Kafejeto Palarnia

0

Gwatemala

Od 1859 roku kawa jest jednym z motorów gospodarki Gwatemali. Eksport kawy jest największym w kraju producentem wpływów dewizowych, stanowi 40% wszystkich dochodów rolnictwa. To także największy pracodawca w kraju. 12% siły roboczej jest bezpośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym, a 30% pośrednio. Stany Zjednoczone, Japonia i niektóre kraje skandynawskie to główne segmenty sprzedaży eksportowej. Nawet jeśli Gwatemala nadal nie ma warunków, aby konkurować pod względem wielkości z innymi producentami kawy, takimi jak Kolumbia, a nawet Honduras, kraj ten jest jednym z najbardziej szanowanych źródeł kawy speciality. Ziarna SHB to jedne z najlepszych kaw na świecie, pełne, kwaśne i pachnące. Maragogype nie są już najlepsze pod względem jakości.

Główne regiony kawowe kraju to: Huehuetenango, Santa Rosa, San Marcos i Quetzaltenango.

gwatemala

Głównie Arabika

Odmiany Arabiki to: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype.

Chociaż produkcja Maragogype jest coraz mniejsza, Gwatemala produkuje zmutowane kawy wysokiej jakości. Niestety, oryginalna odmiana Bourbon jest zastępowana nowszymi, mniej specjalnymi, ale o większej wydajności.

W Gwatemali rośnie niewielka ilość robusty, która jest głównie sprzedawana jako myta robusta.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

maj - lipiec

Okres zbiorów

siepień - kwiecień

Okres wysyłki

listopad - czerwiec

Kraje docelowe

Kawa to także największy pracodawca w kraju. 12% siły roboczej jest bezpośrednio zatrudnionych w przemyśle kawowym, a 30% pośrednio.

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Santo Tomas de Castilla (Atlantic)85%1017
Puerto Quetzal (Pacific)15%1427

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Odmiany Arabiki to: Arabigo, Bourbon, Typica, Maragogype.

Chociaż produkcja Maragogype jest coraz mniejsza, Gwatemala produkuje zmutowane kawy wysokiej jakości.

Wg Regionu

Przez lata Gwatemala używała nazwy regionu dla jednego z najlepszych S.H.B. „S.H.B. Antigua”. Później przymiotnik „prawdziwy” został dodany, gdy inne „nazwy regionów” zaczęły być używane jako metoda klasyfikacji. Eksporterzy i producenci zainicjowali tę metodę klasyfikacji, aby pomóc odróżnić S.H.B. kawy o bardzo różnych właściwościach smakowych (na przykład między Coban i Huehuetenango).

Wprowadzono nową metodę klasyfikacji według regionów, którą wspiera i promuje Anacafé. Ta klasyfikacja dotyczy smakoszy SHB.

Wyżyny Huehue

Chociaż cała kawa segmentu speciality w Gwatemali jest uprawiany wysoko w górach, dopisek Highland został zachowany na wyłączność dla regionu Huehuetenango. Wspaniałe pasmo górskie Cuchumatanes regionu ma najwyższe niewulkaniczne szczyty w całej Ameryce Środkowej i jest najwyższym i najsuchszym z trzech niewulkanicznych regionów Gwatemali. Dzięki suchym, gorącym wiatrom, które wieją w góry z równiny Tehuantepec w Meksyku, region ten jest chroniony przed mrozem, co pozwala na uprawę kawy na wysokości do 2000 metrów.

Wysokość1500-2000 m n.p.m.
ZiemiaWapienna
Duży wpływ na mikroklimatrównina Tehuantepec
Roczne opady1200-1400 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 20-24°C
Wilgotność: 70-80%
Metoda suszeniaNa słońcu lub w suszarniach
Typ zacienieniaInga
OdmianyWysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai
Okres zbiorówStyczeń / kwiecień

Wulkaniczny San Marcos

Wysokość1400-1800 m n.p.m.
ZiemiaWulkaniczna
Duży wpływ na mikroklimatPacyfik
Roczne opady4000-5000 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 21-27°C
Wilgotność: 70-80%
Metoda suszeniaNa słońcu lub w suszarniach
Typ zacienieniaInga
OdmianyWysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai
Okres zbiorówGrudzień / marzec

San Marcos otrzymuje upragnioną plakietkę „Wulkaniczny”, ponieważ ma więcej wulkanów niż którykolwiek z innych regionów uprawy kawy, w tym najwyższe w Ameryce Środkowej: Tajumulco i Tacaná. Najcieplejszy ze wszystkich siedmiu regionów uprawy kawy, ma również najwyższe opady, najintensywniejszą porę deszczową i najwcześniejsze kwitnienie.

