Ile kalorii ma kawa? Porównujemy kaloryczność popularnych kaw

2025-08-19 10:48:00
Ile kalorii ma kawa? Porównujemy kaloryczność popularnych kaw

Energii tyle co w listku jarmużu (jeśli waży około 7g). 2,4, a dokładniej - wedle danych zgromadzonych przez ośrodek badawczy U.S. Department of Agriculture - 2,37 kcal w jednej 237 gramowej filiżance czarnej kawy. Ów przypadek dotyczy przelewu, choć w wypadku espresso mamy bardzo podobnie: 2,7 kcal w 30 ml. Jest to paradoksalnie niewiele energii, którą dostajemy w zamian za dość znaczące pobudzenie w efekcie jej spożycia. A do tego spora dawka mikroelementów - pod tym linkiem [0] można zobaczyć pełną zbadaną zawartość odżywczą.



Rys.1. Tabela składu odżywczego filiżanki zaparzonej kawy (źródło [1]).



Tab.1. Kaloryczność czarnych kaw.

Rodzaj kawy Kalorie (kcal)
przelewowa 2,4 (w porcji 237ml)
espresso 2,7 (w porcji 30ml)


Czy ma znaczenie, jaki gatunek czarnej kawy pijemy - arabika czy robusta? Wedle ostatnich
doniesień - nie. Nie ma różnicy w kaloryczności napojów bazujących na odmianach tych
kawowców. Owszem, jest różnica w zawartości kofeiny (robusta 1,7 - 4%, zaś arabica 0,8 -
1,4%), co może się przekładać na odczucie goryczki w naparze oraz chęci jej przełamania
odpowiednią dawką cukru.

Warto więc zwrócić uwagę na jakość ziaren używanych do codziennych celebracji kawowych
- im wyższa, tym bardziej złożone i zróżnicowane w smaku staną się nasze napary.
Wystarczy sama kawa oraz woda do stworzenia filiżanki kawy, której nie trzeba będzie już
niczym poprawiać.

Mleko i napoje roślinne


O dostępności konkretnych napojów w kawiarniach decyduje nie tylko sam jej profil czy też
chęć sprostania zapotrzebowaniom klientów, ale przede wszystkim - możliwość spieniania
oraz jakość otrzymanej piany. Napoje dostępne w ofercie - nie tylko kawa, a także matcha,
chaie, złote mleka itd. - często i gęsto opierają się na odpowiednio teksturowanym mleku. W
celu zachowania powtarzalności, każda dostępna baza powinna spełniać konkretne warunki,
a mianowicie: powinna mieć odpowiedni skład.

Zobaczmy na czym polega przygotowanie mleka do ciepłych napojów. Poszczególne etapy obejmują:

● napowietrzanie (teksturowanie, rozciąganie),
● podgrzewanie,
● polerowanie.


Proporcje poszczególnych składników napoju są ważne, szczególnie w przebiegu procesu
spieniania. Zależy on w głównej mierze od zawartości białek i tłuszczy. Obecność protein
wpływa na możliwość utworzenia mikropiany oraz utrzymania jej stabilnej struktury.
Natomiast kwasy tłuszczowe dodają odpowiedniego odczucia pełnego body, pozwalając na
przedłużenie trwałości otrzymanej piany. Tak samo się dzieje w przypadku nie-mlek
roślinnych - popularne wersje „barista” mają odpowiedni skład pod względem tworzenia
satysfakcjonującej mikropianki.

Ma to pewne konsekwencje - nie wszystkie napoje teksturują się tak samo. Odtłuszczone
mleko krowie tworzy wielko bąbelkową pianę, która zbyt szybko ulega rozpadowi by móc
mówić o kremowym cappuccino. Dlatego też niektórych z napojów roślinnych nie spotkamy
w stałej ofercie (np. ryżowe).




Ile kalorii ma kawa z mlekiem


Weźmy pod uwagę różne mleczne i roślinne napoje wykorzystywane aktualnie w naszej kawiarni Kafejeto. Możemy się tam napić latte na klasycznym krowim mleku wersjach:

● pełne 3,2%
● bez laktozy 1,5%
● odtłuszczone 0,5%,
Przy czym procenty (%) dotyczą zawartości tłuszczu w danym mleku.

Na miejscu dostaniemy także cappuccino w wersji roślinnej, z dodatkiem:
● napoju owsianego,
● napoju kokosowego (na bazie sojowej),
● napoju grochowego (z żółtego grochu).

Każdy taki mleczny - lub nie-mleczny - dodatek do kawy ma swoją kaloryczność wynikającą
ze składu. Przyjrzyjmy się po kolei każdemu z nich - poniższe dane składu pochodzą ze
stron dystrybutorów i producentów:


Tab.2. Kaloryczność napojów mlecznych i roślinnych.

Rodzaj mleka Kcal (w 100ml) Tłuszcze ([g] w 100ml) Węglowodany ([g] w 100ml) Białko ([g] w 100ml)
pełne 3,2% 60 3,2 4,7 3,2
bez laktozy 1,5% 46 1,5 4,8 3,2
odtłuszczone 0,5% 38 0,5 5,0 3,3
owsiane 59 3,0 6,7 0,8
kokosowe 33 1,4 3,3 1,5
grochowe 40 2,7 2,0 2,1



Patrząc na powyższe dane - pod względem kaloryczności - napój owsiany okazuje się być
całkiem dobrym odpowiednikiem klasycznego, pełnego mleko krowiego. Najmniej kalorii ma
nie-mleko kokosowe - przebija pod tym względem nawet odzwierzęcą wersję odtłuszczoną -
zaś pozostałe (grochowe i bez laktozy) dostarczają zbliżonej wartości energetycznej. Jeśli
więc jesteśmy osobami na diecie roślinnej, nie musimy się martwić o dodatkowe kalorie,
wynikające ze zmiany spożywanych napojów. Zwracajmy za to uwagę na ilość dodawanego
mleka - im go więcej, tym wyższa kaloryczność danego produktu.


Przechodząc do konkretów:

● włoskie espresso macchiato = 40 ml espresso + ok. 20 ml mleka;
● małe cappuccino = 20 ml espresso + ok. 150 ml mleka;
● duże late = 40 ml espresso + ok. 380 ml mleka.

Taką kawę można już zakwalifikować w kategorii łagodzącej mały głód przekąski. A jeśliby
dodać do niej coś jeszcze - uzyskamy wówczas pełnoprawny deser?




Dodatki do kawy a kalorie


Jak to często bywa - diabeł tkwi w szczegółach. Często możemy nie zauważyć jak dużo
oprócz samej kawy znajduje się w naszym napoju, a samo wypicie go, stanowi już nie lada
wyzwanie. Mowa tutaj o dodatkach typu: bita śmietana, cukier, syropy, słodkie posypki,
pianki itd. Wszystko to podnosi kaloryczność naszej kawy - może nawet wynieść ją do rangi
słodkiego deseru, gdzie nie potrzebne będzie już żadne dodatkowe ciastko.

Tab.3. Kaloryczność wybranych dodatków do kawy.

Rodzaj dodatku Kcal
śmietanka 30% 292 (w 100ml)
cukier biały 24 (w 1 łyżeczce 6g)
cukier trzcinowy 24 (w 1 łyżeczce 6g)
syrop (Monin waniliowy) 34 (w 10ml)


Czy więc mamy rezygnować ze wszystkich dodatków? Nie, nie trzeba sięgać po aż tak
radykalne środki. Odrobina cukru, ani mleka - dobranego do diety i z umiarem - nikomu nie
zaszkodzi. Warto jedynie przyglądać się składom tego co pijemy. Aby żyć długo i w szczęściu i w zdrowiu.



またね、
問題





Literatura:

[] Christine Cottrell, Perfect espresso: barista bible - second edition, Coffee Education Network, Australia 2013, s. 110,140
[] Anette Moldvaer, Coffee obsession, DK 2014, s. 118-119


Linki:

[0] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171890/nutrients
[1] https://www.nutritionix.com/food/black-coffee
[] https://www.alpro.com/pl/produkty/napoje-barista/napoje-barista/alpro-barista-kokosowe-750ml
[] https://www.alpro.com/pl/produkty/napoje-barista/napoje-barista/alpro-barista-owsiane-750ml
[] https://besproud.com/products/barista/
[] https://ekoaleja.eu/Mleka-roslinne-czym-zastapic-mleko-do-kawy-by-bylo-pysznie-i-zdrowo-blog-pol-1582676259.html
[] https://blog.creamchargers.co.uk/whipped-cream-wont-whip/
[] https://www.comunicaffe.com/why-wont-my-milk-foam-all-you-have-to-know-about-the-chemistry-of-milk-steaming/
[] https://www.lyreco.com/webshop/PLPL/mleko-laciate-uht-3-2-1-l-product-000000000001659913.html
[] https://www.drivencoffee.com/blog/counting-calories-heres-whats-really-in-your-cup-of-coffee/

Autor}:Monika Tarasiuk