Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę we French Pressie?
2024-04-26 14:38:00French Press to jedna z najprostszych i najbardziej klasycznych metod parzenia kawy. Nie wymaga specjalistycznego sprzętu ani dużego doświadczenia, a daje pełny, bogaty w smaku napar. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zaparzyć kawę we French Pressie krok po kroku – dobrze trafiłeś. W tym przewodniku pokażemy Ci, jak uzyskać najlepszy efekt z ulubionych ziaren.
Przygotuj:
- French press
- Waga (najlepiej ze stoperem)
- Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
- Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
- Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
- Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
- 18 g świeżo zmielonej kawy (użyj grubego drobnego zmielenia)
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania kawy we french pressie potrzebujesz wagi ze stoperem oraz łyżki lub drewnianego mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.
- Przygotować kawę można na dwa sposoby, które różnią się jedynie kolejnością wlewania wody. My zalejmy kawę wodą. Ale można też wsypać kawę, do french pressu wypełnionego wodą.
- Zmiel 18 gramów ulubionej kawy – idealnie sprawdzi się grube zmielenie [8º EK43 +/- 0,5º | 30-32 klik Comandante].
- Wsyp 18 gramów świeżo zmielonej kawy do french pressu – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/100 ml wody. Delikatnie potrząśnij urządzeniem, aby kawa ułożyła się równo na spodzie.
- Postaw french press na wadze i wytaruj ją.
- Włącz stoper i wlej 300 ml wody w temperaturze 92℃ – 94℃.
- Wymieszaj bardzo dokładnie kawę łyżeczką, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą.
- Załóż na górę french pressu tłoczek i delikatnie wciśnij sitko tak, aby mieć pewność, że cała kawa będzie zanurzona w wodzie.
- Odczekaj około 4 minuty, zdejmij urządzenie z wagi i wciśnij delikatnie tłoczek, oddzielając fusy od naparu.
- Przelej otrzymaną kawę do filiżanki!
Porada
Jeśli chcesz możesz użyć drobniejszego mielenia i zaparzyć kawę krócej, aby uzyskać odmienne nuty smakowe.
Autor:Team Kafejeto
-
Polecane
37.00
65.00
60.00
55.00