Traditional Atitlan

Osiemdziesiąt procent tradycyjnego Atitlan jest uprawiane przez drobnych producentów, głównie etnicznych Majów. Określenie „tradycyjny” odzwierciedla sposób, w jaki wiele osób przetwarza swoje zbiory ręcznie. Z czterech wulkanicznych regionów kawowych Gwatemali gleba Atitlan jest najbogatsza w materię organiczną. Dziewięćdziesiąt procent tradycyjnego Atitlan uprawia się na zboczach wulkanów, które dominują nad brzegiem jeziora Atitlan, największego i najsłynniejszego z wielu jezior kraterowych w Gwatemali.

Wysokość1500-1700 m n.p.m.
ZiemiaWulkaniczna
Duży wpływ na mikroklimatDuże jezioro kraterowe
Roczne opady1800-2300 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 20-23°C
Wilgotność: 75-85%
Metoda suszeniaNa słońcu
Typ zacienieniaGravilea & Inga
OdmianyWysokopienna: Bourbon, Typica
Niskopienne: Caturra, Catuai
Okres zbiorówGrudzień / marzec

Rainforest Coban

Wysokość1300-1500 m n.p.m.
ZiemiaWapień i glina
Duży wpływ na mikroklimatOcean Atlantycki
Roczne opady3000-4000 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 15-20°C
Wilgotność: 85-95%
Metoda suszeniaSuszarnie
Typ zacienieniaInga
OdmianyWysokopienna: Bourbon, Maragopype
Niskopienne: Caturra, Catuai, Pache
Okres zbiorówGrudzień / marzec

„Coban” pochodzi od słowa Maya Keckchi „cob” (miejsce chmur). Lasy deszczowe są charakterystyczne dla tego regionu, podobnie jak wilgoć, która je odżywia. Coban różni się znacznie od innych regionów kawowych Gwatemali: pochmurny, deszczowy i chłodny przez cały rok, z glebą utworzoną z wapienia i gliny. Coban, typowy las deszczowy, jest uprawiany na charakterystycznych wzgórzach regionu, pod tropikalnymi wpływami basenu Atlantyku i dżungli na północy.

Fraijanes Plateau

Region ten jest tak wysoki, rozległy i chropowaty, że większość ludzi nigdy nie zdaje sobie sprawy, że stoi na płaskowyżu, a tym bardziej na takim, który określa geograficzne serce kraju i rywalizuje z Antigua o miano najstarszego regionu uprawy kawy w kraju. Wulkaniczna gleba wypełniona pumeksem, bardzo duża wysokość i aktywny wulkan to cechy, które Fraijanes łączy z pobliską Antigua. Ale obfity deszcz, wysoka i zmienna wilgotność oraz szerszy zakres temperatur nadają mu inny klimat.

Wysokość1400-1800 m n.p.m.
ZiemiaWulkaniczna z pumeksem
Duży wpływ na mikroklimatPołożony na wysokim płaskowyżu
Roczne opady1500-3000 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 12-26°C
Wilgotność: 70-90%
Metoda suszeniaNa słońcu
Typ zacienieniaInga
OdmianyWysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai, Pache
Okres zbiorówGrudzień / luty

Antigua Classic

Wysokość1500-1700 m n.p.m.
ZiemiaWulkaniczna z pumeksem
Duży wpływ na mikroklimatZamknięta dolina
Roczne opady800-1200 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 18-22°C
Wilgotność: 65%
Metoda suszeniaNa słońcu
Typ zacienieniaGravilea
OdmianyWysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai
Okres zbiorówStyczeń / połowa marca

Kawa Antigua jest „klasyczna”, ponieważ pochodzi z najstarszego i najbardziej znanego regionu uprawy kawy w Gwatemali. Bogata wulkaniczna gleba, niska wilgotność, dużo słońca i chłodne noce charakteryzują region Antigua. Dolina jest zdominowana przez wulkany Agua, Acetenango i Fuego. Od czasu do czasu Fuego, jeden z aktywnych wulkanów Gwatemali, dodaje do ziemi Antigua świeży pył bogatego w minerały popiołu.

New Oriente

Nazywa się „Oriente”, ponieważ jest to najbardziej wysunięty na wschód region kawy speciality w Gwatemali i nazywany „New”, ponieważ jest najnowszym producentem kawy specialty i tryska energią. Deszczowy i pochmurny Oriente jest klimatyczny podobny do Coban, tylko mniej. Położona nad niegdyś pasmem wulkanicznym gleba pochodzi ze skał metamorficznych. To sprawia, że ​​jest zrównoważony pod względem minerałów i bardzo różni się od regionów wulkanicznych Gwatemali, z których wszystkie miały aktywność wulkaniczną od czasu zasadzenia kawy.

Wysokość1300-1700 m n.p.m.
ZiemiaMetamorficzna i gliniasta
Duży wpływ na mikroklimatOcean Atlantycki
Roczne opady1800-2000 mm
Średnia temperaturaNajniższa / Najwyższa: 18-25°C
Wilgotność: 70-80%
Metoda suszeniaNa słońcu i w suszarniach
Typ zacienieniaInga
OdmianyWysokopienna: Bourbon
Niskopienne: Caturra, Catuai, Pache
Okres zbiorówGrudzień / marzec

Wg wysokości upraw

Kategoria jakościWysokość
Good Washed700 m n.p.m.
Extra Good Washed700 / 850 m n.p.m.
Prime Washed600 / 900 m n.p.m.
Extra Prime (E.P.)900 / 1100 m n.p.m.
Semi Hard Bean (S.H.)1100 / 1200 m n.p.m.
Hard Bean (H.B.)1200 / 1400 m n.p.m.
Fancy Hard Bean1500 / 1600 m n.p.m.
Strictly Hard Bean (S.H.B.)1600 / 1700 m n.p.m.

Wg defektów

Amerykańskie przygotowanie
  • 100% powyżej rozmiaru 13
  • Jednolity kolor
  • Wilgotność 9-12%
  • Maks. 23 defekty na 300 gr (tylko dla mytej Arabiki)
  • Czysty smak bez defektów
Europejskie przygotowanie
  • Maksymalnie 5% poniżej rozmiaru 15, ale powyżej rozmiaru 14
  • Jednolity, zielony kolor– Wilgotność 9-12%
  • Maks. 8 defektów na 300 gr
  • Czysty smak bez defektów
Specjalistyczne przygotowanie
  • Maksymalnie 15% poniżej rozmiaru 16, ale powyżej rozmiaru 15, bez peaberries i “słoni”
  • Jednolity, zielony kolor– Wilgotność między 11 & 12%
  • Maks. 5 defektów na 300 gr oraz brak quakersów
  • Czysty smak bez defektów, z obecną kwasowością i body

Wg rozmiaru ziarna

Amerykańskie przygotowanie100% powyżej rozmiaru 13
Europejskie przygotowanieMaksymalnie 5% poniżej rozmiaru 15, ale powyżej rozmiaru 14
Specjalistyczne przygotowanieMaksymalnie 15% poniżej rozmiaru 16, ale powyżej rozmiaru 15, bez peaberries i “słoni”

Dobrze wiedzieć

Kawy „Strictly Hard Bean” należą do najlepszych na świecie: kompleksowy, pełny smak, kwaskowata i aromatyczna filiżanka kawy.

Obróbka

OwocobranieGłównie ręcznie
ObróbkaMyta
FermentowanieW zbiornikach przez około 36 godzin i myte pod ciśnieniem
SuszenieW słońcu na patio
Sztucznie w suszarkach wieżowych lub bębnowych
SortownieRęcznie / elektronicznie

Dobrze wiedzieć

Ponad 150 lat doświadczenia i tradycji znajduje odzwierciedlenie w doskonałych kawach Gwatemali.

Kawowe środowisko

Projekty Anacafé

Projekt produktywności drobnych producentów (rozpoczęty w 1986 r.)
Program adresuje tradycyjnie niską produktywność wśród drobnych producentów bezpośrednio poprzez transfer technologii procesu uprawy i dostęp do nadzorowanego kredytu poprzez ustanowione stowarzyszenia małych producentów lub grupy „przyjaźni i pracy”.

 

Program kredytowy z Banrural (rozpoczęty w 1999 r.)
Anacafé podpisała z tym bankiem rozwoju rolnictwa program kredytowy, z którego w pierwszym roku skorzystało ponad 1500 drobnych producentów.

 

Funrural (Fundacja Rozwoju Obszarów Wiejskich rozpoczęła się w 1986 roku)
Sektor kawowy Gwatemali zajmujący się kwestiami społecznymi w sektorze zdrowia i edukacji.

Projekty CFO i ICO

Zintegrowane zarządzanie zwalczaniem szkodników
Projekt promuje zrównoważony rozwój poprzez wprowadzenie skutecznego zintegrowanego systemu zwalczania szkodników i ograniczenie stosowania chemicznych metod zwalczania szkodników. Zwiększy również produktywność i konkurencyjność poprzez produkcję kawy wyższej jakości i zmniejszenie strat produkcyjnych.

 

Badanie systemów i zasad marketingu kawy
Projekt oceni systemy i polityki marketingu kawy oraz zidentyfikuje czynniki, które są ważne dla skutecznego marketingu. Wyniki pomogą krajom rozwijającym się w poprawie efektywności marketingu ich kawy.

Dobrze wiedzieć

Najbardziej wzrósł udział kaw SHB. Jeśli przemyt z Hondurasu będzie się utrzymywał, spadające statystyki mogą wskazywać na niższy eksport, nawet jeśli produkcja wzrośnie.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.