Kafejeto Palarnia

kafejeto palarnia

Burundi

Malutki, ale zaludniony kraj Burundi w Afryce Wschodniej graniczy z Rwandą, Kongo, Tanzanią i jeziorem Tanganika. Jest pagórkowaty z wysokimi płaskowyżami i klimatem tropikalnym. Burundi jest jak dotąd na szczęście wolne od problemów z niedoborem wody i suszą, które stają się powszechne w Afryce Wschodniej. Gleba jest na ogół bardzo żyzna i głównie wulkaniczna.

burundi

Gospodarka Burundi opiera się na uprawach na własne potrzeby, eksporcie złota (1), kawy (2) i herbaty (3). Pomoc zagraniczna nadal pozostaje głównym źródłem dochodów i maleje od czasu ponownego wyboru prezydenta Pierre’a Nkurunziza w 2015 roku.

Kawa została wprowadzona do Burundi w latach dwudziestych XX wieku i jej znaczenie zaczęło rosnąć w latach pięćdziesiątych, ponieważ została uznana za uprawę, która przyniesie rewolucję rolniczą u producentów z Burundi, którzy następnie uzyskają dostęp do generowania pieniędzy, a nie tylko do dostaw żywności. Przemysł kawowy rozpoczął się w latach 60-tych bardzo zorganizowany jako przemysł publiczny, a rząd był zaangażowany zarówno w instytucjonalizację, jak i prowadzenie działalności polegającej na dostarczaniu kawy eksportowej do przemysłu importowego. W istocie koalicja państw finansuje rozwój infrastruktury i pośrednio dotowaną produkcję w zakresie wspierania ludności Burundi w procesie jej rozwoju gospodarczego. W latach 90-tych rząd Burundi był mocno zadłużony w umowie z FMI, aby spłacić dług, wykupić przemysł kawy i otworzyć go na wolny handel, sprzedając aktywa i dopuszczając prowokacje do udziału w przetwórstwie kawy. To właściwie koniec rządowego wsparcia przemysłu kawowego w Burundi, zdecydowanie koniec dotacji, z których korzystali rolnicy z Burundi w trudnych warunkach rynkowych. 630 BIF/kilogram wiśni kawowca było rzeczywiście minimalną ceną przez ponad 40 lat dla pierwszej generacji farmerów kawy z Burundi.

Głównie Arabika

Burundi produkuje głównie Arabikę (± 96%) i bardzo mały procent Robusty (± 4%).

W ostatnich latach eksport kawy Fully Washed przekroczył wielkość eksportu kawy Semi Washed. Burundi produkowało do niedawna 70% częściowo mytej i 30% w pełni umytej kawy, w 2018 trend się odwrócił, teraz możemy bezpiecznie założyć, że nie więcej niż 25% kawy jest przetwarzane jako półmyte. Jest to część większego programu rządowego mającego na celu zachęcanie do produkcji lepszej kawy w celu uzyskania lepszych zysków.

Przepływ kawy jest różny dla obu rodzajów jakości: jakość Fully Washed pochodzi z kawy zbieranej przez plantatorów, gdy jest dojrzała i dostarczanej do najbliższego młyna. Te stacje mycia są rozmieszczone w wiejskiej części kraju. Każdy obszar uprawy kawy ma na swoim terenie stanowisko, które jest również miejscem spotkań i wymiany. Kawa jest wyłuskiwana, ​​fermentowana i myta w małych myjniach (o wydajności około 500 MT rocznie każda) i suszona na łożach afrykańskich, a następnie przechowywana w suchych pergaminach w myjni do czasu zebrania wystarczającej ilości do wysłania do suchego młyna w celu obłuszczenia, klasyfikacji i sortowania na eksport . Po zakończeniu obróbki i zatwierdzeniu kawy przez ARFIC (krajowa instytucja kawowa) każda partia eksportowa jest przechowywana w państwowym magazynie w Gitega lub Bużumbura.

Tak zwana jakość Washed (lub Semi-Washed) to kawa, która jest wyłuskiwana, myta i suszona w gospodarstwie rolnika. W tym procesie nie ma kontrolowanej fermentacji. Kawa jest eksportowana tymi samymi kanałami, co Fully Washed, chociaż spora część jest przemycana lub konsumowana lokalnie. Semi-Washed ma niższą jakość i wartość niż Fully Washed, stąd niedawny rozwój Fully Washed, ponieważ Burundi zdobywa coraz większą ekspozycję na światowe rynki konsumenckie.

Kawa Fully Washed jest wysyłana wcześniej niż kawa Semi-Washed. Głównie dlatego, że rolnicy używają półmytego produktu jako gotówki pod materac, który mogą wydawać co miesiąc po okresie zbiorów. Sprzedając wiśnie kawowca, farmerzy uzyskują cały dochód naraz, ponieważ muszą one zostać dostarczone ze zbiorów dokonanych tego samego dnia.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

październik - listopad

Okres zbiorów

marzec - lipiec

Okres wysyłki

wrzesień - marzec

Kraje docelowe

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Dar-Es-Salaam95%2132
Mombasa4%2132
Durban1%1520

Burundi to kraj śródlądowy. Kawę przewozi się głównie ciężarówkami. Czas tranzytu wynosi około dwóch tygodni, pod warunkiem, że infrastruktura jest sprawna, co nie zawsze ma miejsce.

