Kafejeto Palarnia

0

Zaparzacz do kawy tłokowy

Zaparzacz do kawy tłokowy

Sprawdź resztę naszych produktów.

Jak działa zaparzacz do kawy tłokowy?

Działa na zasadzie zanurzenia i filtrowania. Proces rozpoczyna się od zmielenia kawy na gruboziarnistą konsystencję, po czym wsypuje się ją do cylindra zaparzacza. Następnie zalewa się kawę gorącą wodą, która powinna mieć temperaturę około 93-96°C. Po zalaniu wodą, miesza się ją z kawą, aby wszystkie ziarna były dobrze zanurzone.

Po wymieszaniu nakłada się pokrywkę z tłokiem, ale nie dociska się go jeszcze. Kawa parzy się przez około 4 minuty, choć czas ten można dostosować do własnych preferencji smakowych. Po zakończeniu parzenia powoli i równomiernie dociska się tłok w dół, oddzielając fusy od naparu. Filtr w tłoku zatrzymuje fusy na dnie, pozwalając czystej kawie przemieszczać się do góry. Gotową kawę przelewa się do filiżanek i od razu podaje, aby uniknąć nadmiernej ekstrakcji, która mogłaby spowodować gorzki smak. Zaparzacz do kawy tłokowy jest ceniony za możliwość kontrolowania procesu parzenia, co pozwala uzyskać kawę o bogatym i pełnym smaku.