

Meksyk Finca Consolapan prezentuje imponujący bukiet aromatyczny: od jasnych nut nektarynki, poprzez soczyste akcenty papai, aż po aksamitną słodycz mlecznej czekolady. Wyczuwalne gęste body i delikatna, owocowa kwasowość, prowadzące do długiego, słodko-goryczkowego finiszu. 😋
Wysokiej jakości ziarna z Meksyku to gwarancja, że każdy przelew będzie jak deser. Zaparzcie i delektujcie się Meksykiem w najlepszym wydaniu! 🙌
Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowyczy french press.
Ciekawostka o Meksyku Finca Consolapan:
Kawa z plantacji Finca Consolapan została wybrana jako jedna z 26 najlepszych kaw pochodzących z Meksyku spośród 168 uczestników podczas 2023 międzynarodowego konkursu Cup of Excellence, otrzymując ocenę powyżej 87 punktów SCA.
Państwo |
Meksyk |
Region |
Coatepec, Veracruz |
Plantacja |
Finca Consolapan |
Gatunek kawy |
Arabika |
Odmiana botaniczna |
Typica, Marsellesa, Caturra |
Kontynent |
Ameryka Północna |
Wysokość upraw |
1,250 m n.p.m. |
Obróbka |
Myta |
Profil smakowy |
nektarynka, papaja, mleczna czekolada |
Cup Score |
87 |
Finca Consolapan to ceniona, rodzinna plantacja kawy, położona w regionie Coatepec,
Veracruz. Od ponad trzech pokoleń rodzina Ávila Camberos angażuje się w produkcję
kawy najwyższej jakości - co potwierdzają liczne wyróżnienia zdobyte na przestrzeni lat.
Plantacja znajduje się w miejscowości Consolapan - takiej samej jak nazwa przepływającej
przez nią rzeki. Farma pełni rolę dodatkowej warstwy wodonośnej, zasilającej ciek wodami z
górskich obszarów.
Obszar uprawy obejmuje różnorodne ekosystemy, w tym lasy liściaste i mezofilne, z
drzewami osiągającymi wysokość do 25 metrów, które dają naturalny cień krzewom
kawowca. Tak więc kawa uprawiana jest w systemie półcienia, na wysokości 1265 m n.p.m.,
co sprzyja jej wyjątkowej jakości. Zbiory ziaren odbywają się głównie w styczniu i lutym.
Na plantacji Finca Consolapan uprawiane są trzy główne odmiany kawy: Marsellesa,
Typica i Caturra. Do pracy przy ziarnach zatrudniani są zarówno mężczyźni oraz kobiety w
różnym wieku, z sąsiednich miejscowości. Właściciele dbają o aktywizację zawodową i
zatrudnienie wśród lokalnej ludności - przy czym surowo zakazują pracy dzieci na plantacji.
Kawa z Finca Consolapan jest poddawana mytej (washed), która polega na usunięciu
miąższu z owoców kawowca, krótkiej fermentacji, a następnie suszeniu. Nadaje to ziarnom
delikatną kwasowość nektarynki, słodycz papai wspartą intensywnym czekoladowym
posmakiem.
Kawa z Finca Consolapan zdobyła liczne nagrody w prestiżowych konkursach:
● 2008: 9. miejsce w "Premio a la calidad del café en México Cosecha 200",
● 2010: 3. miejsce w "Premio Cosecha a la Calidad del Café en México 201",
● 2014: 1. miejsce w "Selección Especial México 2014" organizowanym przez Café
Imports,
● 2019: 8. miejsce w "Taza de Excelencia México 2019",
i wreszcie:
● 2023 24. miejsce w „Mexico Cup of Excellence 2023”.
Poniżej link do obserwowania nowości z plantacji:
https://www.instagram.com/fincaconsolapancafedecoatepec
Przepis na Meksyk Finca Consolapan
Urządzenie: French Press
Woda: ok. 170 ppm (filtrowana kranówka)
Temperatura: 95oC
Mielenie: 30 click Comandante
Ratio: 1:15 (18g kawy na 270 ml H2O)
Wskazówki:
- Meksyk Finca Consolapan to kawa z obróbki mytej, gdzie ziarno, po odarciu z mąższu, schnie w pozostałościach otaczającej ją błonki (parchment i silverskin);
- Naturalnym efektem „ubocznym” takiej obróbki jest wykruszanie się takich resztek podczas mielenia jako chaff;
- Aby uniknąć ryzyka zatykania filtra oraz dodania goryczy do naparu w efekcie przeparzenia, można taką łuskę wydmuchać ze zmielonej kawy przed wrzuceniem jej do zaparzacza;
Parzenie:
I zalanie:
0:00 -> 0:30 wlej 80g wody;
II zalanie:
0:30 -> 4:00 dolej do 270g; przykryj delikatnie tłokiem, nie dotykając powierzchni ziaren, aby ograniczyć utratę temperatury;
Przełamanie crustu:
4:00 -> 5:00 przełam delikatnie powstały crust; dla bardziej klarownego naparu, zbierz pozostałe na powierzchni fusy; włóż tłok, przesuń go poniżej linii wody i poczekaj jeszcze minutę.
Smacznej kawusi!
またね、
問題