Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie?
2024-03-17 14:13:00
Aeropress to popularne urządzenie do parzenia kawy, cenione za prostotę i możliwość eksperymentowania ze smakiem. Jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować kawę w Aeropressie, ten poradnik jest dla Ciebie! Krok po kroku pokażemy, jak zaparzyć aromatyczną kawę, idealną na każdą okazję.
Przygotuj
- Aeropress (cylinder, tłok, nakrętka oraz mieszadełko)
- Dedykowany filtr (papierowy lub stalowy wielokrotnego użytku)
- Waga (najlepiej ze stoperem)
- Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
- Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
- Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
- Naczynie do którego przeciśniesz kawę (upewnij się, że nie jest zbyt delikatne)
- 17 g świeżo zmielonej kawy (użyj średnio drobnego zmielenia - 4º EK43 +/- 0,5º | 20-22 klik Comandante)
Jak zaparzyć kawę w Aeropressie - przepis:
- Do przygotowania kawy w Aeropressie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, naczynia do którego przeciśniesz kawę, papierowego lub stalowego filtra, a także dedykowanego mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr. Jest bardzo wiele sposobów na zaparzenie dobrego Aeropressu. My wybraliśmy najpopularniejszą metodę klasyczną, która sprawdzi się przy większości kaw. Jednocześnie jest łatwa do zapamiętania oraz wykonania.
- Aby przygotować kawę metodą klasyczną, włóż filtr do nakrętki i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Jeśli używasz stalowego, wielorazowego filtra, również rekomendujmy przelanie go wodą.
- Nakręć nakrętkę na Aeropress.
- Zmiel 17 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się średnio drobne zmielenie (4º EK43 +/- 0,5º | 20-22 klik Comandante).
- Wsyp 17 gramów świeżo zmielonej kawy do Aeropressu. Delikatnie stuknij dłonią w urządzenie, aby kawa ułożyła się równo na spodzie. Postaw Aeropress wraz z naczyniem, do którego zaparzasz kawę, na wagę i wytaruj ją.
- Włącz stoper i wlej 250 ml wody w temperaturze 92℃ – 94℃. Powinno to zająć nie więcej niż 10-20 sekund.
- Wymieszaj bardzo dokładnie kawę mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą.
- Zdejmij urządzenie z wagi.
- Załóż tłoczek na górę Aeropressu ale nie naciskaj. Odczekaj, aż stoper wskaże 1:00.
- Energicznie zamieszaj urządzeniem. Zrób to ostrożnie, aby nie wypadł tłoczek.
- Rozpocznij wyciskanie jednostajnym, spokojnym ruchem.
- Przeciskaj, aż usłyszysz charakterystyczne, mokre syczenie – Twoja kawa jest gotowa! Cały proces powinien trwać 1:20 do 1:40.
Porada
Jeśli chcesz użyć grubszego mielenia i zaparzyć kawę dłużej, użyj metody odwróconej [invert].
Autor:Team Kafejeto
-
Polecane
37.00
65.00
60.00
55.00