Meksyk Finca Consolapan

55.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Waga:
250g
Typ zmielenia:
szt.
Możliwość zakupu w ilościach hurtowych.
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier InPost 19

Meksyk Finca Consolapan prezentuje imponujący bukiet aromatyczny: od jasnych nut nektarynki, poprzez soczyste akcenty papai, aż po aksamitną słodycz mlecznej czekolady. Wyczuwalne gęste body i delikatna, owocowa kwasowość, prowadzące do długiego, słodko-goryczkowego finiszu. 😋

Wysokiej jakości ziarna z Meksyku to gwarancja, że każdy przelew będzie jak deser. Zaparzcie i delektujcie się Meksykiem w najlepszym wydaniu! 🙌

Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowyczy french press.

 

Ciekawostka o Meksyku Finca Consolapan:

Kawa z plantacji Finca Consolapan została wybrana jako jedna z 26 najlepszych kaw pochodzących z Meksyku spośród 168 uczestników podczas 2023 międzynarodowego konkursu Cup of Excellence, otrzymując ocenę powyżej 87 punktów SCA.

 

Państwo

Meksyk

Region

Coatepec, Veracruz

Plantacja

Finca Consolapan

Gatunek kawy

Arabika

Odmiana botaniczna

Typica, Marsellesa, Caturra

Kontynent

Ameryka Północna

Wysokość upraw

1,250 m n.p.m.

Obróbka

Myta

Profil smakowy

nektarynka, papaja, mleczna czekolada

Cup Score

87

Parametry:
Profil smakowy:
nektarynka, papaja, mleczna czekolada 🍫
Przeznaczenie:
metody alternatywne i przelewowe
Data palenia:
08.04.2025 (lub świeższa)

Finca Consolapan to ceniona, rodzinna plantacja kawy, położona w regionie Coatepec,
Veracruz. Od ponad trzech pokoleń rodzina Ávila Camberos angażuje się w produkcję
kawy najwyższej jakości - co potwierdzają liczne wyróżnienia zdobyte na przestrzeni lat.
Plantacja znajduje się w miejscowości Consolapan - takiej samej jak nazwa przepływającej
przez nią rzeki. Farma pełni rolę dodatkowej warstwy wodonośnej, zasilającej ciek wodami z
górskich obszarów.


Obszar uprawy obejmuje różnorodne ekosystemy, w tym lasy liściaste i mezofilne, z
drzewami osiągającymi wysokość do 25 metrów, które dają naturalny cień krzewom
kawowca. Tak więc kawa uprawiana jest w systemie półcienia, na wysokości 1265 m n.p.m.,
co sprzyja jej wyjątkowej jakości. Zbiory ziaren odbywają się głównie w styczniu i lutym.


Na plantacji Finca Consolapan uprawiane są trzy główne odmiany kawy: Marsellesa,
Typica i Caturra. Do pracy przy ziarnach zatrudniani są zarówno mężczyźni oraz kobiety w
różnym wieku, z sąsiednich miejscowości. Właściciele dbają o aktywizację zawodową i
zatrudnienie wśród lokalnej ludności - przy czym surowo zakazują pracy dzieci na plantacji.


Kawa z Finca Consolapan jest poddawana mytej (washed), która polega na usunięciu
miąższu z owoców kawowca, krótkiej fermentacji, a następnie suszeniu. Nadaje to ziarnom
delikatną kwasowość nektarynki, słodycz papai wspartą intensywnym czekoladowym
posmakiem.


Kawa z Finca Consolapan zdobyła liczne nagrody w prestiżowych konkursach:


● 2008: 9. miejsce w "Premio a la calidad del café en México Cosecha 200",
● 2010: 3. miejsce w "Premio Cosecha a la Calidad del Café en México 201",
● 2014: 1. miejsce w "Selección Especial México 2014" organizowanym przez Café
Imports,
● 2019: 8. miejsce w "Taza de Excelencia México 2019",
i wreszcie:
● 2023 24. miejsce w „Mexico Cup of Excellence 2023”.


Poniżej link do obserwowania nowości z plantacji:
https://www.instagram.com/fincaconsolapancafedecoatepec

Przepis na Meksyk Finca Consolapan


Urządzenie: French Press
Woda: ok. 170 ppm (filtrowana kranówka)
Temperatura: 95oC
Mielenie: 30 click Comandante
Ratio: 1:15 (18g kawy na 270 ml H2O)

Wskazówki:

  • Meksyk Finca Consolapan to kawa z obróbki mytej, gdzie ziarno, po odarciu z mąższu, schnie w pozostałościach otaczającej ją błonki (parchment i silverskin); 
  • Naturalnym efektem „ubocznym” takiej obróbki jest wykruszanie się takich resztek podczas mielenia jako chaff;
  • Aby uniknąć ryzyka zatykania filtra oraz dodania goryczy do naparu w efekcie przeparzenia, można taką łuskę wydmuchać ze zmielonej kawy przed wrzuceniem jej do zaparzacza;

Parzenie:

I zalanie:
0:00 -> 0:30 wlej 80g wody;


II zalanie:
0:30 -> 4:00 dolej do 270g; przykryj delikatnie tłokiem, nie dotykając powierzchni ziaren, aby ograniczyć utratę temperatury;


Przełamanie crustu:
4:00 -> 5:00 przełam delikatnie powstały crust; dla bardziej klarownego naparu, zbierz pozostałe na powierzchni fusy; włóż tłok, przesuń go poniżej linii wody i poczekaj jeszcze minutę.

Smacznej kawusi!

またね、
問題

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: