Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zanim coś zrobisz, zrób kawę! 🙌 | Darmowa dostawa od 99 PLN
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?
2024-04-10 11:06:00Drip V60 to jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy alternatywnej – ceniona za czystość smaku i możliwość pełnej kontroli nad procesem. Jeśli zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60 i uzyskać z ziaren to, co najlepsze, dobrze trafiłeś. W tym poradniku przeprowadzimy Cię przez cały proces krok po kroku – prosto, przejrzyście i bez zbędnych komplikacji.
Przygotuj
- Drip V60 02
- Dedykowany filtr Hario V60 w rozmiarze 02
- Waga (najlepiej ze stoperem)
- Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
- Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
- Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
- Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
- Naczynie do którego zaparzysz kawę
- 18 g świeżo zmielonej kawy (użyj średnio grubego zmielenia: 5º EK43 +/- 0,5º | 24-26 klik Comandante)
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania kawy w dripie V60 potrzebujesz, wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, naczynia do którego zaparzysz kawę, papierowego filtra, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr. Jest bardzo wiele metod do zaparzenia dobrego dripa. My wybraliśmy technikę prostą i skuteczną, która sprawdzi się przy większości kaw. Jednocześnie jest łatwa do zapamiętania oraz wykonania.
- Zmiel 18 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnie zmielenie [5º EK43 +/- 0,5º | 24-26 klik Comandante].
- Włóż papierowy filtr do V60 i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Są różne rodzaje filtrów, zwróć uwagę, aby rozmiar był zgodny z rozmiarem urządzenia.
- Postaw V60 z włożonym filtrem wraz z naczyniem, do którego zaparzasz kawę, na wagę. Wytaruj ją.
- Wsyp 18 gramów świeżo zmielonej kawy do dripa – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/ 100 ml wody. Delikatnie stuknij dłonią w urządzenie, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.
- Włącz stoper i wlej 40-60 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.
- Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Nazywany jest on preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę oraz przygotować ją na dalszą ekstrakcję.
- Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 140 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki dripa. Odczekaj około 20-30 sekund.
- Zanim cała woda przepłynie, znów dolej kolejną porcję, tak aby uzyskać 220 g. Odczekaj około 20-30 sekund.
- Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 300 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym dripem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.
- Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około trzech minut.
Porada
Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko (poniżej 2 minut), następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania (powyżej 4 minut), spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.
Autor:Team Kafejeto
-
Polecane
37.00
65.00
60.00
55.00