Trasa południowoafrykańska jest długa i droga i była używana tylko sporadycznie, w tym przypadku kawa przechodziła przez Tanzanię, Zambię i Zimbabwe, zanim dotarła do Republiki Południowej Afryki.

Dobrze wiedzieć

Średnia produkcja z hektara to około 4 worki, średnia wielkość gospodarstwa to około jednej czwartej ha, przeciętny rolnik produkuje jedną torbę eksportową rocznie.

Wydajność jest bardzo niska, a presja demograficzna bardzo duża, rolnicy mają ograniczony dostęp do nawozów, materiału drzewnego i techniki, a dostęp do ziemi jest również dużym ograniczeniem. Czy wiesz, że 85% drzew kawowych w Burundi ma ponad 20 lat?

Wszystko to przyczynia się do dużej zmienności produktywności z jednego sezonu na następny. Po dobrych cyklach produkcyjnych zwykle następują drastycznie niskie cykle produkcyjne.

Istnieje kilka inicjatyw w terenie, których celem jest przerwanie cyklu ubóstwa, jakiego doświadczają rolnicy z Burundi. Większość z nich jest jeszcze w okresie raczkującym i potrzebuje wsparcia, aby mieć długoterminowy i szerszy wpływ. Plan zakłada zwiększenie produktywności i jakości w celu uzyskania większych dochodów dla każdego rolnika i dostępu do niezależności finansowej. Uprawa kawy nie jest dziś obraną ścieżką, to dziedzictwo, które przyniosło szczęście, ale musi zostać ponownie wynalezione, aby nowe pokolenie mogło znowu skorzystać.

Klasyfikacje

Gatunki botaniczne

Najczęściej hodowane gatunki botaniczne: Bourbon / Kenya Jackson

Wg regionu

Regiony z ważnymi uprawami kawy to Kayanza, Ngozi, Gitega i Muyinga, wszystkie położone w północnym Burundi. A Buyengero i Bururi na południu.

Ambicją OCIBU jest wprowadzenie nazw regionów obok ocen. Celem jest zdefiniowanie najlepszych regionów według klasy i przyznanie dotacji, aby jeszcze bardziej poprawić jakość. Środek ten jest nadal w fazie testów.

Wg klasyfikacji

Fully Washed SuperTa klasyfikacja typu “Fully” pochodzi z ciężkiej części z sortowania sitem 16,5.
Fully Washed ExtraTa klasyfikacja typu “Fully” jest wynikiem półciężkiej części nad sitem 16,5 i ciężkiej nad sitem 14.
Fully Washed CourantW skład tej klasyfikacji wchodzi część lekka powyżej sit 16,5 i 14 oraz części półciężkiej nad sitem 14 i dużej części z odrzuceniem elektronicznym części ciężkiej (sita 16,5 i 14).
Fully Washed BrisuresTa klasyfikacja typu “Fully” pochodzi z części powyżej sita 7.5 oraz z brokenów stołu densymetrycznego.
Fully Washed StocklotTen gatunek składa się z niedopuszczonych ziaren do wyżej wymienionych klasyfikacji, w pełni umytych gatunków.
Washed 2Ta ocena pochodzi z ciężkiej części z sortowania sitem 16,5.
Washed 3ATa ocena jest wynikiem półciężkiej części nad sitem 16,5 i ciężkiej nad sitem 14.
Washed 3B
Washed 3C
Washed BrisuresTa klasyfikacja pochodzi z części powyżej sita 7.5 oraz z brokenów stołu densymetrycznego
Washed StocklotTen gatunek składa się z niedopuszczonych ziaren do wyżej wymienionych klasyfikacji, w pełni umytych gatunków.

Wg defektów

Oficjalny organ ds. kawy w Burundi (OCIBU) podjął ostatnio decyzję o ponownej klasyfikacji różnych klas eksportowych. Przedefiniowali również wady w następujący sposób: wady i poważne wady (tj. uszkodzone, zgniecione, wyblakłe, przefermentowane, śmierdzące, czarne, …).  Poniższa tabela będzie miała zastosowanie:

Fully washed

FW Ngoma Mild4% max. of defects
0.15% max. of brokens
no serious defects
no foreign matters
FW AA7% max. of defects
0.15% max. of brokens
no serious defects
no foreign matters
FW A10% max. of defects
0.15% max. of brokens
no serious defects
no foreign matters
FW B15% max. of defects
0.15% max. of brokens
no serious defects
no foreign matters
FW PB5% max. serious defects
0.25% max. foreign matters
FW TT0.5% max. foreign matters
FW T0.5% max. foreign matters

Washed

W AB7% max. of defects
0.5% max. of brokens
no serious defects
no foreign matters
W C13% max. of defects
2.5% max. of brokens
1% of serious defects
no foreign matters
W PBB10% max. of defects
undefined max. of brokens
undefined max. of serious defects
0.25% foreign matters
W TTundefined max. of defects
undefined max. of brokens
undefined max. of serious defects
0.5% foreign matters
W Tundefined max. of defects
undefined max. of brokens
undefined max. of serious defects
0.5% foreign matters

Dwa oficjalne rodzaje wad to „wadliwe ziarno” i „prawdziwa wada”. Dopuszczalna jest tolerancja ± 2%. Niemniej jednak „zakazane ziarno” pozostaje całkowicie niedopuszczalne.

Cup profile

Fully Washed SuperGood acidity, body and liquor as well as uniformity.
Fully Washed ExtraGood to medium acidity and body combined with a frank and uniform liquor.
Fully Washed CourantMedium to light acidity and body, no sourish, dusty, baggy taste accepted.
Fully Washed BrisuresMedium to light acidity and body with a poor liquor.
Fully Washed StocklotRepresents the grades with typical fruity, sourish, winy, … taste. Very defectuous taste as fishy, overfermented, petrol, … can be present.
Washed 2Good to medium acidity and body combined with a frank and uniform liquor.
Washed 3AMedium acidity and body combined with a poor liquor.
Washed 3BMedium to light acidity and body.
Washed 3CLight acidity and body sometimes with big defects.
Washed BrisuresLight to almost none acidity, body and very poor liquor.
Washed StocklotRepresents the grades with typical fruity, sourish, winy, … taste. Very defectuous taste as fishy, overfermented, petrol, … can be present.

Jedną z najbardziej problematycznych wad filiżanki kawy jest tak zwany smak „ziemniaka”, który występuje tylko w Burundi, Rwandzie i Kivu.

Około 60 do 80% kawy z Burundi ulega fermentacji na stacjach mycia w zbiornikach fermentacyjnych. Nazywa się je „Fully Washed”. Proces fermentacji trwa około 36 godzin. Kawy „umyte”, stanowiące od 20 do 40% upraw Arabiki, są w rzeczywistości częściowo umyte (myte bez fermentacji, suszone na słońcu).

Coraz więcej uwagi poświęca się poprawie procesów fermentacji i suszenia w celu poprawy jakości filiżanek. W ostatnich latach Burundi rozpoczyna pierwszy eksport „kaw specjalnych”.

Kiedyś cała kawa produkowana w kraju była przetwarzana przez duże i nowoczesne młyny OCIBU (organ rządowy). Obecnie prywatni przedsiębiorcy opracowali ofertę usług suchych młynów w Gitega, Ngozi i Bużumbura, aby zapewnić wysokiej jakości obsługę bliżej obszarów produkcyjnych.

Dobrze wiedzieć

ARFIC kontroluje wszystkie kawy eksportowe co do jakości jej profilu, klasyfikacji i wilgotności; maksymalna wilgotność na eksport to 11,5%.

Kawowe środowisko

Przed 2009 rokiem cały sektor kawy w Burundi był własnością rządu Burundi i był przez niego zarządzany przy ograniczonym udziale prywatnym. W tym samym roku MFW i Bank Światowy zmusiły rząd do sprywatyzowania i sprzedaży części stacji mycia prywatnym inwestorom pod warunkiem, że 25% kapitału społecznego musiało być zarezerwowane dla lokalnych rolników z Burundi.
W przeszłości cała uprawa była sprzedawana w systemie aukcji przez oficjalny organ ds. kawy zwany OCIBU (Office des Cafés du Burundi). Tylko członkowie ABEC (Association Burundaise des Exportateurs de Café) mieli prawo uczestniczyć i kupować podczas tych aukcji. Eksporterzy kupowali różne gatunki kawy na zasadzie Free On Truck (FOT) Bużumbura oraz we franku burundyjskim (BUF). Kawa była następnie wysyłana przez nich do portów morskich.
Liberalizacja rynku wcześniej kontrolowanego wyłącznie przez państwo, miała niewielki wpływ na dotychczasową promocję kawy burundyjskiej. Obecnie prawie 20 zarejestrowanych eksporterów / kupujących dzieli wywożone ilości, ale działają bardziej jako agent kupujący niż rzeczywisty eksporter.

Środowisko konkurencyjne można podzielić na 3:

  • Prywatne firmy
  • Sogestals (société de gestions de station de lavage): przedsiębiorstwa państwowe, które zarządzają własną stacją mycia.
  • Konsorcjum spółdzielni: 33 spółdzielnie, z których każda jest właścicielem stacji mycia i wspólnie sprzedaje swoją kawę za pośrednictwem Cococa.

Dobrze wiedzieć

Kawa jest pierwszym surowcem rolnym, a także największym źródłem przychodów z eksportu (ponad 80% całości przychodów z eksportu).

Brak dostępu do gotówki przed zbiorami znacząco wpłynął na wielkość Sogestals i Spółdzielni. Twierdzą, że wyprodukowali o 50% mniej niż szacowano, ponieważ nie mogli kupić wiśni kawowca na poziomie WS na początku uprawy. Obecnie starają się osiągnąć szacowane ilości w skupie.

Z drugiej strony, prywatne firmy bogate w gotówkę były w stanie zabezpieczyć relatywny wolumen w porównaniu z poprzednimi latami.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.