Kenia Wanrich - 250g
Cena: 65.00
Cena: 65.00
W filiżance znajdziesz eksplozję słodyczy czerwonych jabłek, agresu i czerwonych porzeczek, a także żywą kwasowość, która przywodzi na myśl letni sad pełen dojrzewających owoców. To kawa pełna energii, lekkości i świeżości – idealna do ekspresów przelewowych oraz metod alternatywnych takich jak V60, Chemex czy Aeropress.
Uprawiana na wysokości 1800 m n.p.m. na żyznych glebach wulkanicznych góry Elgon, WanRich Coffee to dzieło Jane Wanjiku Kiriri – farmerki, która w 2015 roku porzuciła bankowość, aby poświęcić się uprawie kawy specialty.
Na plantacji rosną kultowe kenijskie odmiany arabiki: SL28, SL34, Batian i Ruiru 11. Zbiory są prowadzone ręcznie, a następnie owoce poddawane są obróbce washed z podwójną fermentacją i suszone na podwyższonych stołach. Dzięki temu w filiżance otrzymujemy napar o niezwykłej czystości, bogactwie aromatów i orzeźwiającym finiszu.
Kraj | Kenia |
Region | Rift Valley, Kitale (Trans Nzoia) |
Wysokość | 1800 m n.p.m. |
Odmiany | SL28, SL34, Batian, Ruiru 11 |
Obróbka | Washed (podwójna fermentacja, suszenie na stołach) |
Zbiory | Październik – styczeń |
Ocena SCA | 86,5 |
Zainspirujmy się zwycięskim przepisem na mytą Kenię z Mistrzostw Świata Aeropress 2023. Ta metoda wprowadza dodatkowy krok (który nie raz obserwowaliśmy na polskiej scenie mistrzostw) - dorzucenie świeżej kawy do tej właśnie parzonej. Przejdziemy go krok po kroku, żeby zobaczyć, jak odrobina dodatkowego kręcenia młynkiem może diametralnie wpłynąć na smak!
Przygotowanie:
Aeropress w konfiguracji odwróconej (invert)
18g kawy zmielonej w stopniu grubym (29 clicków Comandante), podzielonej na 2 dozy: 16g + 2g na później
1x papierowy filtr, przepłukany
100g wody podgrzanej do 89oC
podwójny bypass wody (40g chłodnej + 40g ciepłej)
Parzenie:
0:00 - wsyp 16g zmielonej kawy, po czym włącz stoper i wlej 100g wody,
0:30 - mieszaj okrężnym ruchem przez 5s,
0:45 - wsyp pozostałe 2g kawy,
0:55 - mieszaj ponownie przez 5s, po czym nałóż sitko z filtrem i wyciśnij nadmiar powietrza,
1:35 - odwróć ostrożnie Aeropress i przeciskaj powoli przez ok. 30s;
Uzysk naparu powinien wynieść ok. 75 ml
Do tego wykonujemy 2 bypassy (czyli dolania wody do naparu, by odpowiednio go rozcieńczyć):
+40g wody w temperaturze pokojowej,
+40g ciepłej wody.
Tip:
Jeśli robisz Aeropress na lodzie możesz pominąć etap bypassu i wlać skoncentrowany napar od razu do kubka z lodem!