Jesienna Kostaryka Azalea - 1kg
Cena: 130.00
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności w celu realizacji usług. Korzystanie z witryny oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Do bezpłatnej dostawy brakuje -,--
Suma 0,00 zł
Cena uwzględnia rabaty
Symbol: KAW-ESP-KOS-1KG
Cena: 130.00
Odkryjcie kawę, która idealnie pasuje do chłodniejszych, jesiennych wieczorów!
Nasza limitowana Kostaryka Azalea to esencja smaków, które rozgrzeją Was i wprowadzą w przytulny nastrój. Obrobiona metodą mytą, zachwyca nutami słodkiego toffee i goryczkowego kakao, które są jak ciepły koc w chłodny dzień. Całość przełamuje soczysta, owocowa nuta jesiennego jabłka, przywołująca wspomnienie spaceru po sadzie. Kostaryka Azalea to idealny towarzysz każdej jesiennej chwili.
Kawa wypalona w stopniu średnim, idealnie sprawdzi się metodach ciśnieniowych takich jak kawiarka czy ekspres ciśnieniowy.
|
Państwo |
Kostaryka |
|
Region |
West Valley |
|
Plantacja |
lokalni farmerzy |
|
Gatunek kawy |
Arabika |
|
Odmiana botaniczna |
Caturra, Catuai |
|
Kontynent |
Ameryka Środkowa |
|
Wysokość upraw |
1110-1800 m n.p.m. |
|
Obróbka |
Myta |
|
Profil smakowy |
jabłko, toffee, kakao |
|
Cup Score |
83 |
Warto wspomnieć, iż Azalea (w nazwie naszej jesiennej gwiazdy) to kwiat o osobliwym, lecz niezwykle wykwintnym aromacie. Jest symbolem przemijającego piękna, które - zupełnie niczym kostarykański single origin - pozwala nam docenić wyjątkowość tych ulotnych chwil. Dajmy się więc jej porwać póki trwa!
Sezon dyniowy w pełni, a co jakby tak - poddać się urokowi jesieni, ale w zupełnie innym wydaniu? Tym razem wyczarujmy sobie otulający mocktail, który podkreśli szarlotkowe nuty w naszej Kostaryce. Oto przepis na Kawową Szarlotkę - inspirowany kultowym w niektórych kręgach Apple Crisp Macchiato!
Będziemy potrzebowali syropu szarlotkowego, kawy zaparzonej w ulubiony sposób, odrobiny mleka i lodu (dla fanów wersji na zimno).
Składniki na cynamonowy syrop jabłkowy:
¾ szklanki wody
½ szklanki brązowego cukru
1 laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
obrana skórka z 1 jabłka
Przygotowanie syropu:
Wrzucamy wszystkie składniki do garnka.
Gotujemy na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru i zmniejszenia objętości (o około połowę).
Przecedzamy przez sitko - syrop gotowy!
Przygotowanie kawy (przykładowy French Press)
12g kawy zmielonej w stopniu średnim
Wsyp ziarna do French Pressa lub kubka, zalej 200 ml gorącej wody i daj jej się zaparzyć. Po 3 minutach odcedź fusy - kawa gotowa!
Mocktail:
Dodaj porcję syropu - 1 łyżeczka lub 2 dla podkreślenia słodyczy.
Wlej ciepłe, spienione mleko lub dowolny napój roślinny.
Do tego dodaj porcję zaparzonej kawy.
Posyp cynamonem, a nawet karmelem jeśli zechcesz!
Tip: Wersja na zimno? Nic prostszego! Wrzuć kostki lodu do szklanki i zalej chłodnym mlekiem =)