Jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60?

2024-04-10 11:06:00


Drip V60 to jedna z najpopularniejszych metod parzenia kawy alternatywnej – ceniona za czystość smaku i możliwość pełnej kontroli nad procesem. Jeśli zastanawiasz się, jak zaparzyć kawę w dripie Hario V60 i uzyskać z ziaren to, co najlepsze, dobrze trafiłeś. W tym poradniku przeprowadzimy Cię przez cały proces krok po kroku – prosto, przejrzyście i bez zbędnych komplikacji.


Przygotuj

  • Drip V60 02
  • Dedykowany filtr Hario V60 w rozmiarze 02
  • Waga (najlepiej ze stoperem)
  • Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
  • Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
  • Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • Naczynie do którego zaparzysz kawę
  • 18 g świeżo zmielonej kawy (użyj średnio grubego zmielenia: 5º EK43 +/- 0,5º | 24-26 klik Comandante)

Sposób przygotowania:

  • Do przygotowania kawy w dripie V60 potrzebujesz, wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, naczynia do którego zaparzysz kawę, papierowego filtra, a także łyżeczki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr. Jest bardzo wiele metod do zaparzenia dobrego dripa. My wybraliśmy technikę prostą i skuteczną, która sprawdzi się przy większości kaw. Jednocześnie jest łatwa do zapamiętania oraz wykonania.
  • Zmiel 18 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnie zmielenie [5º EK43 +/- 0,5º | 24-26 klik Comandante].
  • Włóż papierowy filtr do V60 i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Są różne rodzaje filtrów, zwróć uwagę, aby rozmiar był zgodny z rozmiarem urządzenia.
  • Postaw V60 z włożonym filtrem wraz z naczyniem, do którego zaparzasz kawę, na wagę. Wytaruj ją.
  • Wsyp 18 gramów świeżo zmielonej kawy do dripa – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/ 100 ml wody. Delikatnie stuknij dłonią w urządzenie, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.
  • Włącz stoper i wlej 40-60 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.
  • Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Nazywany jest on preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę oraz przygotować ją na dalszą ekstrakcję.
  • Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 140 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki dripa. Odczekaj około 20-30 sekund.
  • Zanim cała woda przepłynie, znów dolej kolejną porcję, tak aby uzyskać 220 g. Odczekaj około 20-30 sekund.
  • Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 300 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym dripem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.
  • Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około trzech minut.

Porada

Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko (poniżej 2 minut), następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania (powyżej 4 minut), spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.

Autor:Team Kafejeto