Etiopia Sidamo

65.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Waga:
250g
Typ zmielenia:
szt.
Możliwość zakupu w ilościach hurtowych.
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier InPost 19

Jesteś fanem przelewów? To nasza jasno palona Etiopia Sidamo musi znaleźć się w Twojej kolekcji! 🤩

Aromat kwiatów, soczystość i rześkość brzoskwini  oraz posmak czarnej herbaty– to nie jest przypadek, to idealnie dobrany profil smakowy. Wysokiej jakości ziarna z Sidamo gwarantują niezapomniane doznania. Zaparz i delektuj się smakiem Etiopii w najlepszym wydaniu! 😎

Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowy, czy french press.

Ciekawostka o Etiopii Sidamo: 

Dana odmiana botaniczna JARC pochodzi z ośrodka badawczego Jimma Agricultural Research Center (JARC). JARC zostało założone w 1967 roku i od tego czasu rozwija i udostępnia nowe odmiany kawy. Centrum prowadzi również szkolenia z zakresu doradztwa rolniczego, aby pomóc rolnikom nauczyć się prawidłowych metod uprawy tych nowszych odmian.

 

Państwo

Etiopia

Region

Sidamo

Plantacja

Lokalni farmerzy

Gatunek kawy

Arabika

Odmiana botaniczna

JARC 74110, JARC 74158

Kontynent

Afryka

Wysokość upraw

1700 - 2000 m n.p.m.

Obróbka

Honey

Profil smakowy

Kwiaty, brzoskwinia, czarna herbata

Cup Score

87

Parametry:
Profil smakowy:
kwiaty, brzoskwinia, czarna herbata 🌸🍑🫖
Przeznaczenie:
metody alternatywne i przelewowe
Data palenia:
22.04.2025 (lub świeższa)

Etiopia Sidamo to kawa pochodząca z regionu Sidamo w południowej Etiopii. Region ten,
uważany za jeden z dających początek popularności kawy, oferuje idealne warunki do upraw
dzięki znacznym wysokościom (ponad 1900 m n.p.m.), żyznym glebom i sprzyjającemu
klimatowi.


Kawa z Sidamo jest uprawiana głównie na małych gospodarstwach, gdzie rolnicy stosują
tradycyjne metody uprawy oraz ręczny zbiór. Pozwala na selekcję jedynie tych
najdojrzalszych owoców kawowca. Po zebraniu, wisienki są poddawane różnym metodom
obróbki, w tym wypadku - miodowej (honey). Nieco upraszczajac - jest to sposób
przetwarzania ziaren w połowie pomiędzy suchą a mokrą. Nasionka odzierane są z części
miąższu, zaś to pozostała - fermentuje, schnąc razem z ziarnami.


Odmiany, które tworzą ów crop Etiopii Sidamo – JARC 74110 i JARC 74158 – zostały
wyselekcjonowane i opracowane przez Jimma Agricultural Research Center (JARC) w
Etiopii w latach 70. XX wieku. Celem było stworzenie bardziej odpornych odmian arabiki,
które jednocześnie zachowują unikalny smak dzikich etiopskich kaw.


Zostały one wybrane z dziko rosnących kawowców w rejonie Metu-Bishari (region
Illuababora) i są częścią większej grupy odmian znanych jako "74100 series". Łączy je
wyjątkowa odporność na choroby i produktywność. Są dziś powszechnie sadzone przez
wielu rolników w Etiopii, zwłaszcza tych, którzy produkują kawy speciality i chcą zachować
dziedzictwo lokalnych, leśnych odmian w bardziej zorganizowanej i wydajnej formie.


Wielu producentów kawy w regionie Sidamo, angażuje się w projekty wspierające lokalne
społeczności, tj. budowa szkół, dostępu do czystej wody czy elektryczności. Takie inicjatywy
przyczyniają się do poprawy jakości życia rolników i ich rodzin, a także wspierają
zrównoważony rozwój regionu.

Przepis na Etiopię Sidamo


● Urządzenie: Aeropress
● Konfiguracja: normalna (czyli nie invert =)
● Woda: ok. 170 ppm (filtrowana kranówka)
● Temperatura: 92oC
● Mielenie: 28 click Comandante
● Ratio: 1:14 (18g kawy na 250 ml H2O)


Wskazówki:

  • aby uzyskać w Aeropressie efekt podobny do „preinfuzji” w dripie - użyj filtru
    przeznaczonego do dripperów właśnie; ma on większą przepuszczalność, przez co
    woda zdąży przesączyć się przez kawę, przed drugim zalaniem;
  • jest to kawka z obróbki honey, gdzie część miąższu pozostaje na ziarnie do wyschnięcia; czasem zdarza się - podobnie jak w kawach mytych - jakieś znikome pylenie chaffu podczas mielenia, co jest naturalnym efektem „ubocznym” obróbki; przed wsypaniem kawy wydmuchaj z niej pozostały chaff po zmieleniu, żeby ograniczyć zatykanie filtra oraz efekt goryczy od przeparzenia;

Parzenie:


I zalanie:
0:00 -> 0:30 wlej 80g wody; pozwól jej swobodnie przesączyć się do serwera;


II zalanie:
0:30 -> 1:40 dolej do 250g wody; zakryj komorę tłokiem, lekko go odciągając ku górze, aby
zapobiec wyciekaniu kawy oraz ograniczyć utratę temperatury;


Przeciskanie:
1:40 -> 2:15 przeciśnij kawę powolnym, jednostajnym ruchem, dbając o to, by zatrzymać tłok
tuż przed usłyszeniem charakterystycznego syczenia;

Smacznej kawusi!

またね、
問題

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: