Jak wybrać kawę do ekspresu przelewowego i dobrze ją zaparzyć?
2025-10-27 10:55:00
Ekspres przelewowy (znany też jako batch brewer czy dripper automatyczny) to genialny w swej prostocie sposób na przygotowanie kawy. Szczególnie w większych ilościach, ze zdecydowanie mniejszym nakładem pracy własnej. Wystarczy wybrać ziarna na dziś i praktycznie gotowe - kawa właściwie parzy się sama.
Jak działa ekspres przelewowy?
Większość konstrukcji pozwala na swobodne przesączanie wody przez ziarna w filtrze, wprost do kubka, kusząc nas po drodze delikatnie rozwijającym się aromatem świeżego, kofeinowego naparu. Niektóre modele pozwalają na regulację temperatury, inne posiadają zintegrowany młynek oraz możliwość programowania dokładnego przepisu i godziny parzenia. Wszystkie z nich - niezmiennie - w efekcie dają nam przelew. Klarowny napar, o stosunkowo niskim body (porównując do espresso) i zniewalającym wręcz aromacie. Kawa idealna do długiego popijania na spokojne śniadanie, podczas pracy czy rodzinnych spotkań. Ale skąd w ogóle taki pomysł?
Pierwszy raz filtra do kawy użyła Melitta Bentz w 1908 roku, aby napić się elegancko klarownego naparu, bez „gryzących” w podniebienie fusów. Tak właśnie zapoczątkowała trend na picie kawy z dripa. Skutki tego działania odczuwamy do dziś w postaci trzeciej (a może już i kolejnej) fali kawy.
Jak dobrać odpowiednie ziarna na przelew?
Pijąc przelew, z reguły - oprócz pobudzenia - zależy nam na delektowaniu się smakiem kawy. Soczysta kwasowość, nuty herbaciano-kwiatowe, czy też intensywny posmak owocowej fermentacji. Powinniśmy więc wybierać takie regiony ziaren oraz sposoby ich palenia, które odpowiednio podkreślą te aspekty, zamiast je stłumić i zastąpić płaskim smakiem „gorzkiej kawy”. Rozpiszmy sobie to w kilku najważniejszych punktach:
- Stopień palenia - jasny do omni (czyli taki średni)
Ekspres przelewowy uwidacznia delikatne smaki i pozwala wydobyć kwasowość ziaren. Warto więc sięgnąć po jaśniej palone kawy. Ale czy tylko takie wchodzą w grę?
- jasny profil palenia: rześkie, herbaciano-owocowe nuty, o niskim body dużo smaków zachowanych z originu;
- średni profil palenia: zrównoważone nuty orzechów, karmelu, czerwonych owoców; jak się skończy espresso, idealne do wrzucenia też na ekspres kolbowy, bez efektu kwaśnych szotów;
- ciemny profil palenia: dla fanów czarnej kawy w iście amerykańskim stylu; klasyczna domowa w stylu „zalewajki”; wyczuwalna goryczka i znacznie pełniejszebody, przy czym liczymy się z ryzykiem niedoparzenia; można zostawić do espresso, ale nikt nie zabrania zaparzyć lugo w formie przelewu;
- Pochodzenie - single origin albo blend
- Single-origin (jedna farma, jeden region): pozwala docenić specyficzny smak miejsca - od kwasowości cytrusów w Afryce po nuty czekoladowe z Ameryki Południowej.
- Blend: sprawdzi się, gdy lubisz spójność i przewidywalność profilu sensorycznego.
- Transparentość przekazu informacji - coferment czy blef
- Zwracaj uwagę na przejrzystość przekazu informacji o obróbce, pochodzeniu i dacie wypalenia. Wyczuwasz wyraźną nutę wręcz syropu z truskawki, a producent nie wspomina o specjalnej metodzie przetwarzania? Brak takich danych to nie przeoczenie, warto dopytać przed zakupem. Cofermenty nie są złe, byleby prawdziwie dokumentowane. Pamiętaj, że jesteś tym co jesz - a kawa to też część Twojej diety.
- Wybieraj lokalne palarnie i kawiarnie, zapoznaj się z ich ofertą kaw, które właśnie są sezonowo w ofercie. Bycie częścią kawowej społeczności to nie tylko picie smacznej kawusi, ale też tworzenie kultury specialty.
Jak dobrać grubość mielenia do ekspresu przelewowego?
To dość ważny punkt - zbyt drobne zmielenie sprawi, że kawa będzie zanadto gorzka i ciężka, zaś zbyt grube da wodnisty oraz płaski napar, ze zmarnowanym potencjałem. Jak więc wybrać najbardziej optymalne ustawienie? Odpowiedź klasyczna: to zależy. Zależy od rodzaju ekspresu i ilości parzonej kawy. Można wskazać jednak w miarę dobre odniesienie na początek:
- użyj zmielenia typu średnio-grube, czyli jak drobiny grubego piasku (ok. 30 clicków na Comandante);
- zmiel drobniej, jeśli kawa jest płaska, jakby bez smaku;
- zmiel grubiej, gdy napar ma nuty gryzącej goryczy
Oto dynamiczna kalibracja sensoryczna, specjalnie dla Ciebie i Twoich kubków smakowych. Po kilku zaparzonych kawach z pewnością wyczujesz, jakie ustawienie bardziej Ci smakuje.
Pamiętaj przy tym o dobrym młynku - im bardziej równomierny przemiał, tym mniej pyłu zakłócającego odbiór sensoryczny kawy. Jeśli nie masz takiego w domu - zajrzyj do kawiarni obok. Dostaniesz zmielenie, a w gratisie kilka porad od baristy =)
Przelewowe polecajki wprost z Palarni kawy Kafejeto
Kaw do przelewu i szeroko pojętych alternatyw mamy w Kafejeto całe mnóstwo! Aż 4 różne rotujące single - nie tylko Brazylia. Aktualną ofertę kaw idealnych do ekspresu przelewowego znajdziesz TUTAJ. Jeśli nie możesz zdecydować się na jedną, mamy na to świetne rozwiązanie! Nasz zestaw degustacyjny kaw jasno palonych zawiera próbki wszystkich kaw, które obecnie mamy w ofercie. Świetna opcja, jeśli chcesz spróbować kilku profili na raz, a nie masz cierpliwości, żeby czekać aż cała paczka się kończy przed rozpoczęciem następnej. Idealny start eksploracji smaków przelewowych!
Dobra filiżanka zaczyna się od otwartości na nowe doznania - nie bójcie się próbować, a może właśnie wręcz dajcie się zaskoczyć! Smacznego przelewu i widzimy się w Kafejeto!
またね、
問題
Literatura:
[] Ika Graboń, Kawa. Instrukcja obsługi najpopularniejszego napoju na świecie, Otwarte, Kraków 2017
[] https://javacoffee.pl/blogs/news/kawa-specialty-z-dripa-jak-powstala-ta-metoda-parzenia-ka wy-jak-przyrzadzic-kawe-w-dripie
[] https://www.roastains.com/poznaj-i-dowiedz-sie-jak-parzyc-kawe-z-ekspresu-przelewowego
[] https://swiezopalona.pl/blog/historia-kawy--od-odkrycia-do-popularnego-napoju---jak-zmienia l-sie-jej-smak-na-przestrzeni-lat-
[] https://www.coffeedesk.pl/poradnik/kawa/jaka-kawa-do-ekspresu-przelewowego/[] https://kaffinity.pl/blogs/kawowy-blog/kawa-drip-historia-i-ewolucja-parzenia-kawy