Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę w tygielku?
2024-04-08 10:48:00Parzenie kawy w tygielku, znane też jako kawa po turecku, to jedna z najstarszych i najbardziej aromatycznych metod przygotowania naparu. Choć wymaga nieco cierpliwości i uwagi, daje w zamian intensywny smak i gęstą, kremową konsystencję. W tym artykule pokażemy Ci krok po kroku, jak zaparzyć kawę w tygielku – tradycyjnie, ale z nutą współczesnej precyzji.
Przygotuj:
- Cezve/Tygielek/Ibrik
- Waga (najlepiej ze stoperem)
- Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
- Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
- Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
- Palnik lub płyta grzewcza
- Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
- 7 g świeżo zmielonej kawy (użyj bardzo drobnego zmielenia)
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania kawy w tygielku potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, zmielonej kawy, czajnika z gorącą wodą, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.
- Zmiel 7 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się bardzo drobne zmielenie [0,5º EK43 +/- 0,5º | 3-5 klik Comandante].
- Wsyp 7 gramów drobno zmielonej kawy do tygielka i wlej 70 ml wody o temperaturze 60℃. Zamieszaj kawę 10-15 razy.
- Postaw tygielek na gazie.
- Odczekaj około minuty, gdy zobaczysz tworzącą się pianę – zmniejsz gaz.
- Po upływie kolejnej minuty, gdy piana osiągnie krawędź naszego tygielka, zdejmij go z gazu i przelej napar do filiżanki.
- Odczekaj 2-4 minuty, aby ziarna z kawy osiadły na dnie i ciesz się pyszną kawą.
Porada
Nie mieszaj kawy zbyt długo przed parzeniem i wcale podczas parzenia, ponieważ prowadzi to do przeparzenia naszej kawy. Z tego samego powodu także, nie gotuj jej trzykrotnie.
Autor:Team Kafejeto
-
Polecane
37.00
65.00
60.00
55.00