Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę w American Pressie?
2024-03-15 10:22:00
American Press to innowacyjne urządzenie do parzenia kawy, które łączy prostotę obsługi z wyjątkowym smakiem naparu. Jeśli zastanawiasz się, jak przygotować kawę w American Pressie, ten artykuł jest dla Ciebie! Krok po kroku pokażemy, jak wydobyć pełnię aromatu i cieszyć się idealną filiżanką kawy każdego dnia.
Przygotuj:
- American Press
- Waga (najlepiej ze stoperem)
- Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
- Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
- Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
- 22 g świeżo zmielonej kawy (użyj grubego zmielenia - 6º EK43 +/- 0,5º | 26-28 klik Comandante)
Przygotowanie kawy w American Pressie:
- Do przygotowania kawy w American Pressie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.
- Zmiel 22 gramy ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnie zmielenie (6º EK43 +/- 0,5º | 26-28 klik Comandante).
- Wyciągnij tłok American Pressa, rozkręć go i w dolną część z filtrem wsyp 22 gramy świeżo zmielonej kawy. Delikatnie stuknij dłonią, aby kawa ułożyła się równo w filtrze.
- Wlej 355 ml wody w temperaturze 92℃ – 94℃ do karafki American Pressa. Możesz wykorzystać wagę lub podziałkę umieszczoną na urządzeniu. Pamiętaj, aby zdjąć urządzenie z wagi przed przeciskaniem.
- Umieść tłok z kawą w karafce. Wciskaj tłok, dopóki nie zobaczysz wylewającej się kawy z jego górnej części. Włącz stoper.
- Odczekaj w tej pozycji 1:00 – 1:30. Ten etap nazywany jest preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę oraz przygotować ją na dalszą ekstrakcję.
- Następnie powoli zacznij wciskać tłok do karafki. Nie powinieneś wkładać w to dużo siły. Przeciskaj jednostajnie i spokojnie.
- Gdy przeciśniesz tłok do końca, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około 3 minuty.
Porada
Warto eksperymentować z różnymi grubościami zmielenia, różnymi czasami preinfuzji oraz różną szybkością przeciskania. Dzięki temu nauczysz się przygotowywać napar, który najbardziej Ci posmakuje.
-
Polecane