Kafejeto Palarnia

Uganda

Kraj śródlądowy w Afryce Wschodniej, Uganda składa się z płaskowyżu Savannah z górami i jeziorami. Obejmuje część jeziora Wiktorii, z którego Nil płynie na północ do Sudanu. Klimat jest ciepły i wilgotny.
Większość ludzi mieszka na południu.

uganda

Zarówno Arabika jak i Robusta

W Ugandzie są uprawiane oba główne rodzaje kawy: Arabika i Robusta. Jednak 80% produkcji to Robusta. Kawa Arabika jest uprawiana na wysokości 1300-2300 m n.p.m. wzdłuż granicy kenijskiej (Bugishu) lub w zachodnich regionach górskich (Wugar). Kawa Robusta rośnie na wysokości 900-1500 metrów wokół Jeziora Wiktorii, a także w regionach zachodnich.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

styczeń - grudzień

Okres zbiorów

Robusta: styczeń - grudzień Arabika: wrzesień - luty

Okres wysyłki

listopad - wrzesień

Kraje docelowe

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Mombasa 90%2146
Dar-Es-Salaam10%2647

Kawa jest wiodącym źródłem dochodów w Ugandzie, stanowiąc prawie 65 procent wszystkich dochodów z eksportu i jest głównym źródłem dochodu dla wielu Ugandyjczyków. Chociaż jej względne znaczenie maleje ze względu na politykę dywersyfikacji eksportu, kawa jest i pozostanie przez jakiś czas głównym źródłem dochodów walutowych w Ugandzie. Rynek sudański jest szybko rozwijającym się (sąsiadującym) rynkiem eksportowym. Stanowi co najmniej 10% plonu robusty.

Dobrze wiedzieć

Kawa kwitnie i zbiera się ją jest przez cały rok w zależności od regionu.

Produkcja arabiki stanowi około 25% upraw.

Kawa Arabika jest pozyskiwana bezpośrednio od rolników, podczas gdy Robusta wciąż ma wielu pośredników.

Rolnicy nie używają nawozów ze względu na koszt, powód, dla którego domyślnie mogą łatwo uzyskać certyfikat ekologiczny. Plony są naprawdę niskie, około 60 do 65%, co oznacza produkcję 0,6 kg kawy zielonej z jednego drzewa.

Wszystkie młyny znajdują się w Kampali. Stacje mycia zbudowane tylko w regionach Paidha i Sipi. Przeważnie mokry proces obróbki ziarna jest wykonywany przez rolników w gospodarstwie.

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Cafea Canephora (Robusta) w okolicach Masaki, Luwero, Kiboga and Mukono (Centralny region)

SL14 jako Arabika

Wg Regionu

Tylko w przypadku arabiki dokonuje się rozróżnień regionalnych:

Arabika rośnie głównie na wysokich zboczach góry Elgon – na wschodzie (region Sipi), blisko granicy z Kenią – kawa Bugisu a na zachodzie, wzdłuż górskiej granicy z Kongiem, gdzie znajdują się kawy Drugar i Wugar.

Wg rozmiaru ziarna

Arabika

AAmin. 90% powyżej 17, max. 2% poniżej 12
Amax. 10% powyżej 17, max. 2% poniżej 12
Bmax. 10 % powyżej 16, max. 2% poniżej 12
Cmax. 10% powyżej 15, max. 5% poniżej 12
PBmax. 5% powyżej 16, max. 2% poniżej 12
Emin. 85% powyżej 19.5, max. 5% poniżej 12

Robusta

Natural : Screen 18min. 92% powyżej 18, max. 1% poniżej 12
Standard : screen 17min. 90% powyżej 17, max. 2% poniżej 12
Screen 14max. 5% powyżej 15, max. 10% poniżej 12
Screen 12max. 13% powyżej 15, max. 2% poniżej 12
B.H.P.type 1199 : sortowanie resztek i małych używalnych fragmentów
type 1013 : łuski, pył

Wg defektów

Obróbka sucha(naturalna) Robusty

Screen 18ziarna kawy Robusty o dobrym wyglądzie,
wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam. Nie może zawierać więcej niż 7% masy wadliwych ziaren
Screen 15obrobione ziarna kawy Robusty na sucho o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam zawierają nie więcej niż 12% masy wadliwych ziaren i nie więcej niż jedną dziesiątą 1% masy ciał obcych. Powinna mieć maksymalną zawartość wilgoci 12,5%
Screen 12obrobione ziarna kawy Robusty na sucho zawierają nie więcej niż 20% wadliwych ziaren oraz nie więcej niż jedna dziesiąta 1% masy obcej substancji. Może mieć maksymalną zawartość wilgoci 12,5%
BHP 1199niemyte ziarna kawy Robusty
głównie połamane kawałki
powinna mieć maksymalną zawartość wilgoci 12,5%
BHP 1013niemyte ziarna kawy Robusty
głównie lekkie, połamane ziarna i odłamki odpowiadające próbce zatwierdzonej okresowo przez Urząd.
Black Beansczarne i odbarwione ziarna kawy
oddzielane od czystej kawy elektronicznie lub ręcznie, zgodnie z okresowym zatwierdzaniem przez Urząd

Bugishu Myta Arabika

AAmyte ziarna kawy ArabiKa, ciężkie, twarde i dobrze wyglądające, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, powinny być wolne od ciał obcych, mieć maksymalną wilgotność 12%
Amyte ziarna kawy Arabika, ciężkie, stałe i o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, zawierają nie więcej niż jedną dziesiątą 1% ciał obcych w masie, maksymalna zawartość wilgoci 12%
PBmyte ziarna kawy Peaberry Arabika, w pełni uformowane, zdrowe, ciężkie, zwarte i o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, zawierają nie więcej niż jedną dziesiątą 1% masy ciał obcych, powinna mieć maksymalną zawartość wilgoci 12%
Bmyte ziarna kawy Arabika, ciężkie, stałe i o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, zawierają nie więcej niż jedną dziesiątą 1% ciał obcych w masie, maksymalna zawartość wilgoci 12%
Cmyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, zawierają nie więcej niż jedną dziesiątą 1% masy obcej, maksymalna zawartość wilgoci wynosi 12%
Emyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie, wielkości większe i cięższe niż typ AA, których powstanie podczas wzrostu składa się z dwóch pasujących do siebie ziaren, wolnych od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, zawierają nie więcej niż jedną dziesiątą 1% ciał obcych w masie, maksymalna zawartość wilgoci wynosi 12%
UGmyte ziarna kawy Arabika odpowiadające próbce zatwierdzanej okresowo przez Urząd

Wugar Myta Arabika

Amyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, wolne od ciał obcych, o maksymalnej wilgotności 12%
Bmyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, wolne od ciał obcych, o maksymalnej wilgotności 12%
Cmyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, wolne od ciał obcych, nie zawierają żadnych ziaren kawy innych niż myta Arabika, chyba że ziarna są policzone i włączone jako uszkodzone w ustalonej skali wad, w kategorii uszkodzone i nie przekraczające 1% wg ścisłej liczebności, powinny mieć maksymalną wilgotność 12%
Dumyte ziarna kawy Arabika, ocenione na minus sześćdziesiąt jeden lub mniej na ustalonym wykresie wartości

Drugar Niemyta Arabika

Aniemyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, oceniane są na poziomie od plus czterdzieści do minus dwadzieścia pięć na ustalonych wartościach na wykresie, są wolne od ciał obcych, musi mieć maksymalną zawartość wilgoci 12%
Bniemyte ziarna kawy Arabika o dobrym wyglądzie dla danego gatunku, wolne od wszelkich śladów fermentacji, stęchlizny i innych niepożądanych zapachów i plam, oceniane na minus dwadzieścia sześć i minus sześćdziesiąt według ustalonych wartości na wykresie, wolne od ciał obcych o ile ziarna nie są policzone i włączone jako uszkodzone w ustalonej skali wad, w kategorii uszkodzonych i nie przekraczają 1% według ścisłej liczby, mogą mieć maksymalną zawartość wilgoci 12%
Cniemyte ziarna kawy Arabika, ocenione jako między minus sześćdziesiąt jeden lub mniej na ustalonych wartościach na wykresie, zawierają nie więcej niż jedną dziesiątą 1% ciał obcych, nie obejmują ziaren kawy innych niż niemyta Arabika przekraczających 1%
Triageumyte / niemyte ziarna kawy Arabika, głównie połamane kawałki odpowiadające próbce zatwierdzanej okresowo przez Urząd

Profil smakowy

Drugar to najpopularniejsza arabika, naturalna, suszona na słońcu, zwykle przez samych rolników na patio, a następnie przenoszona do młynów na małą skalę w celu obłuszczenia. Drugar charakteryzuje się mocnymi winnymi nutami. Spośród różnych sprzecznych wyjaśnień, wspólnym elementem było to, że słabe suszenie, prowadzące do pewnego stopnia fermentacji, umożliwia taki smakowy.

Obróbka

OwocobranieSelektywnie ręcznie
ObróbkaStosuje się metodę suchą (dla Robusty) i mokrą (dla Arabiki)
FermentowanieArabika: 12-36 godzin
SuszenieW słońcu na ziemi lub na łożach.
SortownieMechanicznie i elektroniczne

Odnośnie obróbki mytej

Obecnie prawie cała Robusta jest sprzedawana jako naturalna, czyli przetwarzana na sucho, z wyjątkiem bardzo małych ilości, które są myte. Niedawno rozpoczął się duży program promujący produkcję mytej Robusty. Wśród arabik odmiany Wugar i Bugisu są w pełni myte, a Drugar jest przetwarzany na sucho.

Kawowe środowisko

W 1991 roku rząd Ugandy zliberalizował cały podsektor kawy w celu maksymalizacji wielkości i wartości jednostkowej eksportu. Dokonano tego poprzez zlikwidowanie zewnętrznego monopolu marketingowego Rady ds. Marketingu Kawy (CMB); oraz utworzenie Uganda Coffee Development Authority (UCDA) w 1991 roku. UCDA przejęło regulacyjną i nadzorczą rolę całego przemysłu kawowego, podczas gdy marketing został całkowicie zliberalizowany. Prywatne firmy istnieją równolegle do współpracy. Plantatorzy, kupujący, przetwórcy i eksporterzy mogą swobodnie zawierać umowy według własnego uznania.

Ugandyjscy producenci kawy to około miliona drobnych rolników. Małe gospodarstwa różnią się wielkością, a przeciętne małe gospodarstwo wynosi około 0,3 hektara.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.