Jak zaparzyć kawę w Chemexie?

2024-04-15 11:21:00


Chemex to nie tylko designerski zaparzacz, ale też sposób na przygotowanie wyjątkowo klarownej i delikatnej kawy. Dzięki specjalnym filtrom i eleganckiemu kształtowi, parzenie w Chemexie pozwala wydobyć subtelne nuty smakowe ziaren. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zaparzyć kawę w Chemexie i stworzyć napar, który zachwyci czystością i aromatem – ten przewodnik jest dla Ciebie.


Przygotuj:

  • Chemex
  • Dedykowany filtr dopasowany rozmiarem do Twojego chemexa
  • Waga (najlepiej ze stoperem)
  • Stoper (gdy nie masz wagi ze stoperem)
  • Czajnik (dobrze, gdy wskazuje temperaturę)
  • Termometr (gdy nie wiesz jaką masz temperaturę wody w czajniku)
  • Łyżeczka lub drewniane mieszadełko
  • 30 g świeżo zmielonej kawy (użyj grubego zmielenia: 0,5º EK43 +/- 0,5º | 3-5 klik Comandante)

Sposób przygotowania:

  • Do przygotowania kawy w chemexie potrzebujesz wagi ze stoperem lub obu urządzeń oddzielnie, papierowego filtra, a także łyżki lub mieszadełka. Oczywiście, niezbędny jest młynek oraz czajnik z wylewką. Dobrze, jeśli wskazuje on również temperaturę. Jeśli nie ma takiej funkcji, przydać się może także termometr.
  • Zmiel 30 gramów ulubionej kawy – świetnie sprawdzi się grube zmielenie [7º EK43 +/- 0,5º| 27-29 klik Comandante].
  • Włóż papierowy filtr do chemexa i przelej go obficie ciepłą wodą. Pozbędziesz się w ten sposób papierowego smaku oraz zwiększysz przepuszczalność samego filtra. Ułóż go tak, aby potrójna warstwa była od strony dzióbka chemexa. Pozwoli to na lepsze odprowadzenie powietrza w trakcie zaparzania. Wylej wodę z urządzenia.
  • Postaw puste urządzenie z filtrem na wadze.
  • Wsyp 30 gramów świeżo zmielonej kawy – korzystamy ze standardowej proporcji 6 g kawy/100 ml wody. Potrząśnij chemexem, aby kawa ułożyła się równo w filtrze. Ponownie wytaruj wagę.
  • Włącz stoper i wlej 60-90 ml wody w temperaturze 94℃ – 96℃ – rekomendujemy używanie maksymalnie gorącej wody, gdyż w trakcie zaparzania wyraźnie ostygnie. Zwróć uwagę, aby dokładnie zwilżyć całą powierzchnię kawy.
  • Wymieszaj dokładnie kawę łyżeczką lub drewnianym mieszadełkiem, tak aby mieć pewność, że wszystkie cząsteczki mają kontakt z wodą. Stoper w tym momencie powinien pokazywać 0:30. Jeśli używasz bardzo świeżej kawy [mniej niż 7 dni po wypaleniu] możesz wydłużyć ten etap do 1:00. Ten etap nazywany jest preinfuzją lub bloomingiem, pozwala „otworzyć” i odgazować kawę i przygotować ją na dalszą ekstrakcję.
  • Następnie przez 20-30 sekund dolewaj powoli wodę do 250 g. Staraj się kierować strumień wody wyłącznie na kawę, a nie ścianki filtra. Odczekaj około 20-30 sekund.
  • Dolej ostatnią porcję wody, tak aby mieć 500 g. Teraz możesz delikatnie zakręcić całym chemexem, aby wzruszyć wszystkie cząsteczki kawy, wraz z tymi które osadziły się wyżej na ściankach filtra.
  • Gdy cała woda przepłynie przez filtr, Twoja kawa jest gotowa. Cały proces powinien trwać około 4 minuty.


Porada

Jeśli wydaje Ci się, że woda przepływa zbyt szybko (mniej niż 3 minuty), następnym razem użyj kawy zmielonej drobniej. W przypadku zbyt długiego czasu zaparzania (powyżej 6 minut), spróbuj zmielić kawę trochę grubiej.

Autor:Team Kafejeto