Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zanim coś zrobisz, zrób kawę! 🙌 | Darmowa dostawa od 99 PLN
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
2024-04-20 11:30:00Kawiarka, czyli moka pot, to klasyka włoskiego stylu i prosty sposób na intensywną, aromatyczną kawę w domowym zaciszu. Jeśli zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę w kawiarce, by była smaczna i dobrze zbalansowana – jesteś w dobrym miejscu. W tym artykule krok po kroku pokażemy Ci, jak najlepiej wykorzystać to niewielkie urządzenie i uniknąć najczęstszych błędów.
Przygotuj:
- Kawiarka
- Palnik lub płyta grzewcza
- Czajnik
- Świeżo zmielona kawa (użyj drobnego zmielenia w ilości odpowiadającej rozmiarowi Twojej kawiarki)
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania kawy w kawiarce potrzebujesz jedynie zmielonej kawy oraz czajnika z gorącą wodą. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz źródło ciepła w postaci palnika lub płyty grzewczej, dopasowane do Twojej kawiarki.
- Zmiel ulubioną kawę w ilości odpowiadającej wielkości Twojej kawiarki – świetnie sprawdzi się drobne zmielenie [2,5º EK43 +/- 0,5º | 13-15 klik Comandante].
- Wlej gorącą wodę do zbiorniczka kawiarki. Pamiętaj, aby jej poziom był poniżej zaworu zabezpieczającego urządzenia. Rekomendujemy temperaturę około 60℃ – 70℃.
- Wsyp zmieloną kawę do sitka tak, aby wypełnić je całe. Nie uciskaj kawy, powinna pozostać luźna. Włóż sitko w zbiorniczek kawiarki.
- Nakręć górną część kawiarki na zbiorniczek z wodą i kawą. Uważaj, może już być gorący!
- Postaw kawiarkę na gazie lub płycie grzewczej. Odczekaj, aż kawa zacznie wypływać u góry kawiarki.
- Zdejmij kawiarkę z gazu/płyty gdy usłyszysz charakterystyczny, bulgoczący odgłos rozpryskującej się kawy.
- Twoja kawa jest gotowa – przelej ją do naczynia. Uważaj, może być bardzo gorąca!
Porada
Im mniej wody użyjesz do przygotowania kawy, tym bardziej będzie zbliżona do włoskiego espresso.
Autor:Team Kafejeto
-
Polecane
37.00
65.00
60.00
55.00