Kenia Inoi-Kianderi

60.00
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Waga:
250g
Typ zmielenia:
szt.
Możliwość zakupu w ilościach hurtowych.
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
15
  • Odbiór osobisty w kawiarni Kafejeto (Mazowiecka 48, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w kawiarni Duży Pokój (Malmeda 3, Białystok) 0
  • Odbiór osobisty w palarni (Bohaterów Westerplatte 16, Łapy) 0
  • Paczkomaty InPost 15
  • Kurier InPost 19

Hej, mistrzowie przelewu! Macie ochotę na prawdziwą owocową bombę? 💣🍊

Nasza jasno palona Kenia Inoi-Kianderi to jak wakacje w tropikach zaklęte w filiżance! Wyrazistość czarnej porzeczki, świeżość grejpfruta i szczypta słodyczy cukru– brzmi jak drink, a to naprawdę kawa! 🤭

Wysokiej jakości ziarna z Kenii to gwarancja, że nie pijecie nudnej lury. Idealna na leniwe poranki i energetyczne popołudnia. Zaparzcie i dajcie się ponieść kenijskiej eksplozji smaku! 💥

Kawa wypalona jasno z myślą o metodach przelewowych i immersyjnych takich jak drip, chemex, ekspres przelewowyczy french press.

 

Ciekawostka o Kenii Inoi-Kianderi:

Rolnicy z tej spółdzielni zabierają miąższ wiśni na swoje farmy i mieszają go z krowim obornikiem. Następnie jest on wykorzystywany jako nawóz w gospodarstwach.



Państwo

Kenia

Region

Kirinyaga

Plantacja

Inoi FCS

Gatunek kawy

Arabika

Odmiana botaniczna

SL28, SL34, Batian

Kontynent

Afryka

Wysokość upraw

1,650 - 1,800 m n.p.m.

Obróbka

Myta

Profil smakowy

czarna porzeczka, grejpfrut, cukier

Cup Score

87,5

Parametry:
Profil smakowy:
czarna porzeczka, grejpfrut, cukier 🍬
Przeznaczenie:
metody alternatywne i przelewowe
Data palenia:
29.04.2025 (lub świeższa)

Kenia Inoi-Kianderi to ziarna pochodzące z regionu Kirinyaga, położonego na zboczach
góry Kenia, która jest także - wygasłym wulkanem. Położenie na owym masywie zapewnia
idealny mikroklimat do uprawy kawy:


● żyzne, wulkaniczne, gliniaste podłoże,
● położenie na 1650 - 1800 m n.p.m.,
● oraz stabilne warunki pogodowe:
○ roczny poziom opadów wynosi 1400 mm,
○ średnia temperatura to 25,5oC.

Kawa pochodzi od spółdzielni rolniczej Inoi (Inoi Farmers’ Cooperative Society), która
zrzesza około 900 rolników. Ich gospodarstwa są niewielkie i średnio zajmują powierzchnię
w przybliżeniu 0,25 ha. Zbiory mają miejsce od października do stycznia, a odbywają się
głównie ręcznie, z ogromną dbałością o jakość. Rolnicy uprawiają głównie odmiany SL28 i
SL34, a także Batian i Ruiru 11, znane z wysokiej jakości oraz odporności na choroby, a
także działanie szkodników.


Kooperatywa Inoi obsługuje stację myjącą Kianderi. Ziarna przetwarzane są tam więc na
mokro (washed), w kilku etapach:


● ręczna selekcja: odrzucenie niedojrzałych, nadgryzionych przez owady czy też
noszących ślady innych uszkodzeń wisienek;
● pulping: zdjęcie zewnętrznej warstwy owocu;
● fermentacja: ziarna po pulpingu, fermentują przez noc;
● kategoryzacja: po opłukaniu nasionom nadawane są odpowiednie kategorie (P1, P2,
P3, P light),
● suszenie: ziarna suszone są powoli (od 10 do 20 dni) na podniesionych łożach, co
pozwala zachować ich czysty, złożony smak.


W efekcie otrzymujemy kawę o profilu, w którym dominują żywa kwasowość, nuty czarnej
porzeczki i grejpfruta, wspierane przez delikatną cukrową słodycz.


Spółdzielnia Inoi promuje zrównoważone praktyki rolnicze. Pozostałości po obróbce kawy, tj.
miazga, są wykorzystywane jako nawóz organiczny. Wspiera to regenerację gleby i
zmniejsza potrzebę stosowania sztucznych nawozów.


Ten lot jest doskonałym wyborem dla koneserów, którzy szukają wyrazistych kenijskich kaw,
produkowanych z troską o jakość i środowisko.

Przepis na Kenię Inoi-Kianderi


● Urządzenie: V60
● Woda: ok. 50 ppm (Żywiec Kryształ)
● Temperatura: 92oC (początkowa)
● Mielenie: 27 click Comandante
● Ratio: 1:17 skrócone (18g kawy na 300 ml H2O)


Wskazówki:
- Kenia Inoi-Kianderi to kawa z obróbki mytej, gdzie ziarno, po odarciu z mąższu,
schnie w pozostałościach otaczającej ją błonki (parchment i silverskin); naturalnym
efektem „ubocznym” takiej obróbki jest wykruszanie się takich resztek podczas
mielenia jako chaff;
- aby uniknąć ryzyka zatykania filtra oraz dodania goryczy do naparu w efekcie
przeparzenia, można taką łuskę wydmuchać ze zmielonej kawy przed
wrzuceniem jej do zaparzacza;

Parzenie:

I zalanie:
0:00 -> 0:40 wlej 90g wody o temperaturze 92oC; od razu dogrzej wodę o 2 stopnie;

II zalanie:
0:40 -> 1:45 dolej do 230g wody o temperaturze 94oC; od razu otwórz czajnik i pozwól się wodzie ponownie wychłodzić;


III zalanie:
1:45 -> 2:35 dolej do 300g wody;

Smacznej kawusi!

またね、
問題

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: