiane gatunkiArabika
Obszar upraw2,500 ha
Średnia produkcja1,500 MT
Główne odmianyS.795, Cauvery, Sln.9
Inne uprawyPieprz, Pomarańcze, Banany

Araku valley (Andhra Pradesh) 

Jest domem dla kolorowych papug, więc nie jest niczym niezwykłym, aby zobaczyć stado papug czerwono-zielonych ptaków, przemykających między drzewami w tej malowniczej dolinie.

Wysokość900-1100 m n.p.m.
Opady1000-1200 mm
Uprawiane gatunkiArabika
Obszar upraw20 000 ha
Średnia produkcja3100 MT
Główne odmianyS.795, Sln.4, Sln.5, Cauvery
Inne uprawyPapryka, mango, chlebowiec, warzywa

Bababudangiris (Karnataka)

Bababudan przywiózł siedem „magicznych” ziaren z Jemenu i zasadził je na wyniosłych wzgórzach tego regionu. Często spotyka się tu jelenie, które pasą się obok plantacji obfitujących w pełnoziarniste arabiki.

Wysokość1000-1500 m n.p.m.
Opady1750-2200 mm
Uprawiane gatunkiArabika
Obszar upraw15 000 ha
Średnia produkcja10500 MT
Główne odmianyS.795, Sln.9, Cauvery
Inne uprawyPieprz, kardamon, arecanut

Biligiris (Karnatka/Tamil Nadu)

Oprócz pełnych odmian arabiki region ten słynie z sambara – największego indyjskiego jelenia z ogromnymi rogami.

Wysokość1500-2000 m n.p.m.
Opady1100-1200 mm
Uprawiane gatunkiArabika
Obszar upraw800 ha
Średnia produkcja700-800 MT
Główne odmianyS.795, Sln.9, Cauvery
Inne uprawyPomarańcza, banan, pieprz

Brahmaputra

Potężna Brahmaputra, która przepływa przez północno-wschodnie stany, jest linią życia tego regionu, w którym żyją jednorożne nosorożce. To wytrzymałe zwierzę występuje w dużych ilościach w Parku Narodowym Kaziranga we wschodnim Assam.

Wysokość800-1200 m n.p.m.
Opady1500-2000 mm
Uprawiane gatunkiArabika
Obszar upraw5000 ha
Średnia produkcja300 ton
Główne odmianyS.795, Cauvery
Inne uprawyAnanas, papryka, chlebowiec, warzywa

Chikmagalur (Karnataka)

Lasy i rezerwaty przyrody Chikmagalur obfitują w piękne pawie, narodowe ptaki Indii. Paw uwielbia popisywać się kolorowymi piórami, zwłaszcza podczas wyszukanych tańców godowych.

Wysokość700-1200 m n.p.m.
Opady1000-4500 mm
Uprawiane gatunkiArabica, Robusta
Obszar uprawArabika – 37 000 ha
Robusta – 23 000 ha
Średnia produkcjaArabika – 29 000 MT
Robusta – 30 000 MT
Główne odmianyArabica – S.795, Sln.5B, Sln.9, Cauvery
Robusta – Peridenia, S.274, CxR
Inne uprawyPieprz, kardamon, arecanut, pomarańcza, wanilia

Coorg (Karnataka)

Bujne plantacje kawy roją się od pszczół miodnych, z których pozyskuje się wyśmienity miód Coorg, zbierany przez plemiona o zwinnych nogach.

Wysokość750-1100 m n.p.m.
Opady1000-2500 mm
Uprawiane gatunkiArabica, Robusta
Obszar uprawArabica – 26 000 Ha
Robusta – 56 000 Ha
Średnia produkcjaArabika – 24 000 MT
Robusta – 69 000 MT
Główne odmianyArabica – S.795, Sln.6, Sln.9, Cauvery
Robusta – S.274, CxR
Inne uprawyPieprz, kardamon, pomarańcza, banan, arecanut

Manjarabad (Karnatka) 

Łagodny teren pagórkowaty z małymi strumieniami i krzewami kawowca stanowi naturalne siedlisko dla ptactwa z dżungli. Ten żółtogłowy ptak z czerwonym grzebieniem i różnokolorowym upierzeniem występuje zwykle w parach, w pobliżu plantacji kawy.

Wysokość900-1100 m n.p.m.
Opady1000-2500 mm
Uprawiane gatunkiArabica, Robusta
Obszar uprawArabica – 31 700 ha
Robusta – 9 400 ha
Średnia produkcjaArabika – 21 000 MT
Robusta – 9 500 MT
Główne odmianyArabica – S.795, Sln.6, Sln.9, Cauvery
Robusta – S.274, CxR
Inne uprawyPapryka, Kardamon, Pomarańcza, Arecanut, Banan

Nilgiris (Tamil Nadu)

Rezerwaty dzikiej przyrody w tym regionie są siedliskiem lampartów cętkowanych, a plantacje są domem dla szlachetnych, wysoko uprawianych Arabik, w tym egzotycznych Kents.

Wysokość900-1400 m n.p.m.
Opady1600-2600 mm
Uprawiane gatunkiArabica, Robusta
Obszar uprawArabica – 3 600 ha
Robusta – 4 000 ha
Średnia produkcjaArabika – 1 400 ton
Robusta – 2 800 ton
Główne odmianyArabica – S.795, K ents, Cauvery
Robusta – P eridenia, S.274, CxR
Inne uprawyPieprz, pomarańcza, banan, imbir, warzywa

Pulneys (Tamil Nadu)

Dobrze znaną cechą tego regionu jest jasny, przypominający dzwonek kwiat Kurinji, który pojawia się dramatycznie raz na 12 lat. Jednak rosnące arabiki są dominującym widokiem rok po roku.

Wysokość600-2000 m n.p.m.
Opady1000-1600 mm
Uprawiane gatunkiArabica
Obszar upraw14 000 ha
Średnia produkcja7500 MT
Główne odmianyS.795, Sln.5B, Sln.9, Sln.10, Cauvery
Inne uprawyPomarańcza, banan, papryka, kardamon, warzywa

Sheveroys (Tamil Nadu)

Wspaniały Gaur lub żubr indyjski jest ucieleśnieniem wigoru i siły, podobnie jak rosnące tu okazałe arabiki. To masywne zwierzę z ogromną głową i mocnymi kończynami pasie się na niższych wzgórzach tego malowniczego regionu.

Wysokość900-1500 m n.p.m.
Opady800-1500 mm
Uprawiane gatunkiArabika
Obszar upraw5000 ha
Średnia produkcja3000 MT
Główne odmiany S.795, Cauvery, Sln.9
Inne uprawyPomarańcza, banan, pieprz

Travancore (Kerala) 

Lotos, narodowy kwiat Indii, symbolizuje czystość i piękno. Te jasne, pachnące kwiaty o pływających liściach i długich łodygach rosną w płytkich wodach w tym regionie znanym z Arabiki i Robusty.

Wysokość400-1600 m n.p.m.
Opady2000-4000 mm
Uprawiane gatunkiRobusta
Obszar upraw13 000 ha
Średnia produkcja9000 MT
Główne odmianyS.274, CxR
Inne uprawyPieprz, banan, imbir, warzywa, rośliny lecznicze

Wayanad (Kerala) 

Wayanad jest domem dla indyjskiego tygrysa, narodowego zwierzęcia Indii – symbolu męstwa i odwagi.

Wysokość600-900 m n.p.m.
Opady1100-1200 mm
Uprawiane gatunkiRobusta
Obszar upraw67 000 ha
Średnia produkcja54 000 MT
Główne odmianyPeridenia, S.274, CxR
Inne uprawyPieprz, banan, imbir, warzywa

Wg klasy

Oto główne klasy czterech różnych rodzajów kawy oferowanych międzynarodowym nabywcom:

Arabika

WashedScreen NoUnwashedScreen No
Plantation PB-Arabica Cherry PB-
Plantation A6.65 / 17Arabica Cherry AB6.00 / 15
Plantation B6.00 / 15Arabica Cherry C5.50 / 14
Plantation C5.50 / 14

Robusta

WashedScreen NoUnwashedScreen No
Parchment PB-Robusta Cherry PB-
Parchment AB6.00 / 15Robusta Cherry AB6.00 / 15
Parchment C5.50 / 14Robusta Cherry C5.50 / 14

Poza tym Indie oferują również wybór kaw o specjalnej klasyfikacji, takich jak Mysore Nuggets EB, Robusta Kaapi Royale i Monsooned Coffee.

Wg defektów

Washed Arabica Plantation

Plantation PBshall be ‘clean garbled*’; shall not contain ‘flats’ (A/B) subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘Peaberry triage’
Plantation Ashall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘PB’ subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 2% by weight of ‘triage’
Plantation Bshall consist of ‘triage’ and small whole beans of the prescribed sieve size; shall include light beans, boat-shaped beans and spotted beans (less than a quarter of the bean surface); shall be free from blacks and damaged beans
Plantation Cshall consist of ‘triage’ and small whole beans of the prescribed sieve size; shall include light beans, boat-shaped beans and spotted beans (less than a quarter of the bean surface); shall be free from blacks and damaged beans
Plantation Blacksshall contain black beans with more than a quarter of the bean surface black, deep blue or dark brown; shall include damaged beans such as bleached beans, spotted (more than a quarter of the bean surface) beans, stinker beans, sour beans and insect-damaged beans.
Plantation Bitsshall be ungarbled and could contain blacks/browns and defective beans
Plantation Bulkshall be ungarbled

Washed Robusta – Parchment

Parchment PBshall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘flats’ (A/B) subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘Peaberry triage’
Parchment ABshall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘PB’ subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘triage’
Parchment Cshall consist of ‘triage’ and small whole beans of the prescribed sieve size; shall include light beans, boat-shaped beans and spotted beans (less than a quarter of the bean surface); shall contain not more than 2% of blacks/browns and/or bits
Parchment Black/brownsshall contain black/dark brown beans; shall include damaged beans such as bleached beans, spotted ( more than a quarter of the bean surface) beans, insect-damaged beans, sours and stinker beans
Parchment Bitsshall be ungarbled and could contain blacks/browns and defective beans
Parchment Bulkshall be ungarbled

Unwashed Arabica – Cherry

Cherry PBshall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘flats’ (A/B) subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘Peaberry triage’.
Cherry ABshall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘PB’ subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘triage’.
Cherry Cshall consist of ‘triage’ and small whole beans of the prescribed sieve size; shall include light beans, boat-shaped beans and spotted beans (less than a quarter of the bean surface); shall not contain more than 2% of blacks/browns and/or bits.
Cherry Blacks/brownsshall contain black/dark brown beans; shall include damaged beans such as bleached beans, spotted (more than a quarter of the bean surface) beans, insect-damaged beans, sours and greens.
Cherry Bitsshall be ungarbled and could contain blacks/browns and defective beans.
Cherry Bulkshall be ungraded and ungarbled.

Unwashed Robusta – Cherry

Cherry PBshall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘flats’ (A/B) subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘Peaberry triage’
Cherry ABshall be ‘clean garbled’; shall not contain ‘PB’ subject to a tolerance of 2% by weight; can contain 3% by weight of ‘triage’
Cherry Cshall consist of ‘triage’ and small whole beans of the prescribed sieve size; shall include light beans, boat-shaped beans and spotted beans (less than a quarter of the bean surface); shall contain not more than 2% of blacks/browns and/or bits
Cherry Blacks/brownsshall contain black/dark brown beans; shall include damaged beans such as bleached beans, spotted ( more than a quarter of the bean surface) beans, insect-damaged beans, sours and greens
Cherry Bitsshall be ungarbled and could contain blacks/browns and defective beans
Cherry Bulkshall be ungarbled

Wg obróbki

Zarówno kawa Arabika, jak i Robusta są obrabiane na mokro (myte) i sucho (niemyte) i odpowiednio klasyfikowane są jako:

ArabikaMetoda sucha: ‘Cherry’
Metoda myta: ‘Plantation’
RobustaMetoda sucha: ‘Cherry’
Metoda myta: ‘Parchment’

Standardy wilgotności

Klasyfikacja kawyPoziom wilgotności (%)
Plantation10.0
Arabica Cherry10.5
Robusta Parchment10.0
Robusta Cherry11.0
Mysore Nuggets EB9.0 – 10.5
Robusta Kaapi Royale9.0 – 10.5
Monsooned Coffee13.0 – 14.5

* Dopuszczalna jest tolerancja zawartości wilgoci ± 0,5%

 

Na temat Monsooned Coffee

Niemyta kawa Arabika jest rozprowadzana warstwą od 12 do 20 cm przez cztery do pięciu dni w otwartych magazynach i od czasu do czasu przegrabiana w celu równomiernego wystawienia na działanie wilgoci z atmosfery.
Następnie kawa jest pakowana luźno w worki gunny i układana w rzędy z wystarczającą przestrzenią między rzędami, aby zapewnić ciągły i równomierny przepływ wiatrów monsunowych przez rzędy i ułożone w stosy worki z kawą.
Mniej więcej raz w tygodniu kawa jest wysypywana, mieszana, przepakowywana w nowe worki i ponownie ustawiana w rzędy. W ciągu sześciu lub siedmiu tygodni kawa zmienia kolor na złocistożółtą co oznacza, że została w pełni „Monsooned”, aby nadać jej charakterystyczny smak.

Profil filiżanki kawy

Washed Arabica

KlasyfikacjaProces obróbkiRozmiar sitaProfil
Plantation A (PL-A)Washed90 % on Screen 17 (6.65 mm)Dobra kwaskowatość, dobre body, intensywny aromat i przyjemny smak
Plantation B (PL-B)Washed5 % on Screen 15 (6.00 mm)Dobra kwaskowatość, dobre body i przyjemny smak.
Plantation PB (PL-PB)WashedNo sieve requirementDobra kwaskowatość, dobre body i przyjemny smak.
Plantation C (PL-C)Washed5 % on Screen 14 (5.50 mm)Dobra kwaskowatość, dobre body i przyjemny smak.

Unwashed Arabica

KlasyfikacjaProces obróbkiRozmiar sitaProfil
Robusta Cherry AA (RC-AA)Unwashed90 % on Screen 18 (7.10 mm)Wysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.
Robusta Cherry A (RC-A)Unwashed90 % on Screen 17 (6.65 mm)Wysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.
Robusta Cherry AB (RC-AB)Unwashed90 % on Screen 15 (6.00 mm)Wysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.
Robusta Cherry Clean Bulk (RC-CB)Unwashed33 % of RC-AB, PB & CWysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.

Washed Robusta

KlasyfikacjaProces obróbkiRozmiar sitaProfil
Robusta Kaapi Royale Screen 18 (RKR-Sc18) Washed90 % on Screen 18 (7.10 mm)Wysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.
Robusta Kaapi Royale Screen 17 (RKR-Sc17)Washed90 % on Screen 17 (6.70 mm)Wysokie body, czysta w smaku, wyczuwalny smak czekolady.
Robusta Parchment AB (RP-AB)Washed90 % on Screen 15 (6.00 mm)Wysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.
Robusta Parchment PB (RP-PB)WashedNo sieve requirementWysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.
Robusta Parchment C (RP-C)Washed75 % on Screen 14 (5.50 mm)Wysokie body, czysta w smaku z nutami owocowymi.

Obróbka

O owocobraniu

Owoce kawy zbierane są ręcznie przez pracowników. Zwykle zbiera się tylko dojrzałe owoce, dzięki czemu indyjska kawa ma gładki, jednolity profil smakowy.

O obróbce mytej

Wadliwe, niedojrzałe owoce są usuwane, a tylko dojrzałe owoce są wyłuskiwane w celu usunięcia zewnętrznej skórki owoców.

W przypadku metody przetwarzania przez płukanie zebrane owoce są wyłuskiwane, usuwane ze śluzu, myte, moczone pod wodą, obierane i sortowane. Wyłuskiwanie odbywa się za pomocą dwu- lub trzytarczowej łuskarki, Usuwanie miążu odbywa się przez naturalną fermentację trwającą 36 godzin, mycie wodą i moczenie trwa sześć godzin.

Możliwe defekty smaku wynikające z błędów obróbki

Zielona / SurowaZielony / surowy posmak przy przetwarzaniu na farmie wynika z obecności niedojrzałych jagód w kawie. Śluz, który działa jak smar podczas wyłuskiwania, tworzy się dopiero na etapie dojrzewania owoców, a jego brak w niedojrzałych zielonych owocach kawy powoduje ich całkowite zmiażdżenie podczas procesu wyłuskiwania. W Indiach ten problem jest zaostrzony, ponieważ wiele urządzeń do wyłuskiwania nie jest przystosowanych do sortowania niedojrzałych wiśni. Ponadto niedobór wody na typowych obszarach upraw powoduje, że rolnicy zaniedbują segregację „density separation” wyłuskanych ziaren, a wynik może sprawić, że kawa będzie smakowała jak „surowa” lub „zielona”.
PrzejrzałaI odwrotnie, „przejrzały” posmak jest spowodowany zbyt dużą liczbą przejrzałych wiśni w zbiorach. W owocach tych nie ma również śluzu z powodu naturalnej fermentacji, która go rozkłada. W ten sposób kawa jest również uszkadzana podczas procesu wyłuskiwania.
OwocowaUważa się, że „owocowy” posmak jest bezpośrednim skutkiem opóźnienia procesu wyłuskiwania lub nieprawidłowej fermentacji i mycia. Te opóźnienia są czasami spowodowane niewystarczającym zaopatrzeniem w wodę lub brakiem energii elektrycznej w dni zbiorów. Kiedy śluz pozostaje na ziarnie zbyt długo, rozwój mikroorganizmów przyspiesza aktywność enzymatyczną ziarna, powodując, że jej naturalne cukry zamieniają się w kwasy, które są odpowiedzialne za „owocowy” smak.
“Stinker”Ten nieprzyjemny posmak został przypisany niehigienicznie utrzymywanym wyłuskiwarkom lub kadziom fermentacyjnym, które pozwalają ziarnom z poprzedniego dnia na pozostawanie w nich, gdzie gniją i zanieczyszczają następną partię przetworzonej kawy. Ponadto nieodpowiednio skalibrowana wyłuskiwarka prowadzi do częstych przypadków nacinania ziarna, co czyni je podatnymi na ataki mikroorganizmów i ostatecznie przekształcając je w śmierdzące ziarno.
ZwietrzałaPrawdopodobnie największy problem ze smakiem, który dotyka zarówno farmę, jak i fabrykę. Jest to wynikiem przedostania się wilgoci i tlenu do włókna ziarna i niekorzystnego wpływu na materiał organiczny, który nadaje pożądany smak podczas procesu palenia. Problem ten w zasadzie sprowadza się do niedostatecznego suszenia, złego przechowywania (np. w wilgotnym lub słabo wentylowanym otoczeniu) lub wystawienia worków z kawą na nadmierne ciepło powodujące ich pocenie się.
ZiemistaNieprzyjemny posmak wynikający ze złych metod suszenia, kiedy ziarna zbierają smaki z mikroorganizmów glebowych. Również uszkodzone ziarno z pękniętym pergaminem może wchłaniać związki z gleby lub cząsteczki piasku w wodzie używanej podczas mycia.
Workowa, oleistaBardzo nieprzyjemny smak spowodowany zwykle nadmiernym użyciem olejów porcjujących podczas produkcji worków jutowych. Gdy procent użytego oleju przekracza 7%, ten nieprzyjemny posmak zaczyna się pojawiać.
Pikantna, medyczna, chemicznaSą posmakiem zwykle wynikającym z zanieczyszczenia podczas przechowywania lub z worków jutowych, które wcześniej były używane do przechowywania czegoś innego.

O fermentacji

Dla mytych: naturalna fermentacja przez 36 godzin

Aby zapewnić łatwe usuwanie śluzu z ziarna podczas mycia, wyłuskane owoce pozostawia się bezczynnie w zbiornikach fermentacyjnych i w zależności od temperatury otoczenia, kawę pozostawia się w zbiornikach na 8-20 godzin, po czym ziarna kawy są myte.

O suszeniu

Głównie naturalne suszenie na słońcu, ale także:

Suszenie na patio: W procesie suszenia kawa jest układana w paski na dziedzińcu i regularnie zgrabiana, aby zapewnić równomierne suszenie.

Sztuczne suszenie w bębnach: Dzięki dużym obrotowym bębnom z wymuszonym obiegiem powietrza kawa schnie szybciej w porównaniu z metodą suszenia na patio.

Z wyjątkiem niemytych kaw „monsunowych”, które są celowo wystawione na działanie wilgoci przez 3 miesiące:

– Malabar A i / lub AA
– Monsooned Basanally
– Monsooned Robusta AB

O sortowaniu

Mechaniczne, elektroniczne i ręczne

Rolnicy wysyłają swoją kawę do peklowni, gdzie poddawana jest standardowej obróbce pergaminu, a następnie czyszczeniu i sortowaniu za pomocą sortowników, separatorów pneumatycznych i elektronicznych sortowników kolorów. Ostateczna selekcja ręczna zapewnia produktowi przewagę jakości nad innymi kawami.

Kawowe środowisko

O farmerach

Farmerzy sprzedają swoje produkty eksporterom lub handlowcom (którzy później sprzedają eksporterom lub lokalnym palarniom). Wraz z rozluźnieniem surowego reżimu marketingowego Coffee Board, w którym tylko zarząd mógł kupować kawę i eksportować, rolnicy zdali sobie sprawę z korzyści płynących z wolnego rynku podlegającego globalnym trendom podaży i popytu, który pomógł rozkwitnąć indyjskiemu sektorowi kawy.

O eksporcie

Wraz z liberalizacją eksportu kawy lokalne i międzynarodowe koncerny założyły swoje sklepy i kontynuują obsługę koneserów kawy na całym świecie.

O organach państwowych

Coffee Board of India jest organem autonomicznym, działającym w ramach Ministerstwa Handlu i Przemysłu rządu Indii. Rada pełni funkcję badacza, filozofa i mentora przemysłu kawowego w Indiach. Utworzona na mocy ustawy parlamentu Indii z 1942 r., Rada koncentruje się na badaniach (badania podstawowe i stosowane dotyczące kawy oraz szczyci się 75-letnim doświadczeniem w dziedzinie badań nad kawą), rozwoju, rozbudowie, poprawie jakości, informacjach rynkowych, oraz krajowa i zewnętrzna promocja kaw Indii.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.