Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

2024-04-20 11:30:00




Kawiarka, czyli moka pot, to klasyka włoskiego stylu i prosty sposób na intensywną, aromatyczną kawę w domowym zaciszu. Jeśli zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę w kawiarce, by była smaczna i dobrze zbalansowana – jesteś w dobrym miejscu. W tym artykule krok po kroku pokażemy Ci, jak najlepiej wykorzystać to niewielkie urządzenie i uniknąć najczęstszych błędów.


Przygotuj:

  • Kawiarka
  • Palnik lub płyta grzewcza
  • Czajnik
  • Świeżo zmielona kawa (użyj drobnego zmielenia w ilości odpowiadającej rozmiarowi Twojej kawiarki)

Sposób przygotowania:

  1. Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujesz jedynie zmielonej kawy oraz czajnika z gorącą wodą. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz źródło ciepła w postaci palnika lub płyty grzewczej, dopasowane do Twojej kawiarki.
  2. Zmiel ulubioną kawę w ilości odpowiadającej wielkości Twojej kawiarki – świetnie sprawdzi się drobne zmielenie [2,5º EK43 +/- 0,5º | 13-15 klik Comandante].
  3. Wlej gorącą wodę do zbiorniczka kawiarki. Pamiętaj, aby jej poziom był poniżej zaworu zabezpieczającego urządzenia. Rekomendujemy temperaturę około 60℃ – 70℃.
  4. Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, aby wypełnić je całe. Nie uciskaj kawy, powinna pozostać luźna. Włóż sitko w zbiorniczek kawiarki.
  5. Nakręć górną część kawiarki na zbiorniczek z wodą i kawą. Uważaj, może już być gorący!
  6. Postaw kawiarkę na gazie lub płycie grzewczej. Odczekaj, aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki.
  7. Zdejmij kawiarkę z gazu/płyty gdy usłyszysz charakterystyczny, bulgoczący odgłos rozpryskującej się kawy.
  8. Twoja kawa jest gotowa – przelej ją do naczynia. Uważaj, może być bardzo gorąca!

Porada

Im mniej wody użyjesz do przygotowania kawy, tym bardziej będzie zbliżona do włoskiego espresso.

Autor:Team Kafejeto