Kafejeto Palarnia

0

Salwador

 Boliwia, państwo śródlądowe w środkowej Ameryce Południowej, graniczy z Brazylią, Paragwajem, Argentyną, Chile i Peru. Większość Boliwijczyków żyje na płaskowyżu w Andach.

Niziny rozciągają się między gęstymi lasami amazońskimi na północnym wschodzie a półsuchymi łąkami na południowym wschodzie. Boliwia jest bogata w minerały, a sprzedaż (głównie cynk, cyna, srebro i złoto) generuje połowę przychodów z eksportu. Eksportowany jest także gaz ziemny i drewno, a także niewielkie ilości kawy. Dominuje rolnictwo na własne potrzeby, chociaż eksportowany jest cukier, soja i nieoficjalnie koka.

Ze względu na handel przemytem trudno o konkretne statystyki. Graniczy z pięcioma krajami i praktycznie niemożliwe jest nadzorowanie porowatych granic Boliwii, a kawa z łatwością przedostaje się do południowego Peru i północnej Argentyny.

boliwia

O regionie

Krajowa konsumpcja oparta na sprzedaży z zarejestrowanych palarni wynosi około 60 000 worków, ale przy 40 nieoficjalnych palarniach ANDEC szacuje, że jest to bliższe 75 000 worków. Boliwijczycy wolą „cafe torrado”, kawę paloną z 20-60% cukrem. Wypalona kawa jest tak ciemna, że ​​przebarwia porcelanę filiżanki. Kawa rozpuszczalna stanowi 15% lokalnego rynku.

Tylko Arabika

Chcąc kontrolować produkcję koki i jej nielegalnych pochodnych, wprowadzono kawę jako alternatywny program rozwoju. Początkowo pierwsze drzewka kawowe były używane jako oznaczenia nieruchomości lub wyznaczały drogi, ale w latach pięćdziesiątych kawa stała się wystarczająco lukratywna, aby nie tylko zaspokajać lokalny popyt, ale także ją eksportować.

Od tego czasu produkcja kawy rosła i spadała w zależności od zmian cen na rynku międzynarodowym. Ostatni wzrost produkcji nastąpił po mrozie w Brazylii w 1994 roku.

95% produkcji pochodzi od drobnych rolników, którzy używają mało lub wcale nawozów i pestycydów. Te małe rodziny producentów posiadają średnio 10 ha ziemi, z czego 10–20% jest przeznaczone na kawę. To w całości Arabika, głównie odmiana Typica i Criolla.

Ponad 90% boliwijskiej kawy jest produkowane na obszarze Yungas, strefie tropikalnej w departamencie La Paz, położonej na zachodzie kraju, o sprzyjającym klimacie i na wysokościach od 500 do 1600 metrów. Inne obszary upraw kawy to departamenty Cochabamba, Santa Cruz i Tarija, które łącznie stanowią około 6% całkowitej produkcji.

Około 35% tego obszaru jest również poświęcone uprawie koki i to tutaj UNDCP (Program Narodów Zjednoczonych ds. Kontroli Narkotyków) koordynuje międzynarodowe programy dywersyfikacji. Wspólnie z przemysłem prywatnym udało im się uczynić kawę najważniejszą alternatywną uprawą w tym regionie.

Kawowe fakty

Okres kwitnienia

sierpień - wrzesień

Okres zbiorów

kwiecień - czerwiec

Okres wysyłki

lipiec - grudzień

Kraje docelowe

Ilość dni potrzebnych na transport morski

Port załadunkuZnaczenieEUUS
Arica80%3020

Głównym rynkiem zbytu boliwijskiej kawy jest Europa. Największym odbiorcą są Niemcy, a za nimi Holandia i Hiszpania. Innym ważnym rynkiem są Stany Zjednoczone Ameryki. Inny wywóz skierowano do Chile, Izraela, Japonii i Arabii Saudyjskiej.

Dobrze wiedzieć

Boliwijskie i zagraniczne władze mocno zachęcały uprawę kawy do konkurowania z uprawą liści koki.
Większość produkowanej kawy jest ekologiczna (certyfikowana lub nie).

Klasyfikacje

Wg defektów

Boliwia przyjęła klasyfikację wg defektów w oparciu o model kolumbijski.
Istnieją dwie klasyfikacje: Bolivia Primera Arabica i Bolivia Extra Arabica.

W praktyce często są sprzedawane jako Excelso i Supremo, podobnie jak w Kolumbii.

Dobrze wiedzieć

85% produkcji pochodzi z małych gospodarstw, które przetwarzają kawę we własnych młynach obróbki mokrej (beneficios). Brak wiedzy i doświadczenia powoduje, że czasami te kawy są przefermentowane.

Obróbka

OwocobranieRęczne zbieranie
Obróbka80% myta
FermentowanieNie
SuszenieNa słońcu lub w suszarniach
SortownieCzyszczenie maszynowe, sortowanie elektroniczne, zbieranie ręczne

Kawowe środowisko

Rolnicy obrabiają kawę na swoich plantacjach, a następnie dostarczają ją scentralizowanym spółdzielniom lub pośrednikom współpracującymi z eksporterami. Ukształtowanie terenu i klimat sprawiają, że transport przez górzyste drogi do La Paz, oddalonego o 120 km, jest trudny i kosztowny. Dwa z projektów UNDCP (Program Narodów Zjednoczonych ds. Kontroli Narkotyków) koncentrowały się na budowie dróg łączących zakłady produkujące kawę z główną drogą, aby zapewnić ciągłość transportu i dostępu do rynku. Dalsze ulepszenia są w toku.

ANDEC, Krajowe stowarzyszenie eksporterów kawy, zostało utworzone, aby wspólnie promować boliwijską kawę za granicą. Jego głównym celem jest utrzymanie stałej linii produkcyjnej, przy jednoczesnym zagwarantowaniu właściwości fizycznych i ogólnej jakości kawy. Jest również zaangażowany w tworzenie standardów certyfikacji, które pomagają stworzyć jednorodną kawę i normę eksportową, której muszą przestrzegać eksporterzy. ANDEC obejmuje 40 zarejestrowanych boliwijskich eksporterów, z których szacuje się, że 12 jest aktywnych. ANDEC był również aktywny w niektórych badaniach i rozwoju. Od 1990 roku działa laboratorium specjalistycznej kontroli jakości. Zatrudnieni są wyspecjalizowani agronomowie, którzy często podróżują po obszarach uprawy kawy, doradzając i wspierając rolników.

Nieuczciwe transakcje biznesowe niektórych eksporterów w latach siedemdziesiątych XX wieku sprawiły, że boliwijska kawa była uważana za grupę wysokiego ryzyka i była karana na rynku międzynarodowym. Jednak reputacja poprawiła się na przestrzeni lat.

Kawy Fair Trade i certyfikowane zyskały w Boliwii duże znaczenie. Bez tych nowych sposobów produkcji lokalna sieć producentów kawy stanęłaby w obliczu poważnego kryzysu.

Członek ICO, Unwashed Arabica Group.
ANDEC: Stowarzyszenie Eksporterów Boliwii

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz

10%

zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.

Newsletter

Dołącz do naszego newslettera i odbierz 10% zniżki na zakupy kawy ziarnistej w sklepie internetowym.