Koszyk (0)
Koszyk jest pusty
Do bezpłatnej dostawy brakuje
-,--
Darmowa dostawa!
Suma
0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Zanim coś zrobisz, zrób kawę! 🙌 | Darmowa dostawa od 99 PLN
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-
Jak zaparzyć kawę w Chemexie?
2024-04-15 11:21:00Chemex to nie tylko designerski zaparzacz, ale też sposób na przygotowanie wyjątkowo klarownej i delikatnej kawy. Dzięki specjalnym filtrom i eleganckiemu kształtowi, parzenie w Chemexie pozwala wydobyć subtelne nuty smakowe ziaren. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zaparzyć kawę w Chemexie i stworzyć napar, który zachwyci czystością i aromatem – ten przewodnik jest dla Ciebie.
Przygotuj:
- Chemex
- Dedykowany filtr dopasowany rozmiarem do Twojego chemexa
- Waga (najlepiej ze stoperem)
- Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
- Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
- Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
- Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
- 30 g świeżo zmielonej kawy (użyj grubego zmielenia: 0,5º EK43 +/- 0,5º | 3-5 klik Comandante)
Sposób przygotowania:
- Do przygotowania kawy w chemexie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, papierowego filtra, a także łyżki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.
- Zmiel 30 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się grube zmielenie [7º EK43 +/- 0,5º| 27-29 klik Comandante].
- Włóż papierowy filtr do chemexa i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Ułóż go tak, aby potrójna warstwa była od strony dzióbka chemexa. Pozwoli to na lepsze odprowadzenie powietrza w trakcie zaparzania. Wylej wodę z urządzenia.
- Postaw puste urządzenie z filtrem na wadze.
- Wsyp 30 gramów świeżo zmielonej kawy – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/100 ml wody. Potrząśnij chemexem, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.
- Włącz stoper i wlej 60-90 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.
- Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Ten etap nazywany jest preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę i przygotować ją na dalszą ekstrakcję.
- Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 250 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki filtra. Odczekaj około 20-30 sekund.
- Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 500 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym chemexem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.
- Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około 4 minuty.
Porada
Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko (mniej niż 3 minuty), następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania (powyżej 6 minut), spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.
Autor:Team Kafejeto
-
Polecane
37.00
65.00
60.00
55.00