Jak zaparzyć kawę w tygielku?

2024-04-08 10:48:00



Parzenie kawy w tygielku, znane też jako kawa po turecku, to jedna z najstarszych i najbardziej aromatycznych metod przygotowania naparu. Choć wymaga nieco cierpliwości i uwagi, daje w zamian intensywny smak i gęstą, kremową konsystencję. W tym artykule pokażemy Ci krok po kroku, jak zaparzyć kawę w tygielku – tradycyjnie, ale z nutą współczesnej precyzji.


Przygotuj:

  • Cezve/Tygielek/Ibrik
  • Waga (najlepiej ze stoperem)
  • Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
  • Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
  • Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
  • Palnik lub płyta grzewcza
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • 7 g świeżo zmielonej kawy (użyj bardzo drobnego zmielenia)


Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania kawy w tygielku potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, zmielonej kawy, czajnika z gorącą wodą, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.
  2. Zmiel 7 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się bardzo drobne zmielenie [0,5º EK43 +/- 0,5º | 3-5 klik Comandante].
  3. Wsyp 7 gramów drobno zmielonej kawy do tygielka i wlej 70 ml wody o temperaturze 60℃. Zamieszaj kawę 10-15 razy.
  4. Postaw tygielek na gazie.
  5. Odczekaj około minuty, gdy zobaczysz tworzącą się pianę – zmniejsz gaz.
  6. Po upływie kolejnej minuty, gdy piana osiągnie krawędź naszego tygielka, zdejmij go z gazu i przelej napar do filiżanki.
  7. Odczekaj 2-4 minuty, aby ziarna z kawy osiadły na dnie i ciesz się pyszną kawą.

Porada

Nie mieszaj kawy zbyt długo przed parzeniem i wcale podczas parzenia, ponieważ prowadzi to do przeparzenia naszej kawy. Z tego samego powodu także, nie gotuj jej trzykrotnie.

Autor:Team Kafejeto