Kenia Wanrich - 250g

Cena: 65.00

Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Waga:
250g
Typ zmielenia:
szt.
Możliwość zakupu w ilościach hurtowych.

Dostępność i dostawa

Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
  • InPost Paczkomat 24/7 15
  • Kurier InPost 19
EAN:
5904280445917

Soczysta kawa specialty z serca Kenii 🍎

W filiżance znajdziesz eksplozję słodyczy czerwonych jabłek, agresu i czerwonych porzeczek, a także żywą kwasowość, która przywodzi na myśl letni sad pełen dojrzewających owoców. To kawa pełna energii, lekkości i świeżości – idealna do ekspresów przelewowych oraz metod alternatywnych takich jak V60, Chemex czy Aeropress.

Uprawiana na wysokości 1800 m n.p.m. na żyznych glebach wulkanicznych góry Elgon, WanRich Coffee to dzieło Jane Wanjiku Kiriri – farmerki, która w 2015 roku porzuciła bankowość, aby poświęcić się uprawie kawy specialty.

Na plantacji rosną kultowe kenijskie odmiany arabiki: SL28, SL34, Batian i Ruiru 11. Zbiory są prowadzone ręcznie, a następnie owoce poddawane są obróbce washed z podwójną fermentacją i suszone na podwyższonych stołach. Dzięki temu w filiżance otrzymujemy napar o niezwykłej czystości, bogactwie aromatów i orzeźwiającym finiszu.

Charakterystyka kawy:

Kraj Kenia
Region Rift Valley, Kitale (Trans Nzoia)
Wysokość 1800 m n.p.m.
Odmiany SL28, SL34, Batian, Ruiru 11
Obróbka Washed (podwójna fermentacja, suszenie na stołach)
Zbiory Październik – styczeń
Ocena SCA 86,5
Parametry:
Profil smakowy:
czerwone jabłko, agrest, czerwona porzeczka
Przeznaczenie:
metody alternatywne i przelewowe
Data palenia:
26.08.2025 (lub świeższa)

Zainspirujmy się zwycięskim przepisem na mytą Kenię z Mistrzostw Świata Aeropress 2023. Ta metoda wprowadza dodatkowy krok (który nie raz obserwowaliśmy na polskiej scenie mistrzostw) - dorzucenie świeżej kawy do tej właśnie parzonej. Przejdziemy go krok po kroku, żeby zobaczyć, jak odrobina dodatkowego kręcenia młynkiem może diametralnie wpłynąć na smak!

Przygotowanie:

  • Aeropress w konfiguracji odwróconej (invert)

  • 18g kawy zmielonej w stopniu grubym (29 clicków Comandante), podzielonej na 2 dozy: 16g + 2g na później

  • 1x papierowy filtr, przepłukany

  • 100g wody podgrzanej do 89oC

  • podwójny bypass wody (40g chłodnej + 40g ciepłej)

Parzenie:

0:00 - wsyp 16g zmielonej kawy, po czym włącz stoper i wlej 100g wody,

0:30 - mieszaj okrężnym ruchem przez 5s,

0:45 - wsyp pozostałe 2g kawy,

0:55 - mieszaj ponownie przez 5s, po czym nałóż sitko z filtrem i wyciśnij nadmiar powietrza,

1:35 - odwróć ostrożnie Aeropress i przeciskaj powoli przez ok. 30s;

  • Uzysk naparu powinien wynieść ok. 75 ml

  • Do tego wykonujemy 2 bypassy (czyli dolania wody do naparu, by odpowiednio go rozcieńczyć):

    +40g wody w temperaturze pokojowej,

    +40g ciepłej wody.

     

Tip:

Jeśli robisz Aeropress na lodzie możesz pominąć etap bypassu i wlać skoncentrowany napar od razu do kubka z lodem!

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie