Etiopia Idido - 250g
Cena: 65.00
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Symbol:
Cena: 65.00
Odkryjcie kawę, która zabierze Was w podróż do kolebki kawy - Etiopii. Nasza Etiopia Idido, obrobiona metodą naturalną, zachwyca intensywnym i złożonym smakiem.
W profilu sensorycznym tej kawy dominują intensywne nuty dojrzałych owoców. Przygotujcie się na eksplozję smaku ciemnych winogron, słodkiej brzoskwini i soczystej truskawki. Całość dopełnia delikatna i elegancka nuta gruszki, która nadaje jej wyjątkowej świeżości.
Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowy czy french press.
Farmy w Yirgacheffe są w większości dzikie, z przewagą endemicznych odmian Heirloom. Średnia wielkość plantacji wynosi około 2,4 hektara i często określa się je jako farmy leśne lub ogrodowe, co oznacza, że znajdują się one wokół domów rolników.
Państwo |
Etiopia |
Region |
SNNPR, Yirgacheffe |
Plantacja |
Lokalni farmerzy |
Gatunek kawy |
Arabika |
Odmiana botaniczna |
Heirloom, Kurume, Dega |
Kontynent |
Afryka |
Wysokość upraw |
2100-2300m. n.p.m. |
Obróbka |
Natural |
Profil smakowy |
ciemne winogrona, brzoskwinia, gruszka, truskawka |
Cup Score |
86,75 |